O své drogové minulosti jezdí Fenix Flame vyprávět na učiliště, aby budoucím kuchařům bez obalu řekl, co vše na ně v profesionálních kuchyních může číhat a jak se jemu podařilo vstát z popela.

Sám už je roky čistý. Svou energii věnuje gastro rapu a také svérázné značce Food Addictors, která na oblečení tiskne třeba slavného chefa Anthonyho Bourdaina se zdviženým prostředníčkem.  

Tatínek mu zemřel, ještě než se narodil, a mamince tak v Uherském Hradišti s jeho výchovou pomáhali prarodiče. Miloval společné vaření s babičkou a už v osmi letech se rozhodl, že se vyučí kuchařem.

„Děda to neschvaloval, prý se na mě budou lidé celý život dívat jen jako na toho vyučeného. Díky němu jsem si udělal aspoň nástavbu, i když papír po mně nikdy nikdo nechtěl,“ vypráví pětatřicetiletý kuchař a raper Tomáš Franek, který ale své rodné jméno nepoužívá.

Je pro něj symbolem temné minulosti, od níž se rozhodl odstřihnout. Začal používat umělecký pseudonym Fenix Flame a jako Fenixe ho oslovují nejen známí, ale dokonce i vlastní matka. 

Do drog spadl poté, co se s ním na prahu dvacítky po třech letech rozešla přítelkyně. Za ní se tehdy přestěhoval do Brna, kde vařil v několika restauracích. „Kamarád mi chtěl po rozchodu pomoct a v klubu mi nabídl drogu. Otevřel se mi nádherný barevný svět bez starostí a já mu propadl.“

Jeho život se smrskl na trasu práce–klub. Pořádal bujaré drogové večírky a v podsvětí se stal známou figurou. „Připadal jsem si jako král světa. Jenže pak mě vyhodili z nájmu. Skončil jsem na ulici, všichni rádoby přátelé se ke mně otočili zády a nikdo mě u sebe nenechal ani přespat.“ 

Odešel pracovat do horského hotelu v Beskydech, kde se mu uprostřed lesů podařilo drogám vyhýbat. Znovu do nich ale spadl.

„Zachránil mě kamarád, který mě naložil a odvezl do Prahy, že začneme nový život,“ vzpomíná Fenix, který následně rozeslal životopisy a získal práci kuchaře v restauraci Mimino pod žižkovskou věží.

Narazil na přátelský kolektiv i na možnost pracovat s čerstvými exotickými surovinami, o kterých se mu mohlo na jeho předchozích působištích na Moravě jen zdát. 

Chytil v životě nový dech a co víc, v restauraci poznal i svou budoucí ženu. Na své další štaci na chvíli přesedlal na alkohol, kterým zapíjel velký stres z práce. Hlavně kvůli malému synovi, jenž se páru narodil, se rozhodl se všemi návykovými látkami i díky odvykačce skončit.

„Jsem extremista a vím, že k závislostem mám sklon. Nedám si jeden bonbon, ale celou bonboniéru, místo jedné cigarety bych vykouřil celou krabičku a denně vypiju patnáct kafí.“

Svou energii se rozhodl upínat do kreativní činnosti. Už v Brně začal psát básně a texty s gastro tematikou, které následně rapoval. V Praze pak potkal Hanze Kratochvíla alias rapera Hando, který v té době pracoval jako šéfkuchař Pohlreichova Divinisu.

Společně natočili nahrávku, jež si hlavně v kuchařských kruzích získala velkou popularitu. „Nic takového tu nebylo, začali jsme své tvorbě říkat gastro rap. Bez příkras otvíráme dveře do profesionální kuchyně včetně tlaku, obrovského stresu, ale i velké vášně.“

Projekt pojmenovaný Food Addictors nadchl i Zdeňka Pohlreicha, který jim pomohl vydat první desku, zajistil grafika, který vytvořil profesionální logo, a také si zahrál v jejich šestnáctiminutovém videoklipu k písni Fresh. „Hlavně nám ale Zdeněk dal cenné praktické rady, abychom si na svoji tvorbu pořídili ochranné známky a nikdo nám to nevzal.“

Projekt následně podpořila i Makro Akademie a dnes má na svém kontě tři alba, čtvrté tvůrci právě chystají. Společně také napsali hymnu pro Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky. Firmu Food Addictors dnes vlastní už jen Fenix, Hans Kratochvíl v ní funguje jako sound manažer. 

Pod stejným názvem založili i vlastní registrovanou značku streetwearového oblečení pro milovníky gastronomie.

První trička, mikiny nebo čepice s logem Food Addictors z e-shopu rychle zmizely a úspěšná byla i kolekce s ikonickou fotografií slavného amerického šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina se zdviženým prostředníčkem, na niž si značka přímo od fotografa koupila autorská práva. Proto vznikl jen limitovaný počet kusů, na něž mohli snímek použít.

„Chtěl jsem vzdát hold člověku, kterého obdivuji a který mě velmi inspiroval. A chtěl jsem to udělat poctivě, proto jsem si doslova vydupal autorská práva a zaplatil za ně nemalou částku.“

A příběh má pokračování. Tričko s Bourdainem si pořídil mimo jiné michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek. Když se v něm před svým Fieldem rovněž se zdviženým prostředníčkem vyfotil, vznikl opět výrazný snímek, který se Franek rozhodl použít na další kolekci.

Kašpárek se stal jedním z ambasadorů značky a část výtěžku z věcí s jeho podobiznou pravidelně posílají na dobročinné účely. 

„Když jsem v životě potřeboval pomoc, tak jsem ji nedostal. Řekl jsem si, že až budu moct pomáhat, tak to udělám.“ Další podobnou spolupráci chystá s šéfkuchařem Janem Knedlou z restaurace Papilio ve Velkém Újezdu.

Kromě práce pro Food Addictors, který ročně vykazuje obrat 785 tisíc, Fenix Flame stále pracuje v pohostinství. Prošel pražskými podniky Buddha Bar, Richman Business Bar, pivovarem Kilián v Libni a teď vaří v podniku Grand Cru. „Potřebuji stabilní příjem na zajištění rodiny. Navíc trendy v gastru se rychle mění a já z toho nechci vyskočit.“

Fenix totiž spolupracuje s odbornými školami, kam vyráží se svými přednáškami Démoni gastronomie, kde budoucím kuchařům bez obalu vypráví svůj příběh o temné minulosti a úspěšné současnosti. Aby je pro řemeslo motivoval, připravuje je na kuchařské soutěže a pomáhá domlouvat partnery, kteří do škol dodávají lepší spotřebiče nebo kvalitní přísady. 

„Chci inspirovat mladou generaci a ukázat, čeho může člověk svým zápalem a odhodláním dosáhnout. O to víc v době, kdy gastronomie čelí nedostatku profesionálního personálu,“ popisuje muž, který se vedle toho věnuje také cooking shows, individuálním lekcím vaření nebo přípravě degustačních večeří.