Pokud si myslíte, že název aprílových žertíků je odvozený od anglického názvu měsíce dubna, tak nikoliv. Jde o latinské slovo aperire, tedy otevírat. V tomto případě jde o otevírání poupat. Jan Rosák v knize rozhovorů vzpomíná, jak ho na 1. dubna uvedl do rozpaků prodavač otázkou, zdali chce limonádu s bublinkami kulatými či čtverhrannými.

1. Zelí velké jako strom

Koncem 19. století řada časopisů zveřejnila inzerát, který sliboval semínka, z nichž má vyrůst zelí velké jako strom. Pravdou je, že slib alespoň částečně splnila. Zájemcům rozeslala obálky se semínky obyčejné dýně. To ale pěstitelé zjistili až poté, co se o „zelí“ nějakou dobu starali.

2. Jak pěstovat špagety

Televizní program BBC Panorama zveřejnil v roce 1957 podvod, který měl ukázat Švýcary, jak sklízejí špagety ze stromů. Tvrdili, že opovrhovaný škůdce, nosatec špagetový, byl vymýcen. BBC kontaktovalo velké množství lidí, kteří chtěli vědět, jak pěstovat vlastní špagety. Ve skutečnosti bylo částečně natočeno v St Albans a šlo o aprílový vtip, který se projevil v prodejnosti nylonových punčoch.

3. V jednoduchosti je krása – jak získat barevnou televizi pomocí punčochy

V roce 1962 švédská národní televize odvysílala pětiminutový speciál o tom, jak lze získat barevnou televizi umístěním nylonové punčochy před televizi. Byl zahrnut poměrně podrobný popis fyziky za jevem. Zkusily to tisíce lidí. Pravdou je, že v té době už barevná televize existovala, jen byla extrémně drahá. Vtip tak využil povědomí o její existenci a touze jí vlastnit.

4. Napadení dinosaury

V úterý 1. dubna 1980 vysílala bostonská televizní stanice WNAC-TV na konci zpráv v 6 hodin falešný zpravodajský šot, který hlásil, že na Great Blue Hill v massachusettském Miltonu dochází k erupci. Žert vyústil v paniku, někteří obyvatelé začali utíkat ze svých domovů. Výkonný producent zpráv, Homer Cilley, byl stanicí vyhozen za „neschopnost uplatnit dobrý úsudek“ a za porušení pravidel Federal Communications Commission.

5. Létající tučňáci

V roce 2008 BBC informovala o nově objevené kolonii létajících tučňáků . Byl dokonce vytvořen propracovaný segment videa, ve kterém se Terry Jones prochází s tučňáky v Antarktidě a sleduje let ptáků, kteří ztratili schopnost letu, do amazonského deštného pralesa.

A jeden bonusový

1. dubna 1906 otiskly Chicago Tribune a několik dalších novin propracovaný dvoustránkový celovečerní článek popisující nedávnou invazi „hord prehistorických monster“ do Chicaga, ilustrovaný sérií osmi upravených fotografií, které měly zachycovat tyranosaury, diplodoky a dalšími dinosaury rozsévající zkázu po celé metropoli. I tentokrát tomu lidé uvěřili.

Zdroj: Od andělů po žárovky, Telegraph.com, Chicago tribune,