Nejslavnější aprílové vtípky. A jak si představuje apríl umělá inteligence

Jak si umělá inteligence představuje povedený aprílový žert? No, k popukání to není
Zobrazit fotogalerii (6)
  |   zajímavost

Apríl je jediný den v roce, kdy si můžeme skoro beztrestně dobírat druhé. I když ani v tento magický den to mnozí nepochopí. Přinášíme přehled několika nejzajímavějších aprílových podvodů a žertíků, které se staly po celém světě. 

Aprílové žerty jsou běžné na celém světě, ale v různých zemích mají své vlastní zvyky a tradice. Například ve Velké Británii a Austrálii je zvykem provádět žerty pouze do poledne 1. dubna. V některých zemích, jako je Francie, Itálie nebo Belgie, je tradicí „přilepit rybu“ na záda nevědomého člověka jako aprílový žert. Jaké jsou aprílové žerty s největším ohlasem?

Těstoviny rostou na stromech

Na nejlepším aprílovém podvodu se podílela slovutná a neskonale solidní britská BBC. Právě tato stanice odvysílala 1. dubna 1957 v pořadu Panorama segment o švýcarské úrodě těstovin, která byla „letos výjimečně hojná“, a to díky mírnému počasí a vymýcení těstovinového brouka. Mnoho důvěřivých Britů naletělo, protože příběh byl v televizi – tehdy relativně novém vynálezu – a BBC přece nikdy nelže, že ano? Tento příběh byl dokonce označen za největší aprílový podvod všech dob na webu Museum of Hoaxes. Což je obecně velmi zajímavá instituce.

Rychlost baseballového míčku

Amerikou hýbe baseball mnohem více než fotbal či tenis Evropou. Proto se informace o nejrychlejším nadhazovači všech dob stala okamžitě senzací. Jak to bylo? George Plimpton, vždy vtipný spisovatel, vymyslel příběh o nadhazovači Siddu Finchovi pro magazín Sports Illustrated.

Příběh o Finchovi, který dokázal nadhazovat rychlostí 168 mil za hodinu (asi 270 kilometrů za hodinu), vyšel v dubnovém vydání časopisu v roce 1985. Přitom reálný rekord je 105 mil za hodinu, tedy asi 169 km/h. Ostré oko čtenářů okamžitě zjistilo, že první písmena slov ve vedlejším nadpisu příběhu tvoří „Happy April Fools’ Day“.

Toaletní papír pro leváky

Věc, která je samozřejmostí, ale třeba v Sovětském svazu dlouho nebyla, a za socialismu se na papír stály fronty, když tedy zrovna byl k dostání. V roce 2015 oznámila společnost Cottonelle výrobu toaletního papíru speciálně navrženého pro leváky. Reklama obsahovala slogan „Protože leváci také potřebují pravou stranu!“. Mnoho lidí pak takový papír shánělo.

Letecky z Benešova do Prahy

S Lítačkou (název průkazky pro pražskou a příměstskou dopravu) je možno nově dorazit z regionu do Prahy letecky. Pozemní doprava je pomalá a trpí mnoha problémy. To se rozhodla vyřešit Pražská integrovaná doprava, která vsadila na přepravu leteckou. Pravidelné linky spojí Prahu s Benešovem, Vlašimí, Kladnem a Mladou Boleslaví.

Od 1. září mělo být k dispozici 12 nových vzdušných linek, které by spojily Prahu s 11 městy ve Středočeském kraji. Centrální přestupní uzel v Letňanech měl umožnit přestup z letadla rovnou do metra. Bohužel šlo jen o aprílový vtip a dle Copilota (AI) ho publikovala sama PID – neověřeno.

Aprílový žert podle umělé inteligence?

Povedený aprílový vtip by mohl být takový, který zaskočí a překvapí, ale zároveň nepřekročí hranici dobrého vkusu. Třeba něco jako: „Včera jsem se rozhodl, že si udělám den volna. Šéf mi řekl: ‚Ale vždyť máme dneska pondělí.‘ Na to jsem mu odpověděl: ‚No právě, potřebuju si odpočinout od toho všeho pondělí!‘“

No, jisté je, že umělá inteligence je důležitá, v mnoha ohledech prospěšná a v jiných nebezpečná, ale vtipná opravdu zatím není. Naštěstí.

Zdroj: text vznikl jako redakční dílo ve spolupráci s AI

KAM DÁL: Hvězdný Fred Astaire: Do tance ho nutili, rodina na něm vydělávala. Zasahovat musela sociálka.