Hlavní obsah
Lidé a společnost

Po české doktorce pojmenovali v chorvatské Bašce ulici za její životní zásluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor, Wikimedia Commons, volné dílo

Personál českých mořských lázní Baška. Vlevoː Gradič, MUDr. Zdeňka Čermáková, Emil Geistlich, Ante Tudor (Světozor, č. 24, 1912)

Obětavost MUDr. Zdeňky Čermákové se stala legendou, což ji odlišovalo jako jednoho z mála lékařů na ostrově Krk, kteří navštěvovali své pacienty přímo v jejich domovech. I díky jejím zásluhám je dnes Baška tak známou destinací.

Článek

Narozena 20. února 1884 v Novém Studenci, Zdeňka Čermáková byla prvním potomkem v rodině sládka, správce malého pivovaru. O sedm let později, v roce 1891, se Čermákovi přesunuli na Královské Vinohrady, kde Zdeňka v roce 1903 úspěšně absolvovala Dívčí soukromé gymnázium spolku Minerva. Následně se zapsala na lékařskou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze, dnes známé jako Univerzita Karlova, kde 16. ledna 1909 promovala. Stala se desátou ženou, která na této prestižní české univerzitě dokončila lékařské studium.

Jen několik měsíců po své úspěšné promoci v březnu 1909 MUDr. Zdeňka Čermáková začala pracovat jako pomocná lékařka v Královském českém zemském jubilejním ústavu pro děti. Což je dnes známé jako Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé. Zde pracovala až do konce října, poté se vydala na stáž do Všeobecné nemocnice v Praze.

Osudovým se stal duben 1910, kdy se při návštěvě u pana učitele Koštálka na Smíchově seznámila s Annou Geistlichovou. Paní Geistlichová, jejíž manžel plánoval otevřít lázně v Bašce na ostrově Krk, intenzivně hledala lékaře pro tento projekt. Anna Geistlichová představila Zdeňku Čermákovou svému manželovi, a během několika málo hodin se jim podařilo přesvědčit mladou lékařku k velkému kroku v její kariéře. 1. května 1910 odjíždí Zdeňka Čermáková s Geistlichovými do Bašky.

Foto: Anonymní / Wikimedia Commons / Public Domain

Zdeňka Čermáková

Již 6. května 1910 zahájila Zdeňka Čermáková svoji praxi v Bašce jako lázeňský lékař. O několik měsíců později, v září 1910, podala MUDr. Čermáková žádost místnímu samosprávnímu orgánu o ustanovení na stálou pozici obecního lékaře. Na přelomu 19. a 20. století byly hygienické podmínky v Baščanské kotlině daleko od ideálních, což MUDr. Zdeňka Čermáková rychle rozpoznala po svém příchodu a ihned se pustila do práce na zlepšení zdravotní osvěty. Její úsilí v boji proti špatné hygieně a zakořeněným zvykům přineslo ovoce. Již dva roky po jejím příchodu do Bašky bylo vidět výrazné zlepšení – novorozenci a děti byli čistší a zdravější. Zdeňka Čermáková šla ještě dále ve své snaze pomáhat; zřídila příruční lékárnu a neváhala osobně navštěvovat své pacienty přímo v jejich domovech, což v té době nebylo obvyklé. Její závazek k pacientům a inovativní přístup k lékařské péči výrazně přispěly ke zlepšení zdravotní situace v regionu.

V roce 1912 se MUDr. Zdeňka Čermáková aktivně zapojila do podpory Srbska a Černé Hory během první balkánské války. Byla dokonce připravena odcestovat do Cetyně a působit tam jako válečná lékařka. Její odhodlání odjet bylo zastaveno pouze intervencí dr. Kukaly, předsedy Českého pomocného komitétu lékařského, který organizoval vysílání českých lékařů do válečných zón.

V lednu 1914 se Zdeňka Čermáková rozhodla opustit svou pozici obecního lékaře v Bašce. Situace se dramaticky změnila po vyhlášení války Srbsku 28. července 1914, kdy byli v Bašce zatčeni přední členové komunity s „protirakouským“ směřováním. Ačkoliv se Čermáková také objevila na seznamu, k zatčení nedošlo. V její prospěch zasáhl okresní hejtman dr. Karel Lussina, který ji pro její vzdělanost a půvab obdivoval. Díky němu byla Čermáková jmenována okresním lékařem, funkci nastoupila 1. srpna 1914.

Zdeňka Čermáková a Karel Lussina se během své spolupráce natolik sblížili, že mezi nimi došlo k hlubokému citovému poutu, a Zdeňka se do něj zamilovala. Její působení na pozici okresního lékaře však netrvalo dlouho. V létě 1915 onemocněla malárií a v důsledku složitých jednání s vojenskými úřady, způsobených proměnou ostrova Krk ve válečné území po otevření italské fronty, byla 4. listopadu 1915 převezena svým otcem Karlem Čermákem do Prahy.

V lednu 1916 začala MUDr. Zdeňka Čermáková pracovat jako lékařka v nervovém sanatoriu dr. Kosáka a dr. Fišera ve Veleslavíně u Prahy. V květnu 1918 se zde jako pacientka objevila Charlotta Garrigue Masaryková, manželka prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Čermáková se stala její ošetřující lékařkou a vzhledem k povaze péče zřejmě i její společnicí, což jí umožnilo nahlédnout do života jedné z nejvýznamnějších postav nově vzniklého Československa.

V roce 1921 se MUDr. Zdeňka Čermáková nečekaně vrací do Bašky společně s rodinou Geistlichových, aby zde opět působila jako lázeňská a soukromá lékařka. Osobní život Zdeňky Čermákové byl v té době zasažen vlnou osobních ztrát a zklamání. Karel Lussina, muž, ke kterému cítila hluboké city, se oženil s jinou, což pro ni představovalo velkou emoční ránu. Zdeňka zůstala v Bašce svobodná až do konce svého života.

Rok 1922 přinesl další smutnou událost, úmrtí Emila Geistlicha, a v létě 1923 přišla další tragédie, když během jednoho týdne zemřeli oba její rodiče. Po těchto událostech se Čermáková na krátko vrátila do Prahy, ale již v lednu 1924 se rozhodla definitivně vrátit do Bašky a zůstat tam natrvalo. Do Čech se skutečně již nikdy nevrátila.

V Bašce se Čermáková znovu věnovala lékařské práci s obětavostí, která ji byla vlastní po celý její život. Okolo roku 1926 přijala jugoslávské občanství, čímž definitivně přerušila vazby se svou rodnou zemí. S Českem ji spojovala už jen její sestra Marie, která ji s dětmi pravidelně navštěvovala každé léto až do začátku druhé světové války, a rodina Emila Geistlicha, zejména vdova Anna a její dcera Anna Havlíková, které pokračovaly ve vedení hotelu Baška. Svou ordinaci i domov měla Čermáková v domě na ulici krále Zvonimíra.

Foto: Anonymní, Wikimedia Commons, Public Domain

Zdeňka Čermáková na cestě za pacienty

Obětavost MUDr. Zdeňky Čermákové se stala legendou, což ji odlišovalo jako jednoho z mála lékařů na ostrově Krk, kteří navštěvovali své pacienty přímo v jejich domovech. Její láska k dětem byla o to silnější, že osud jí neumožnil mít vlastní. S velkým srdcem a pochopením ošetřovala své pacienty často na „dluh“, vědoma si, že mnozí z nich nebudou schopni jí léky a péči nikdy finančně nahradit.

Během italské a německé okupace v druhé světové válce pokračovala v poskytování lékařské péče, neváhala ošetřovat partyzány, čímž riskovala vlastní život. Po válce, v období nových politických uspořádání, byla od své vlasti ještě více izolována uzavřenými hranicemi mezi Titovou Jugoslávií a komunistickým Československem.

V roce 1952, ve svých 68 letech, se pokusila zlepšit svou situaci žádostí o zařazení do státní služby, ale byla zamítnuta. Důchod jí byl přiznán velmi pozdě, a to ne za lékařskou službu, ale jako učitelce zdravovědy, díky zásahu vlivných přátel. Pracovala jako soukromá lékařka až do roku 1959, do svých 75 let, i když její finanční situace byla často velmi obtížná kvůli nedostatku plateb od pacientů za ošetření i léky.

Zdeňka Čermáková zemřela 16. ledna 1968 ve věku nedožitých 84 let v domově důchodců ve Volosku v Opatiji. V Bašce je po ní pojmenováno zdravotnické středisko a ulice, což svědčí o hlubokém uznání a vděčnosti, které jí místní obyvatelé vzdávají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz