Toflův gang: když policistům nestačil jejich plat, vrátily se praktiky z devadesátek

Brno-Žebětín je poklidná městská čtvrť, kde by nikdo nečekal střelbu ze samopalu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Klid brněnské čtvrti Žebětín narušila jednoho červnového dne roku 2010 střelba ze samopalu. Obětí byl bývalý kriminalista a pozdější podnikatel Michal Tofl. Vyšetřování dovedlo detektivy k sofistikované skupině zločinců napojené na samotnou policii. 

Drsné devadesátky byly už deset let ty tam a české podsvětí již nepoužívalo brutální metody nátlaku, nájemné vraždy sice zůstaly, bylo jich však minimum. Případ z Brna byl proto výjimečný, vykazoval všechny „symptomy“ nájemné vraždy, také střelbu ze samopalu policisté už dlouho neřešili. 

Policista, který sešel na scestí 

Detektivové dojeli na místo činu. Čekalo je zde nabourané, prostřílené auto s mrtvým řidičem. Měl průstřel břicha, který se mu stal osudným, bylo na něj vystřeleno dohromady 11 ran. Další udivení detektivům naskytla totožnost zastřeleného muže. Byl to jejich kolega z odboru hospodářské kriminality, který však od policie odešel a věnoval se dále podnikání.  

Nejtěžší pro kriminalisty bylo oznámit celou věc rodině, manželka se zavražděným policistou mluvila přes telefon ještě před 10 minutami. Právě od ní dostali vyšetřovatelé první indicii, kdo mohl stát za předem připravenou střelbou. Její manžel a bývalý kriminalista Tofl jí jednou před odchodem z domu řekl, že pokud se mu něco stane, může za to Petr Bezděkovský.  

Za vším hledej peníze 

Při vyšetřování vraždy se dělá důkladné šetření kolem všech možných zainteresovaných osob. Policisté mohli vyloučit rodinné členy, daleko více je začala zajímat podnikatelská činnost zavražděného Tofla. Právě tady se jeho jméno propojilo se jménem Bezděkovský. Celý proces objasňování trval dlouhé dva roky, kriminalisté se totiž dostali na stopu skupině, která pomocí policejních kontaktů vydírala podnikatele.  

Fungovala na principu falešných trestných stíhání, která na podnikatele zkorumpovaný policista ušil. Za úplatu poté nabízel, že stíhání ukončí a vše vyřeší. Krom toho měl skoro každý v této skupině ještě nějaký další vlastní ilegální kšeft.  

Brněnský gangster jak z filmu 

Výraznou figurou této skupiny byl právě Petr Bezděkovský, který podnikal v mnoha odvětvích. Například skrytě ovládal masokombinát Filex v Uherském Hradišti. Celý komplex jednoho dne záhadně lehl popelem. Policisté se už tehdy domnívali, že jde o pojistný podvod a prsty v něm má právě Bezděkovský. 

Měl pověst surového a nekompromisního člověka. Jiný podnikatel, který si přes realitku koupil jeho dům, se stal terčem vydírání, protože nechtěl s Bezděkovským rozjet byznys. Bezděkovský si myslel, že když si dotyčný koupil přes zprostředkovatele jeho nemovitost, jsou teď obchodní partneři, tohle byl styl jeho uvažování. Když podnikatel odmítal setkání s Bezděkovským, vystřelil mu na dům ze samopalu. Jedna kulka málem vletěla do dětského pokoje. 

Poslední kapka 

Předchozí řádky asi stačí čtenáři k pochopení, o jakého člověka se jednalo. Přes brutální praktiky měl obchodní talent a jednou uzavřel smlouvu s firmou Ebusy, kterou už měla v hledáčku policie. Vychytralí majitelé se obrátili na Bezděkovského, ten měl mít z celé pohledávky několik milionů. Zde měl právě nastat konflikt s Toflem, který si dělal nárok na část z těchto peněz. Rozepře mezi nimi přerostla poté v otevřenou nenávist, kdy měl Tofl dostávat esemeskami výhrůžky smrtí.  

Rozkrytí nájemné vraždy 

Podnikatele Bezděkovského už měli policisté ve vazbě kvůli obvinění z podpálení masokombinátu. Na inkriminovanou dobu vraždy měl však přesvědčivé alibi, byl na oslavě a byl zachycen na několika kamerách. To vedlo vyšetřovatele k myšlence, že tím, kdo střílel v Brně, nebude Tofl. Dostali se k osobám Radka Sobotky a Tomáše Trkana, se kterým Bezděkovský seděl dříve ve vězení. Po chvíli zapírání přiznali střelbu, tvrdili však, že chtěli Tofla jen postrašit. To ovšem vyloučila rekonstrukce, mezitím byl vyslechnut i Bezděkovský.  

Kriminalistka Leony Vejnárová se pro podcast Kriminálka svěřila, že čekala drsného sebevědomého gangstera. Před ní však na židli „usedla hromádka neštěstí a bázlivý člověk, který nebyl schopen dát dohromady jedinou větu. Všechno, co řekl, bylo ne, že nebude vypovídat.“ Nejspíš si plně uvědomoval bezvýchodnost celé situace. Později na cele spáchal sebevraždu a nemohl být tedy souzen.  

Policisté odkryli rozsáhlý gang, který však nebyl tak pevně strukturovaný, neměl třeba jediného bosse, nazývat jej tedy „Toflův“ je lehce zavádějící. Jeho chapadla však sahala všude, tedy nejen přes zkorumpované policisty, ve skupině se našel i člověk z GIBS. Trkan a Sobotka dostali za nájemnou vraždu 19 let. Doufejme, že takto definitivně skončilo pokračování devadesátých let v současnosti.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Pravda o Ježíšovi se církvi líbit nemusí. Ale už nemá smysl to dále tajit