Zpěvačka Hana Ulrychová má 75. narozeniny

31. březen 2024

Sourozenci Ulrychovi se nikdy nestali velkými popovými hvězdami, na to je jejich hudba příliš moudrá a nadčasová. Patří k nejpozoruhodnějším stálicím české scény posledních padesáti let.

Po slibně nastartované kariéře v bigbeatových skupinách Vulkán a Atlantis, pro něž Petr Ulrych napsal a Hana Ulrychová nazpívala řadu hitů, se v 70. letech vydali na cestu inspirovanou moravským folklorem. Na podzim roku 1974 se poprvé sešli v obsazení kontrabas, cimbál, dvoje housle, zobcová flétna a zpěv, aby si společně vyšlápli po hudební cestě, která byla velkou neznámou nejen pro jejich příznivce, ale hlavně pro ně samé. O pět let mladší sestra leteckého inženýra Petra Ulrycha Hana Ulrychová je dlouhodobě považována za jednu z nejlepších domácích zpěvaček, s nádherně jasným, zvonivým, nezaměnitelným hlasem.

V minulosti získala zlatou i stříbrnou Bratislavskou lyru za písně Spoutej mě a Javory. Účinkovala s velkým úspěchem v muzikálech Nikola Šuhaj loupežník, Radúz a Mahulena a Koločava. Javory a jejich hudba představují moderní moravský hudební proud, který se zrodil z lidových písní. A k němu jako hvězdy patří Hana a Petr Ulrychovi. Každý jejich koncert slibuje mimořádný zážitek.

A jednu perličku na závěr, o které si dodnes s úsměvem povídá celé Brno. Když se kdysi po základní škole přihlásila Hana Ulrychová k přijímací zkoušce na brněnskou konzervatoř, nebyla přijata pro nedostatek talentu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.