Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Jaké příležitosti nabízí letecký průmysl? TOP 3 letecké akcie

Letecký průmysl umí v rámci jednoho roku vykázat zhodnocení i stovky procent. Kde hledat příležitosti se dozvíte v tomto článku.

Publikováno
Jaké příležitosti nabízí letecký průmysl? TOP 3 letecké akcie
Zdroj: depositphotos.com

Skoro povinností každého investora je před letní sezónou překontrolovat cenu akcií leteckých společností, zda se někde nenaskytla příležitost.

Přesně tomu se budeme věnovat v této analýzy, kde se blíže podíváme na TOP 3 akcie z leteckého průmyslu a trochu zabrousíme i mezi ty méně známé. Pojďme se do toho pustit.

Zdroj: tipranks.com
Korelační graf akcií největších amerických leteckých společností
Korelační graf akcií největších amerických leteckých společností

Za posledních 12 měsíců se nejlépe dařilo akciím SkyWest, které posílily o neuvěřitelných 244 %. Na druhém místě se umístily akcie Delta Airlines se zhodnocením 44 %.

Naopak se nedařilo akciím Spirit Airlines, které se propadly o téměř 70 %. Druhé nejslabší byly akcie letecké společnosti Sun Country Airlines, které odepsaly téměř 23 %. Nyní se již pojďme podívat na technickou a fundamentální analýzu těch největších společností.

Boeing

Společnost Boeing vykázala meziroční růst tržeb o 16,79 %. S růstem tržeb se počítá i v dalších letech, přičemž v roce 2024 by tržby měly dosáhnout hodnoty 87,8 miliardy USD a v roce 2025 98,3 miliardy USD.

U této společnosti je zajímavé, že více než 5 % akcií vlastní její zaměstnanci. Boeing ovšem nevyplácí investorům dividendy.

Akcie Boeing se od roku 2020 obchodují ve volatilním postranním trendu, při kterém trh agresivně zamítá jak horní, tak dolní pásmo trendového kanálu. Pokud by trh prorazil nad hodnotu 270 USD, dostane se do up trendu, pokud by ovšem došlo k průrazu trhu pod 120 USD, budou se akcie nacházet v down trendu.

Zdroj: tradingview.com
Měsíční akciový graf společnosti Boeing
Měsíční akciový graf společnosti Boeing

Delta AirLines

Společnost Delta AirLines rovněž vykázala růst svých tržeb, a to o 14,76 %. Analytici ovšem očekávají pro další dva roky stagnaci tržeb okolo hodnoty 60 miliard USD. Společnost vyplácí akcionářům kvartální dividendu v hodnotě 0,1 USD za akcii.

Akcie Delta AirLines se obchodují nad hodnotou rostoucí trendové čáry s tím, že mají problém prorazit rezistenci na hodnotě 52 USD za akcii.

Pokud by se trhu nakonec povedlo tuto zónu prorazit, mohou akcie atakovat svá historická maxima, nacházející se na ceně 63 USD. Průraz trendové čáry by ovšem znamenal změnu tržního sentimentu a nástup down trendu.

Zdroj: tradingview.com
Měsíční akciový graf společnosti Delta Air Lines
Měsíční akciový graf společnosti Delta Air Lines

American Airlines

Akcie American Airlines se obchodují v klesajícím trendu a pod hodnotou trendové čáry. Nicméně to vypadá, že cenové dno, na které akcie padly v roce 2020, trh respektuje.

V současné době se akcie pokoušejí o průraz trendové čáry s tím, že jako nejbližší support mají k dobru výrazné volume. Pokud trh prorazí trendovou čáru a následně i hodnotu 20 USD, může se jednat o nastolení up trendu.

Společnost American Airlines vykázala meziroční nárůst tržeb 7,79 % a s mírným růstem se počítá i v nadcházejících letech. Pro rok 2024 se predikují tržby na hodnotě 55 miliard USD a pro rok 2025 se tržby odhadují okolo hodnoty 57,66 miliardy USD.
Společnost ovšem nevyplácí dividendu.

Zdroj: tradingview.com
Měsíční akciový graf společnosti American Airlines
Měsíční akciový graf společnosti American Airlines

Závěr

V tomto článku jsme nahlédli do segmentu letecké dopravy a zhodnotili výkonnost jednotlivých akcií.

Také jsme se blíže podívali na technickou a fundamentální analýzu akcií lídrů leteckého průmyslu – společnosti Boeing, Delta Airlines a American Airlines, které vykazují významné rozdíly v cenových pohybech.

Uvažujete o investování do akcií? Zvážit můžete některého z námi recenzovaných brokerů:

Favorit redakce

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
Výhody
  • Nákup a prodej akcií i ETF bez poplatku
  • Možnost nákupu frakčních akcií a ETF
Nevýhody
  • Absence některých oblíbených finančních instrumentů – opce, dluhopisy, podílové fondy apod.
  • Danění českých dividend 35% sazbou
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.

Poslouchejte naše podcasty, ať vám nic neunikne!

Víte, že máme dva podcasty? V krátkém podcastu Burza s odstupem každý týden odhalujeme to nejzajímavější, co se na finančních trzích stalo.

Dvakrát do měsíce si pak můžete poslechnout podcast Kam tečou peníze, kde se do hloubky věnujeme ekonomice, politice a tomu do jakých finančních aktiv může být zajímavé investovat.

Získejte díky těmto podcastům exkluzivní pohled na investiční strategie a naučte se, jak správně investovat a nakládat s osobními financemi.

Odebírejte a poslouchejte tyto podcasty, ať vám nic zajímavého neunikne.

Líbil se vám tento článek?
0
1

Autor

Soukromý obchodník a investor, který se pohybuje na finančních trzích již od roku 2014. Obchoduje swingové obchodní strategie na forexu, akciích a komoditách. Mezi jeho oblíbené analytické nástroje patří především technická analýza cenového grafu. Své obchodní dovednosti podpořil také veřejnou equity svého obchodního účtu.

Martin získal titul Ph.D. z oboru financí a své znalosti a zkušenosti využívá nejen při vlastním obchodování, ale také při svých analýzách finančních trhů. Díky tomu může čtenářům předat mnoho drobných postřehů z chování trhů, které nemusejí být na první pohled zřejmé, ale tvoří tenkou hranici mezi úspěchem a neúspěch na finančních trzích.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎