Džumelec odhazuje kytaru a zapíná sampler

Džumelec odhazuje kytaru a zapíná sampler

Tisk

dzumelec200Slovenský umělec a hudebník Džumelec, vlastním jménem Erik SIkora, vydává nové album Chvostoskoky! Album vyšlo digitálně 22. 3. 2024 u Bumbum Satori v distribuci Warner Music. Zároveň vychází dva videoklipy Meč času (vytvořeno v Legu) a Čaues claves (vytvořeno v excelu).

 

 

Písničkář Džumelec odhadzuje akustickou kytaru, aby našel nový zvuk. Zlámané ručně vyťukávané beaty, "antigridová" elektronika a rytmy brazílské diaspory.

„V roku 2018 som navštívil Portugalsko a už v aute z letiska som sa musel opýtať šoférky, čo je to za zaujímavá hudba, taká popová a pritom taká rozbitá. Bol to brazílsky favela funk, alebo baile funk. Ako predtým samba, tango, salsa, reggaeton, opäť sa z hroznej koloniálnej minulosti objavila najnežnejšia odplata diaspory, hudba, ktorá roztancovala postupne celý svet.“

Iniciační zážitek baile funkem přinesly Džumelcovi pandemické roky strávené nad videoesejemi a videoklipy a knihami o rytmu. Pokoušel sa rozebrat rytmická schémata, kterým nerozumí a navzdory tomu ho roztancovávají. Synkopa jako přesun důrazu těžké doby na lehkou, polyrytmy jako míchání různých rytmů dohromady - tomu věnoval vlastní videoesej (Synkopa, s hlasem Pavla Klusáka), či sérii performatívních prednášek ironicky nazvaných Výchovný koncert. Brazilský baile funk míchá dědictví latinskoamerické hudby, ale k ostrým hiphopovým elektronickým beatům sampluje ústy chrlené zvuky a citoslovce, podomácky nahrávané a záměrne přebuzené. Miliardové počty zhlédnutí však opouštějí favelu ke globálnímu trendu a baile funkové lo-fi beaty si už v tracích přisvojují i Major Lazer, Stromae či Little Simz. Džumelec se jako vizuální umělec ale i jako hudebník rád staví do polohy dokumentaristy zkoušení trendů na vlastní kůži.

Písně v předcházející tvorbě kladly silný důraz na text a slovní hříčky. Toto album původně vzniklo z adresáře v počítači s názvem "Rozhegané techno", kam si Sikora ukládal instrumentální taneční sety kombinující afro techno se zvuky music concréte. Až později z toho začal "vysekávat písničkovitost". Všechny nástroje, zvuky a zpěvy byly nahrány doma v garáži, v maličké vymolitanované místnosti původně určené pro kompoty, kde sa na šířku nedá ani rozpažit. Strohost elektronických beatů doplňoval ruchovými zvuky dupání, šustění paličkami, či cinkání mincemi. Zvuk alba Chvostoskoky vznikal dlouho, rozebíráním latinskoamerických a afro rytmů na prvočástice, vytvářením beatů z nehudebních zvuků a recitovaním a rapováním o drobnostech všednosti a hledání happyendů. Jindy pro něj obvyklý lo-fi garážový zvuk byl tentokrát "upgradován" o dodatečný mix a mastering Marka Buranovského (Vojdi, Raptor Koch, Drť, Srnka).

Po několikaletém hledání vychází album 22/3/2024 na českém labelu Bumbum Satori jako digitální release.

Erik Sikora tvoří hudbu při tvorbě vizuálního umění a tyto dva světy se mu čím ďál více prolínají. Pod jménem Džumelec funguje od roku 2012 a vydal čtyři alba, každé jako ucelený konceptuální příběh.

První album Odkalisko staré psisko (2012) je zpívané maskovaným hlasem vznikajícim zrýchľovaním. Druhé album Brutovce (2014) bylo nahrávané doma v koupelně po uspání dětí a prináší pokus o definovaní žánru "krajinářský rap" či "rurální pop". Na album Dakus (2018) posbíral písně obrušované na koncertech, obsahující co nejvíce fiktivní látky "popeín". Album Jeleň Zeleň (2015) je dokumentaristické album o dětech a pro děti, na což navázal i koncerty pro dětského diváka. Naživo Džumelce doplňuje kytarista Lukáš Valkučák.

 dzumelec 1

Zdroj foto: Erik Sikora

Více informací:

https://bumbumsatori.lnk.to/Chvostoskoky
https://www.facebook.com/dzumelec
https://open.spotify.com/artist/7hgTIy1JpXVw7PZaHDMLOk?si=_26OguLpQeCnC7AWMUMj2Q&;nd=1&dlsi=ede4ac32a2b74436


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám vědu proto, abych se dozvěděl, co ještě nikdo neví

archiv Jaroslav PetrPPopularizovat vědu je to pro něj úžasná možnost podělit se s lidmi o dobrodružné příběhy, které píše věda. Kromě vědecké práce se profesor Jaroslav Petr věnuje také psaní, působí jako pedagog na přírodovědeckých fakultách a spolupracuje s Český...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kam se poděla Laura?

laura 200Severské detektivky vám na našich stránkách představujeme pravidelně. Tentokrát se podíváme do finského malého městečka Palokaski, které zasáhlo zmizení středoškolačky Laury. První kniha ze série, za kterou stojí autorská skupina pod jménem J. K. Johan...

Divadlo

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...

Film

Úspěšný film Fotograf je novinkou na DVD

foto 200Křest novinky na DVD filmu Fotograf proběhl 12. 5 v pražské galerii Goap za účasti fotografa Jana Saudka, režisérky filmu Ireny Pavláskové, představitelky hlavní ženské role Marie Málkové a herečky Zu...