Jak se dobře najíst v Itálii aneb na co si dát pozor, než usednete do restaurace

Dovolená v Itálii se neobejde bez návštěvy místní restaurace. Jak si vybrat tu, která nezklame, a na co si dát pozor při jejím výběru, to si objasníme v dnešním průvodci, říká redaktor Jan Votruba, který Itálii projel křížem krážem.

Reklama

Miniprůvodce gastronomií v Itálii

Přestože je italská kuchyně jednou z nejznámějších a nejvyhlášenějších na světě, suroviny, na kterých je založena, jsou známé svou špičkovou kvalitou a fantastickými chutěmi. Při dovolené v Itálii se nicméně může zdát, že není tak snadné najít restauraci, kde si můžete vychutnat tu pravou italskou kuchyni.

Nemusíte být odborníkem na gastronomii, abyste poznali, že vám bylo naservírováno ohřáté jídlo bez chuti a pochybné kvality, které nemá nic společného s autentickým tradičním jídlem, za které byste si rádi připlatili. Nebojte, stalo se to každému. Ale aby se to už neopakovalo, přinášíme malého průvodce a varovné signály, které při troše cviku poznáte i při pouhém procházení kolem restaurace.

Umístění restaurace

Čím blíže je restaurace ke známým kulturním a historickým památkám, tím je pravděpodobnější, že půjde o turistickou restauraci. I když nabízí dobré jídlo, díky umístění restaurace vás jídlo vyjde mnohem dráž, než za co stojí.

Otevírací doba

Pravá italská restaurace nebude mít otevřeno na oběd na 13 hodinu a na večeři jen do 20 hodin. Ty bezproblémové jsou zpravidla otevřeny dříve, aby si hosté mohli dát aperitiv, dokud se kuchyně neotevře. Pokud narazíte na restauraci, která podává večeři už v 16 hodin, té se raději také vyhněte obloukem.

Personál restaurace

Toto pravidlo platí pro celý svět, nejen pro Itálii. Když vás bude obsluha restaurace lákat už na ulici, tahat vás za rukáv a mávat vám cenovkou před obličejem, vyhněte se jí. Dbejte raději na rady domácích hostitelů, kteří vám návštěvu dané restaurace doporučili. Klasické turistické pasti se vyhněte, jak nejlépe umíte.

Jídelní lístek

Samotný vzhled jídelního lístku o restauraci také mnohé napoví, aniž byste přečetli jediné slovo. Prvním varovným signálem je plastikové menu. Značí pouze to, že je určeno k dlouhodobému používání a že se sezónností a čerstvostí nemá absolutně nic společného.

Pokud je jídelní lístek napsán ve více jazycích, které jsou obvykle označeny vlajkou země, buďte si jisti, že jedinou dobrou věcí v této restauraci je vydělávání peněz na naivních turistech. Jídelní lístky z plastu a s vlaječkami nejčastěji popisují jídlo, které nabízejí po celou sezónu. Pokud je jídelní lístek ilustrován, jídlo nebudete chtít vidět ani naživo.

Nekonečné menu je také špatným znamením. Je zcela nemožné, aby restaurace měla vždy čerstvé a kvalitní suroviny, aby mohla takovou nabídkou disponovat, takže si buďte jisti, že si z dlouhých nabídek nevyberete ty pravé chutě Itálie.

Před cestou do Itálie se seznamte se základními specialitami a tradičními pokrmy regionu, který navštívíte. Itálie je velká a kuchyně jejího severu a jihu a jednotlivých regionů jsou velmi odlišné.

Hledáte pravé pesto v Janově? Zkuste těstoviny „Cacio e pepe“ nebo „Alla carbonara“ v Římě a steak „Fiorentina“ ve Florencii. Pokud restaurace nabízí jídla ze všech částí Itálie, měli byste být ostražití.

Hosté restaurace

To je možná nejjasnější ukazatel toho, zda je jídlo dobré, nebo ne. Samozřejmě nemusí být samo o sobě špatné, pokud se restaurace pyšní nálepkou s hodnocením Trip Advisor, ale v restauraci, kde sedí i místní Italové, není pochyb o tom, že je jídlo dobré.

To platí jak o drahých restauracích, tak o bistrech a skromnějších místech, kde si můžete sednout. Pokud potkáte místní lidi, určitě se jich zeptejte, kde rádi sedí a jedí, mohlo by to být doporučení na vaše nejlepší jídlo v Itálii.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama