Nové prostory kláštera Želiv otevírají návštěvníkům své brány 

2. 4. 2024
Slavnostní otevření Staré prelatury a klášterní knihovny v Želivském klášteře
Foto: Slavnostní otevření Staré prelatury a klášterní knihovny v Želivském klášteře

Revitalizace klíčových částí Želivského kláštera nyní otevírá návštěvníkům dveře k dosud skrytým pokladům tohoto historického místa. Díky finanční podpoře z IROP dnes můžete během návštěvy této památky hlouběji proniknout do tajů minulosti a místního kulturního dědictví. Objevte příběhy a artefakty, které odhalují bohatou historii kláštera Želiv a přibližují jeho významnou roli v historickém kontextu. 

Cesta k přístupnosti a novým zážitkům 

Klášter Želiv je nepochybně jednou z nejvýznamnějších kulturních památek Vysočiny s bohatou historií. Zvláště v soudobé historii čelil klášter mnoha výzvám. „V druhé polovině 20. století sloužil klášter jako psychiatrická a protialkoholní léčebna. Necitlivá správa objektu vzácnou historickou památku prakticky zdevastovala. Od navrácení kláštera našemu řádu se snažíme průběžně investovat do jeho oprav a navrátit mu původní historický vzhled,” popisuje Tadeáš Róbert Spišák, opat želivského kláštera

Od 23. března se však část kláštera Želiv otevírá veřejnosti a zve ji do svých nově obnovených, dosud nepřístupných prostor. Stará prelatura a klášterní knihovna totiž prošly rozsáhlou rekonstrukcí.

IROP pomáhá dát Klášter Želiv do kupy

Díky podpoře z evropských fondů dosahující více než 47 milionů korun se klášteru podařilo obnovit historicky cenné objekty, vybudovat zcela nové sociální zázemí pro návštěvníky společně s unikátní galerií obrazů opatů. Tato revitalizace klášterních prostor, kterou pokryly evropské peníze z 85 %, představuje důležitý krok k zachování a prezentaci kulturního dědictví. Také ale otevírá klášter širší veřejnosti a zvyšuje jeho atraktivitu jako cíle pro turisty hledající autentické zážitky. S nově zpřístupněnými částmi kláštera se také komplex stane ještě větším lákadlem pro turisty a nadšence.  

„Želivský klášter je jednou z nejkrásnějších církevních památek nejen v kraji Vysočina, ale v celé zemi. Jsem si jistá, že se díky revitalizaci a nově zpřístupněným prostorám stane už letos vyhledávaným cílem turistů, kteří do našeho kraje zavítají. Peníze z IROP jsou v tomto ohledu nezastupitelné. Naším úkolem je pomáhat příjemcům dotáhnout podobné projekty do úspěšného konce,“ hodnotí roli podpory IROP ředitelka Centra pro regionální rozvoj v Jihlavě Renáta Marková.  

Obnova s důrazem na historii a kulturu 

Samotný proces rekonstrukce nebyl ovšem vůbec jednoduchý. Primárně se práce soustředily na zachování historických prvků a statické zajištění objektů. Odstranily se nevhodné novodobé zásahy, aby se objekty vrátily ke své původní kráse. „Naším cílem je postupná obnova vybraných objektů v areálu premonstrátského kláštera, který je národní kulturní památkou. Památkově chráněný dům Staré prelatury byl navíc už v havarijním stavu a jeho stavební rekonstrukce pro nás byla prioritou,“ doplňuje Spišák. 

Nad rámec dokončených prací v prostorách prelatury a klášterní knihovny se Želivský klášter připravuje na další velký projekt – regeneraci venkovního prostranství a zahrady, která by měla přijít na 93 milionů korun. Projekt, který bude také částečně financován z IROP, zahrnuje opatskou zahradu a okolí panského rybníka. Návštěvníkům tak nabídne možnost procházek a odpočinku ve stínu nově vysazených stromů. Zvláště pozoruhodný bude nový přístup na ostrov přes molo, což oživí klášterní areál a přidá tím další rozměr návštěvnickému zážitku.  

Revitalizace kláštera Želiv hraje klíčovou roli v zachování kulturního dědictví společně s turistickým rozvojem regionu. Klášter se tak pomalu stává svědkem nejen své vlastní obnovy, ale i hnacím motorem revitalizace celého regionu.