Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co o nás prozradí prsty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pinterest

Dlaně byly odpradávna pod drobnohledem věštců, zato prstům tolik pozornosti nevěnovali. Díky tomu nejsou zdaleka probádané a dá se o nich všelicos zajímavého zjistit…

Článek

Třeba to, že úlohu má i vzdálenost prstů od sebe - roztáhnuté mívají otevřené, čestné, zároveň nestálé osoby, rutina je ničí, neradi vstupují do manželství. Kdo má mezi nimi jen malé mezery, bývá přemýšlivý a inspirující, povzbuzuje nápaditost. Hodně natěsnané k sobě značí uzavřenost, sebestřednost. Nicméně je nutné brát tyto a další následující teorie s velkou rezervou.

I proto, že (podle jihokorejských sexuologů) čím je prsteníček vůči ukazováčku delší, tím má muž větší penis, což podle nich souvisí s vyšší hladinou testosteronu u plodu v děloze. Ruští fyziologové „objevili“ souvislost se sexuální orientací, gayové podle nich mají delší ukazováček než prsteníček, bisexuálové pak stejně velké. Je otázka, kde sehnali údaje, homosexualita byla ještě v roce 1999 považována za duševní chorobu a dodnes je pro většinu ruských obyvatel nepřijatelná.

Velmi důležitou roli má hrát palec. Rovný a tlustý mívá silná, ochranitelská osobnost, zahnutý je naopak spojen s nejistotou, nerozhodností, neupřímností, někdy nevalným charakterem. Slabý, s normální velikostí, je typický pro lidi s křehkým zdravím, bojácné, nevýrazné.

Hodně dlouhý a hubený mají snílci, létající ve vlastním světě a zapomínající na práci, když je krátký a hubený, jde o známku pasivity, krátký a silný naznačuje sklon k agresivitě až tyranství. To, že dlouhé prsty jsou „výsadou“ hudebníků, hlavně na strunné nástroje, včetně pianistů, se traduje dlouho.

Méně ale to, že kdo je má, bývá urážlivý, trucovitý, což na umělce docela sedí. Mají je ale také kapsáři! Prsty nesou jména antických římských bohů, prostředníček je zasvěcen Saturnovi. Kdo ho má výrazný, bývá pracovitý, tvrdohlavý, vědecký typ, morálně na výši, krátký svědčí o nezodpovědnosti, lehkomyslnosti.

Bývá ale u většiny lidí nejdelší, takže ta charakteristika asi nemusí být přesná. Hodně se pozornost zaměřila na ukazováček (patří Jupiterovi, má i jeho vlastnosti, vysoké ego, vůdcovské vlohy, u až moc dlouhého pánovitost) a prsteníček.

Ten má pod patronátem Apollón, je spojován s láskou a radostí, pokud je slabý, je to dané nedostatkem tvůrčích schopností. Kdo ho má delší, než ukazovák má být hezký až neodolatelný s vysokým charisma, někdy ovšem i vzteklý a agresivní. V opačném gardu se projevuje velké sebevědomí, může vést k narcisismu, aroganci.

Tito jedinci rozlišují práci, kde obvykle dominují, od soukromí, v němž vyžadují klid až samotu, neradi poznávají vše nové, ať lidi (proto bývají často „single“) či věci. Kdo má prsteník a ukazovák stejně dlouhý bývá milující, mírumilovný, vyhýbá se konfliktům, chce se všemi vycházet, což vede k neupřímnému lichocení, drobným lžím. Ve vztahu bývá věrný, něžný, starostlivý.

Malíček patří bohu obchodu, lsti i zlodějů, Merkurovi, přináší užitek těm, co potřebují obratné ruce, pružný rozum a výřečnost, čím je delší, tím ji má větší, pokud je navíc prohnutý, jde o známku bystrosti. O povaze vypovídá i vzhled prstů, kdo má krátké, chová se impulzivně, ukvapeně, přehlíží detaily.

Masité vyjadřují požitkářství, ale i opatrnost, úzké ohleduplnost, věrnost, láskyplnost, pacifismus a ním spojený odpor k násilí. Tenké mívají lidé diplomatičtí a trpěliví, někdy ovšem se sklony k sarkasmu. Důležité jsou také nehty.

Oblé a široké značí přátelství, vitalitu, přizpůsobivost, čtverhranné nestálost, vědecké myšlení, lopatkovité jsou znamením aktivity, ctižádosti, úzké duševního napětí, u nich je časté okusování, to je signál nervozity a nízkého sebevědomí.

Pokud jde o barvu a vlastnosti, bledé signalizují chudokrevnost, žluté onemocnění plic, malé zažívací potíže, sklony k onemocnění ledvin a slinivky, křehké nedostatek vápníku, u nich se často objevují také bílé skvrny, a to, když chybí tělu zinek a vitamíny A, D.

Zvláštností, která se praktikovala v Číně a Indii (a to už více než před pět tisíci lety) je určování charakteru z prstů u nohou, údajně působí jako nastavené zrcadlo ke zbytku těla. Pokud jsou zvrásněné (nesouvisející se stárnutím), jde obvykle o řídké, či křehké kosti, když je „postižen“ jen palec, naznačuje to problémy s páteří a bolestmi hlavy.

Kdo má modré až nafialovělé konečky a pociťuje v nich rozdíly v teplotách, měl by navštívit kardiologa, zřejmě mu najde potíže s krevním oběhem a srdeční arytmii. Tvar nohou i prstů se dělí do čtyř kategorií. Tzv. románská je znamením vyváženosti a souměrností těla i duše, dominuje společenskost, snaha učit se nové věci, touha po zážitcích, objevování neznámých kultur, výstřednost.

Řecká noha pro změnu představuje člověka aktivního, společenského, motivujícího, kreativního, uplatní se zejména v kolektivních sportech, jsou známí jako „hecíři“ co dokážou elánem strhnout ostatní.

Selská noha jako by odrážela vlastnosti sedláků – praktičnost, spolehlivost, zarputilost, každé rozhodnutí pečlivě zkoumají, nejdou do rizika, neinvestují, nejsou lakomí, spíš opatrní, jsou si vědomi hodnoty peněz, protože je nevydělávají snadno. Mají velmi silný vztah k půdě, rostlinám i zvířatům.

Kdo má egyptskou nohu si až žárlivě střeží soukromý život, do něj hned tak nikoho nepustí, jestli vůbec, není sdílný, citová uzavřenost vede k častým výkyvům nálad, negativním emocím.

Zdroj: https://vedazive.cz/clovek/co-prozrazuje-delka-prstu-na-ruce/

https://www.lecitnemoc.cz/psychosomatika%3A+bolest+prstů+nemoc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz