Stromy jsou ostříhané, tak si možná se zahradnickými nůžkami v ruce začnete zálibně prohlížet ovocné keříky. Především rybízy. Neprořezávali jste je spoustu let, možná nikdy. Jestli by nestálo za to je taky trochu prosvětlit. Jenže které výhony by se vlastně měly odstranit? A mají se vůbec řezat teď?

Jaro je jistota

Keříky rybízů můžete během roku prořezávat hned ve dvou termínech. Teď na jaře, tedy v době, kdy ještě není velké teplo, ale teplota už by neměla klesat pod pět stupňů. Jarní prořez má tu výhodu, že se keřík lépe hojí, hrozí menší riziko nakažení škůdci a chorobami skrz ránu a vliv na úrodu bude mít řez už letos.

Kdybyste si ale nebyli jistí, můžete prořezávku provést po sklizni. V tu chvíli si jednoduše označte pruty, které vypadají nejstarší a nejméně plodily, a ty se nebojte uříznout. „Úplně stačí, když keři zbyde jen sedm nebo osm prutů,“ říká odbornice.

Každých pár let

Jak často ale rybíz prořezávat? Můžete to dělat každý rok, stejně jako jednou za pár let. Podle toho bude keř jednou zahuštěnější a jindy řidší, nebo naopak stále stejný, pokud vždy vystřiháte stejně staré výhony.

Jak je poznáte? Bývají rozhodně nejsilnější, mají tmavší kůru a často i menší listy. Pokud byste je řezali po sklizni, určitě méně plodily. Přesně tyhle kousky byste pak měli až u země uštípnout a stromu tím ulevit, protože pro něj představují zbytečnou zátěž.

Rozdíl je pak i v tom, jakou pěstujete odrůdu. „Černý snese prořezávku častěji a odstranit můžete i tří nebo čtyřleté výhony,“ vysvětluje Jana Bucharová. „U červeného a bílého rybízu pak stačí odstranit pětileté pruty.“

Světlo i prostor

Možná se vám bude po prořezání zdát keř holý. Zvlášť v případě, že se do něj pustíte právě teď, v předjaří. „Nebojte se. Do léta obroste a prostor zaplní postranními větvičkami,“ uklidňuje odbornice. „A díky tomu, že do něj půjde slunce, bude naopak víc plodit. A vzdušnější struktura keře funguje i jako prevence nejrůznějších chorob.“

Související články