K čemu sloužily linie, které jsou na planině Nazca? – Vědátoreferát

TLDR: Význam linií, kterými disponuje planina Nazca, možná neznali ani jejich kreslíři – linie totiž přejali od předešlé kultury, pro kterou měly čáry pohřební význam.

Čáry, máry, fuck

Planina Nazca musela být pro své obyvatele pěknou nuďárnou. Někdy mezi 3. až 8. stoletím n. l. se tu dny táhly asi vláčněji než turecký med. Jak jinak si vysvětlit, že si místní lidé začali jen tak hrát s kamením a vytvořili slavné LINIE NAZCA (odporněji se jim říká geoglyfy)?

Řešení je možná překvapivě prosté! Náboženské symboly, jež má pár pošuků za orientační body kosmických civilizací (které sice umějí přeletět mezihvězdný prostor, ale GPS je pro ně zjevně šíleně vyspělý koncept…), měly i před známými čárami své předchůdce.

Planina Nazca si své tajemství zjevně ukrývala velmi dlouho! Archeologové však již před časem objevili pod viditelnými čárami linie starší, sahající zřejmě až do 4. století př. n. l., kdy je tam mohly z dlouhé chvíle nakreslit národy Paracas nebo Topará. Pozoruhodné je, že tato dřívější generace linií je častěji realizována na stranu kopců, takže ji lze docenit i bez letadla, balónu či létajícího talíře. Rovněž častěji zobrazuje i lidské válečníky namísto zvířat a dalších metafyzičtějších blbostí.

Zdroj: Public Domain/Maxis, TV Prima, vlastní

Ale proč teda?

To nám otevírá nové interpretace vývoje tradice kreslit do pouště čáry. Zdá se, že místní se jim věnovali až po tisíc let. Jednou z možností (krom signalizování ufounům) je třeba postupná rituální funkce zachovávání památky vlastních válečníků. Na poušti se jim totiž pyramidy staví dost blbě – a pokud něco lidská historie indikuje, pak tužbu pamatovat si své blízké zemřelé. Původní význam linií pak možná nové kultury „nepochopily“ a začaly čáry kreslit i vstříc svým božstvům.

Není to samozřejmě potvrzené. Planina Nazca nakonec možná ještě nevydala své poslední tajemství. V rámci historie nám však bez TARDIS nezbývá, než si tu pravděpodobnou možnost, častěji s použitím Occamovy břitvy, domýšlet. Alespoň u kultur, které se namísto vynálezu papíru raději věnovaly škrábání do pouště…

Bylo by ironické, kdyby ani obyvatelé Nazcy tak nakonec neměli ponětí, proč vlastně čáry kreslí. Snad jenom opakovali, co se naučili u předešlých obyvatel oblasti. Byla by to myslím krásně ironická tečka za celou velkou ufologickou záhadou!

[Ladislav Loukota]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, která připravuje přípravné testy pro studenty vysokých škol – podpořte i vy drobákem mojí snahu informovat o vědě věčně & vtipně a přispějte mi v kampani na Patreonu.

A sledujte mojí snahu případně i na Facebooku či YouTube!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama