Majitel módního impéria LVMH Bernard Arnault je se svým jměním 233 miliard dolarů stále nejbohatším člověkem na planetě. První desítce ale jinak dominují zakladatelé technologických gigantů z USA, výrazně si polepšil zejména Mark Zuckerberg. A mezi dvaceti nejbohatšími lidmi je jen jedna žena.

Ani za obhájcem prvního místa z minulého roku Bernardem Arnaultem se pořadí příliš neměnilo. V závěsu za Francouzem je opět majitel automobilky Tesla Elon Musk se jměním 195 miliard dolarů.

O miliardu méně pak Forbes napočítal zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi, který se s Muskem v posledních letech přetahuje o titul nejbohatšího Američana.

První změnu doznal žebříček oproti loňsku až na pozici s pořadovým číslem čtyři. Na té se nyní se 177 miliardami dolarů nachází zakladatel Meta Platforms, dříve Facebooku, Mark Zuckerberg. Pro toho jde o slušný skok tabulkou nahoru – ještě v loňském roce ho americký Forbes usadil na 16. místo. Jeho jmění se meziročně rozrostlo o více než 100 miliard dolarů.

V první dvacítce jsou pak další technologičtí mágové, konkrétně bývalí šéfové Microsoftu Bill Gates a Steve Balmer, předseda představenstva softwarového gigantu Oracle Larry Ellison nebo spoluzakladatel Googlu Larry Page.

Google pomáhal založit i Sergey Brin, který je jedenáctý. Na šestnáctém místě žebříčku se pak nachází Michael Dell, majitel stejnojmenné firmy, která patří mezi největší poskytovatele technologické infrastruktury na světě.

V top dvacítce se udrželi i zástupci tradičnějších oborů, třeba dva mediální magnáti – Warren Buffett a Michael Bloomberg.

Nejbohatším Asiatem v žebříčku je Mukeš Ambani, jehož skupina Reliance Industries se pohybuje v mnoha oborech od telekomunikací po ropný průmysl. Další Ind, komoditní a logistický král Gautam Adání, je sedmnáctý.

Český zástupce mezi stovkou nejbohatších lidí světa není, nejlépe se umístila Renáta Kellnerová na 104. místě. Celkem má ale Česko dolarových miliardářů jedenáct. Jejich výčet si můžete prohlédnout tady.

Evropa má mezi nejbohatšími dvaceti lidmi světa kromě Arnaulta ještě dva zástupce a jedním z nich je žena. Tou je dědička společnosti L´Oreal Françoise Bettencourt Meyers s rodinou, které Forbes vyměřil jmění ve výši 99,5 miliardy dolarů a zařadil ji na patnácté místo.

Třináctý je pak Španěl Amancio Ortega, který vlastní celou plejádu módních značek jako Zara, Bershka či Pull&Bear.

Do první dvacítky se vměstnali ještě dědicové rychloobrátkového impéria Walmart, bratři Jim a Rob Waltonovi.

Metodologie:

Každoroční seznam nejbohatších lidí planety, sestavovaný magazínem Forbes od roku 1987, nabízí přehled majetků, které vycházejí z cen akcií a směnných kurzů k 8. březnu 2024. Oceňována byla různá aktiva, včetně soukromých společností, nemovitostí, privátních letadel, luxusních automobilů, uměleckých děl a dalších.

Forbes samozřejmě netvrdí, že má detailní vhled do soukromého majetku všech lidí v žebříčku, byť někteří jeho soupis ochotně poskytli. Pokud jednotlivci nebyli schopni nebo ochotni dokumenty potřebné k ohodnocení jejich majetku doložit, k hodnotě jejich jmění se přistupuje konzervativně a snižuje se.