Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šance pro eutanazii: 73 % občanů je pro. Jak rozhodnou politici?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Zastánci eutanazie mají novou naději v podobě iniciativy senátorky MUDr. Věry Procházkové. Senát se začne zabývat možností uzákonění eutanazie. Voliči mají jasno.

Článek

A to již dlouhou dobu. S přibývajícím časem se podpora pro uzákonění eutanazie postupně zvyšuje. Poslední průzkum už mluví o 73 % občanů. Co na to jejich volení zástupci v obou komorách Parlamentu? Proč jsou stále proti?

Pokud sledujete boj o uzákonění eutanazie dlouhodobě, není Vám jméno senátorky Procházkové (ANO) neznámé. Její první neúspěšný pokus proběhl v roce 2020, kdy se o totéž pokusila ještě jako poslankyně (do Senátu byla zvolena 2022) v Poslanecké sněmovně.

Návrh zákona připravila spolu s Lukášem Bartoněm (Piráti). A už jsme u toho. Poslankyně ANO a Pirát? Společný návrh v minulé Poslanecké sněmovně, kdy si tyto strany šly tvrdě po krku? Jak je to možné?

Podpora eutanazie je velmi zajímavá v tom, kdo ji podporuje. Tentokrát nejde o žádné stranické, věkové či rozdělení podle vzdělání. Příznivci uzákonění eutanazie jsou rozložení skoro rovnoměrně úplně všude, a to bez ohledu na věk, vzdělaní či voličské stranické preference.

Vedle liberálních Pirátů, kde se dá podobná podpora eutanazie očekávat, má podporu i mezi těmi voliči pro které je slovo „liberál“ sprostota a jindy na vše liberální útočí. Uzákonění eutanazie je opravdu liberální počin, ale tentokrát je to o něčem jiném.

O situaci, kde se nehledá jakási ideologie, ale o vyřešení reálného problému všech lidí. Každý jednou musíme zemřít a je otázkou jak. Už jsem si tu otázku jednou položil.

Nikdo nechce umírat v beznaději a bolestech. Přesto si tento krutý los někteří z nás vylosují a mnoho lidí má osobní zkušenost s krutým umíráním někoho blízkého. Cítí bezmoc a v hlavě jim zůstává myšlenka - příště to mohu být i já.

Podobnou zkušenost má i předkladatelka zákona senátorka MUDr. Procházková (nar. 1954). Z titulu a věku je jasné, že jde o lékařku s celoživotními zkušenostmi. Zažila situace, kdy sama musela odmítat prosby umírajících o ukončení jejich utrpení.

Tu nejhorší zkušenost má přímo ze své rodiny. Její matka umírala na rakovinu (jako zdravotní sestra, která viděla umírat pacienty se stejnou diagnosou dobře věděla, jak vypadá konečné stádium utrpení). Právě proto se rozhodla dříve, než přijde konec pro sebevraždu. Jako zdravotnice si morfium opatřila a věděla, jak ho aplikovat.

Sebevražda. Neměla jinou možnost. Jen další čárka v kolonce sebevraždy. Statistika se už neptá. Proč? Kolik nemocných trpících umírajících lidí zvolí stejnou cestu? Na to nám statistiky neodpoví. Jen napoví. Mezi sebevrahy je každý rok cca 100 lidí přes 70 let a najdou se mezi nimi i sebevrahové, kterým je víc než 85…

V roce 2020 návrh zákona smetla Babišova vláda ze stolu, a to i přesto, že jednou s překladatelek byla poslankyně ANO. Vládu v jejich zamítavém stanovisku podpořilo mimo jiné i ministerstvo zdravotnictví, sociálních věcí, a i Česká biskupská konference a svazy zaměstnanců. Negativní stanovisko vyslovil i odpůrce eutanazie prezident Zeman.

Kde to proboha jsme? Do tak zcela intimního aktu, jakým je důstojná smrt, má co mluvit i nějaký odborář nebo kněz, který se zasekl někde v temném středověku? To snad ne…

Rok 2020 nedopadl pro uzákonění eutanazie dobře. A co druhý pokus paní Procházkové v Senátu? Projde dál? Nevypadá to moc nadějně. V Senátu sedí hromada tradičních odpůrců eutanazie - lidovců, kteří ve skutečnosti zastupují už jen 2 až tři procenta voličů. Zvláštní výsledek demokracie.

A pokud by vše Senátem prošlo? Už i v Poslanecké sněmovně se dali politici slyšet, že návrh nepodpoří. Jak vládní, tak i opoziční poslanci.

Jediný, kdo jasně podporuje eutanazii, je prezident Pavel a to stačit nebude.

Kdy začne volené zástupce konečně zajímat i názor občanů?

Netřeba vymýšlet něco nového. Je možnost se inspirovat různě napsanými zákony ze zahraničí. To také oba dva předkladatelé zákona udělali už v roce 2020. Byla vybrána jako nejlepší verze, kterou vypracovali zákonodárci v Lucembursku. Ta je prosazována i nyní.

A jen pro zajímavost doplním, že v 18krát menším Lucembursku využívá možnost eutanazie každoročně cca 60 lidí. Podle odhadů by stejnou možnost v Česku rádo využilo cca 1500 - 3000 umírajících.

Je jednoduché kritizovat politiky. Pokud tvrdí, že ve společnosti je o eutanázii malý zájem, mají bohužel pravdu. Petice je nástroj k prosazení vůle občanů a jejich snahy svůj názor prosadit, či na něj důrazně upozornit. A nic.

Petice pro uzákonění eutanazie existuje. Do cíle 100 000 podpisů jí už zbývá „jen“ cca 95 500 podpisů…

Spolek pro uzákonění eutanazie nemá na podporu petice finance. Téma je asi mediálně nezajímavé a nikdo se ho nesnaží výrazně prosadit. Naše „celebrity“ mají jiné starosti.

Anketa

Jste pro uzákonění eutanazie?
Ano
92,5 %
Ne
6,2 %
Nevím
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz