metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 21 °C

Sobota 4. května 2024. Svátek má Květoslav

Písně Uriah Heep v klasickém zpracování odhalují svou úplně jinou stránku, říkají rockeři

  14:00
Členové britské rockové kapely Uriah Heep – Mick Box a Bernie Shaw – se do Česka vždy rádi vracejí. Při své páteční návštěvě Prahy stihli vystoupit v O2 areně a také pozvat fanoušky na červnový koncert Bohemia Symphony Orchestra Prague (BSOP) s názvem Rock in Symphony, jehož budou speciálními hosty.
Bernie Shaw, Martin Šanda (šéfdirigent BSOP) a Mick Box | foto: BSOP

Co vy a klasická hudba?
Mick Box: Mám-li být upřímný, tak klasická hudba je něco, co doma nikdy neposlouchám, ale v autě ano. Když jedete po venkovských cestách, svítí slunce, je to skvělé prostředí na to pustit si klasiku. A samozřejmě tím nejdůležitějším na klasické hudbě jsou skutečné nástroje. To je to nejkrásnější. Nejsou přehnaně zesílené nebo zkreslené. Jsou to prostě opravdové zvuky, které se vám dostanou přímo k srdci.
Bernie Shaw: Mám to stejně. V autě poslouchám klasiku pořád, ale nikdy doma. Když žijete v Anglii a doprava je někdy naprosto šílená a pustíte si klasiku, má tendenci udržovat nervy na uzdě a uklidňovat. Mám ji rád, zejména Vivaldiho, to je teď můj oblíbenec.

Do Česka se v červnu vrátíte kvůli koncertu s BSOP, s nimi už jste vystupovali.
Mick Box: Spolupráce je to absolutně ohromná, protože písně Uriah Heep v klasickém zpracování odhalují svou úplně jinou stránku, která možná není přítomná, když je hrajeme my sami. Stávají se hodně emotivní, a to se nám líbí. Je to důvod, proč se do této spolupráce budeme pouštět znovu a znovu, pokud nás BSOP osloví.
Bernie Shaw: Je to mladý orchestr a vnáší do skladeb úplně nový náboj, což je velmi zábavné i pro nás na pódiu.

Rock in Symphody

  • Koncert proběhne 24. června v O2 universum.
  • Zazní i hity od kapel jako Metallica, Coldplay, Guns N’ Roses či Pink Floyd.
  • Lístky jsou v prodeji na bsop.eu, ticketportal.cz a ticketmaster.cz.

Micku, v kapele jste od jejího počátku. Kde pořád berete nápady na novou hudbu?
Mick Box: Ano, jsem v kapele už 54 let a jsem za to rád. Víte, byla to zatraceně dobrá jízda a chci, ať ještě dlouho pokračuje. Myslím, že odpovědí je jediné slovo – vášeň. Pokud máte vášeň pro to, co děláte, převáží to nad vším ostatním a dostanete se tam, kam potřebujete. A co se týče nových nápadů na psaní písní, musíte mít neustále nastavenou anténu a rozhlížet se. Na světě je spousta inspirace na to, abyste psali dobré, kvalitní písně, které dokážou propojit lidi.

Máte nějaký zážitek, který vám utkvěl v hlavě, z pobytů v Česku?
Bernie Shaw: Vzpomínám si na jeden z mých prvních zájezdů, kdy jsme hráli v Plzni. Pivovar byl hned naproti areálu, kde jsem hráli, měli jsme ho i v šatně. A to bylo velmi velmi nebezpečné, protože tamní pivo je tak dobré! A další věc na kterou si vzpomínám, bylo první hraní v Olomouci. Víte, co chci říct, že? Ten smradlavý sýr z Olomouce! Koupil jsem ho manželce, ale nakonec jsem si ho nesměl vzít ani do letadla. U kontroly se mě ptali, co to mám v té tašce. Říkám: To je jen sýr… Ne! Tímhle letadlem ten sýr nepoletí!

Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Válka se nikdy nemění. Seriálový hit jménem Fallout navždy zvedl laťku herním adaptacím

Strážce streamu
vydáno 3. května 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Proč byste měli i jako pařením her nepolíbení jedinci věnovat pozornost televizní adaptaci jednoho z nejvýznamnějších značek videoherního průmyslu? Tuhle...  celý článek

Zálivky do korporátů jsou zbytečně plné chemie, říká omáčkář z Moravy

vydáno 3. května 2024  9:21

Fermentace je tradiční metoda, která v současnosti slaví svůj comeback. Delší trvanlivost je jen jednou z mnoha výhod.  celý článek

Světový den filmové legendy Star Wars se blíží. Ve hře je pro soutěžící tisíc dolarů

vydáno 2. května 2024  18:58

Co kdyby vám někdo řekl, že dostanete pětadvacet tisíc korun za to, že zhlédnete ságu Star Wars? Má to ovšem malý háček. Šanci na prémii mají ti, kteří...  celý článek

Děsivý nález v řece Radbuze. Plzeňští policisté z ní vylovili lidskou hlavu

vydáno 3. května 2024  22:52,  aktualizováno  22:55

Policisté v pátek večer uzavřeli část Anglického nábřeží v centru Plzně, kde se nalezla lidská hlava. Na místě zasahovali i policejní potápěči, kteří...  celý článek