Hlavní obsah
Seberozvoj

Intuice je vnitřní hlas, který není radno podceňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman pixabay

Inteligence a rozum jsou dobré nástroje. Pomáhají nám však vždy?

Článek

Vědomosti a rozum jsou dobré předpoklady se správně rozhodovat. Žijeme v silně materializovaném světě, kde logika a rozum mají své zaručené místo. Veškerý technický pokrok z logiky a rozumu vychází. Většina lidí předpokládá, že to tak je.

Je to ovšem pravda?

Pravda je to jen z části. Lidé jsou myslící a uvažující bytosti. Naučili se číst a počítat , vymysleli technologie a naučili se je používat. Jezdíme auty a létáme do vesmíru ve vysoce složitých strojích. Vymysleli jsme toho hodně a výrazně změnili svět kolem nás.

Ano, lidé jsou myslící a uvažující bytosti. Ale nejsou stroje. Nepoužíváme pouze rozum a logiku. Lze zaznamenat spoustu příkladů, kdy výjimečné objevy nebyly dílem logiky ani matematiky. Byly dílem vnuknutí, určitého vhledu, nebo inspirace. Mnohdy řešení určitého technického problému bylo zapříčiněno něčím zcela jiným, než je rozum. Je známo spousta příkladů vnuknutí nebo intuice.

Typickým příkladem takových objevů je Nikola Tesla.

Tesla již od dětství prožíval zvláštní psychické stavy. Před očima vídal záblesky světla, ve kterých se mu zjevovaly různé vize včetně technických nákresů jeho dalších vynálezů. Na základě takového vnuknutí prý sestrojil třeba svůj asynchronní elektromotor, který patří k jeho největším objevům.

V osobní rovině je intuice také velice důležitý faktor. V životě se rozhodujeme o mnoha věcech. Banálních i velmi důležitých. Jsou to životní rozhodnutí. Otázka je, na základě čeho se rozhodujeme.

Na základě rozumu, nebo intuice?

Zdá se, že na základě obojího. Každý z nás si zcela jistě vybaví situaci, kdy stál před důležitým rozhodnutím. Může se to týkat kariéry nebo výběru životního partnera. Všechny rozumové informace nám napovídaly, že se jedná o mimořádnou pracovní nabídku. Někde uvnitř jsme ovšem zaznamenali divný pocit. Pocit, že i když to všechno vypadá lákavě, nemusí to být pro nás ta správná volba. Mnoho z nás se ovšem rozumem nechalo přesvědčit. A tak jsme tu pracovní smlouvu podepsali. A jsem si jist, že mnoho z nás přesně v ten moment pocítilo, že je něco špatně. Intuice nám říkala, že jsnme udělali chybu.

Intuici není dobré podceňovat. Ale ani přeceňovat. Každopádně může být tím jazýčkem na vahách, když si při rozhodování nejsme stoprocentně jisti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz