Toto není outfit, spíš jen out, Rozálie

Můžeme začít hádankou. Co se stane, když váš outfit není fit? Zbyde vám out. U Rozálie Havelkové jsme si zvykli na extravagantní kousky, které většinou vypadají, jako kdyby si je vypůjčila z fundusu kostymérny divadla. Na Anděly přišla v pytli, protože „rychlá móda je na pytel“, jak hlásal outfit Rozálie. Ano, fast fashion je skutečně problém. Ale proč s tím chodit na Anděly? V poslední době jsou tyto velké společenské události prostorem pro různé projevy statementu, leč osobnosti se většinou netrefí do černého. Proč hlásat o problému v módním průmyslu na hudebním eventu? Nehodilo by se to spíš třeba na fashion weeku? Nebo v postu na sociální síti? Tento outfit je tak mimo nejen z pohledu dress code, ale i z hlediska záměru, tedy oslovit a donutit k zamyšlení. Doufejme, že ta juta si neužila jen své dvě hodiny slávy na červeném koberci a později poslouží ještě třeba jako pytel na brambory. Jinak by to také byla fast fashion.    

NAOSTRO: Co si myslí módní redaktorka Markéta Škaldová

S názorem mé kolegyně na účet looku Rozálie Havelkové svým způsobem souhlasím, událost fashion week by byla lepší příležitost vynést pytel, ale poslední dobou společenské akce známé tváře stejně zlehčují, vynášejí zcela nevhodné modely. A když už někdo touží po pozornosti, ať je alespoň přínosná. Doufám, že se to v tomto případě povedlo. I kdyby si jeden člověk přečetl o problematice rychlé módy, začal nakupovat “s rozumem”, tak je to skvělé. Abych byla upřímná, jutový model mě pobuřuje méně než přehlídka nekonečných super hlubokých výstřihů.

Ewa to umí lépe

Když si představím tu skicu, s jakou Lukáš Macháček pracoval, nápad se mi vlastně líbí. Návrh šatů dobře pracuje s asymetrií, tuba vrchní látky tělo i zpevní, kolem boků a stehen se pracuje s optickým zúžením postavy směrem dolů. Jenže v reálu pak narážíme na pár problémů. Jednak si dokážu představit, že v pohybu mohly šaty působit lépe. Fotky jsou však statické, takže když se cvakne z jistých úhlů, šatům a jejich nositelce to moc nesvědčí. Například vrchní, jinak zajímavé řešená oblast vytváří nesourodé poprsí. Zkrátka pro plnější tvary to moc není, nebo se mělo přidat na látce v pravé oblasti. Jistý problém je i v oblasti rozparku, kdy spodní látka je pružná, takže víc „žije“ a nekonvenuje si s šedým, pevným svrškem. Ten se navíc jakoby odchlipuje, což je vidět, pokud Ewa pózuje z boku. Materiály nejsou zkrátka tak kompaktní. Možná, kdyby šaty byly delší, nepůsobilo by vše tak na knop.

NAOSTRO: Co si myslí módní redaktorka Markéta Škaldová

Návrháře Lukáše Macháčka si velmi považuji, patří k naší oděvní elitě, přesto model prezentovaný oblíbenou zpěvačkou vnímám za ten méně povedený. Nápad a myšlenka je určitě skvělá, ale… Upřímně, těžko hledám slova, nevím, jak šaty hodnotit. Přijde mi, že Ewě vůbec nelichotí. Zpracování, kombinace materiálů, barevnost, ale ani jednotlivé propojení tkaniny nemůžu pochválit. Je mi líto.

Emma se vyzbrojila z exotiky

Emma Smetana si přivezla look z Bali, kromě krajkové řízy to je i krásné opálení. Tento vzhled podtrhla výrazným líčením, zejména šťavnatou rtěnkou v hnědším odstínu. Co se týká krajkových šatů, oceňuji, že Emma přemýšlela nad sexy efektem, ale zároveň netoužila po pobouření, takže si pojistila nejen to, aby šaty neprosvítaly pod atakem blesků, zároveň uhlídala, že nikde nic nevypadlo. Na slavnostní večer se mi tyto šaty zdají možná až trochu beach style, asi bych volila něco slavnostnějšího. Nebo ze mě mluví pocit, že Emmě musela být zima, přece jen v našich končinách teploty ještě neatakují třicítky. Éterický vzhled dotváří čirá, skleněná kabelka a minimalistické boty Balenciaga s jemným potahem nártu, Emma jej nazvala silonkovým.

NAOSTRO: Co si myslí módní redaktorka Markéta Škaldová

Emma Smetana snad nikdy nevypadala lépe, když tedy pominu šaty. Líčení, účes, opálení, vizáž je prostě wow. Volba šatů je už méně zdařila. Barevnost považuji za úchvatnou, perfektně koresponduje s bronzovou pokožkou. S krajkovými oděvy mívám trochu problém, jelikož mnoho žen je neumí správně uchopit, zde tomu tak není. Jeden detail mě však vyloženě dráždí, výstřih hlubší než propast Macocha. Absolutně nemám nic proti tomu, aby dámy rafinovaně poukázaly na své přednosti, v tomto případě je to už za hranou. Na druhou stranu Emma má pěkné poprsí, nepůsobí vulgárně, takže lepší než kdyby ve výstřihu skotačila neforemná umělá ňadra obřích rozměrů. Když ale nahlédneme na událost, model šatů je nevhodný.

Rajské šaty Anny Jiřiny

Jsou to šaty Beaty Rajské, které na slavnostní večer oblékla Anna Jiřina Daňhelová. Základní struktura midi modelu s balonovou sukní by i sama o sobě byla velmi pěkná, byť je v neutrálním tónu. Je však pravda, že na slavnostní večer by to bylo málo, spíš na garden party. Akcent originality dodávají modelu ptáčci ve stylu origami. Jak herečka prozradila, byly na nich i nějaké nahotinky. Outfitu konvenuje i minimalistické líčení a lehce sčesané vlasy.

NAOSTRO: Co si myslí módní redaktorka Markéta Škaldová

Zdá se, že slavné tváře letos udělení hudebních cen nikterak zvláště neřešily. Emma oblékla šaty vhodné pro plážové radovánky, Anna Jiřina Daňhelová připomínala starou/mladou, bohužel. Pochválím alespoň barevnou sladěnost šatů a obutí, ale zbytek je nuda. Nezachrání to ani detail v podobě módního origami, balonové sukně, kterou osobně považuji za nelichotivou, hlavně pak nemoderní.

Eva jako Ariana?

Tento styl je Evě Burešové vlastní. Tubu šatů na tělo často pojí výraznými rukávy či přehozem. Když se však podíváte na tento model, asi vám vytane na mysli Ariana Grande, která něco podobného vynesla na letošních Oscarech. Bylo to také růžové. Eva snad ani nemusela sladit barvy, bylo by však lepší prodloužit sukni, aby byl model slavnostnější a ne jako ze šantánu. Navíc materiál přehozu mi tak trochu evokuje šusťákovku, což se umocnilo v momentu, kdy se Eva mimo hledáčky fotografů víc zahalila do modelu, když jí byla asi zima.

NAOSTRO: Co si myslí módní redaktorka Markéta Škaldová

Ale jo, s mírným přivřením očí look Evy Burešové beru. Postavě lichotí, má nápad. Také si myslím, že by šatům slušelo prodloužení délky, aby se model přenesl z obyčejného denního kousku do kolonky společenského úboru. Barevnost je příliš tvrdá, nesourodá. Extravagantně řešený přehoz chvilkami působí lacině. Abych to shrnula, nápad fajn, provedení horší.

Tereza má na víc

Křehká herečka Tereza Ramba má krásnou postavu, přesto se jí mnohdy podaří obléci takový model, který jí zrovna moc nesvědčí. V tomto případě to jsou šaty v měděném tónu, který splývá s barvou pokožky herečky, což není ideální spojení. Kdyby byl model plnější, vyznělo by to lépe, proto je zbytečný průstřih v oblasti bříška. Od toho se odvíjí další potíž, šev u lehčího materiálu je totiž neposedný, od pupíku se vlní, což opticky deformuje figuru. Terezu můžeme pochválit za volbu psaníčka, nejde alespoň o jinak celebritami oblíbenou větší „obálku“.  

NAOSTRO: Co si myslí módní redaktorka Markéta Škaldová

Další počin, který má základ poměrně obstojný, ale ve výsledku to až taková paráda není. Výběr odstínu super, líbí se mi, horní část šatů je taktéž fajn, i když popravdě již tak drobné poprsí ještě opticky zmenší. Obrovský průšvih ale nabízí zpracování sukně. Neposedný šev si žije vlastním životem, nositelce škodí. Chybou je také umístění rozšíření sukně, kdyby bylo výše, celku i postavě by to jen prospělo. Ač elegantní skořepinové psaníčko je na takovou událost žádoucí, nápadnější barva, například smaragdová, by přinesla žádoucí svěžest a rozbití módního monolitu.

Radka jako glamour hvězda

Radka Pavlovčinová je jednou z krásek, které v letošní sezoně plesů a gala večerů sází na simply stříbrné šaty. Krásně tvarují siluetu, zajímavým detailem jsou výrazná ramena. Třpytu a lesku konvenují náušnice, líčení v podobě violet linek i wet účes, který dá vyniknout celému looku. I ten prsten je úchvatný. Ale co to, Radko? Ta kabelka? Je sice luxusní, ovšem takové psaníčko u minimalistického outfitu působí skoro jako kufr!

NAOSTRO: Co si myslí módní redaktorka Markéta Škaldová

U Radky kromě nevhodného tvaru kabelky, ta barva je ovšem nádherná, nemám co vytknout. Šaty jsou působivě, nesoucí se na vlně moderní elegance, i když se to nezdá, tak patří k ošemetným počinům, ale zpěvačce náramně sluší, dají vyniknout útlým křivkám. Možná bych osobně vyměnila náušnice za alternativu se stříbrnými odlesky, což už je takový zanedbatelný detail. Radka Pavlovčinová za mě tuto přehlídku vyhrála na plné čáře a ještě s předstihem.

Zdroj: iGlanc.cz, Denik      

Která kráska z Andělů od vás získává módní palec nahoru?

Rozálie Havelková 15 %
Ewa Farna 23 %
Emma Smetana 4 %
Anna Jiřina Daňhelová 8 %
Eva Burešová 6 %
Tereza Ramba 15 %
Radka Pavlovčinová 29 %

Související články