Dnes Pátek - obcasny-dest 15°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 17°C
Pátek 17. 5. 2024
Svátek má Aneta
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Synapse v metru bude stát 18 milionů korun, u nového mostu vznikne zahrada světel
Takto bude vypadat Synapse ve vestibulu stanice metra Florenc. Vizualizace: Dopravní podnik hl. m. Prahy / CCEA MOBA

Synapse v metru bude stát 18 milionů korun, u nového mostu vznikne zahrada světel

Pražský magistrát dá Galerii hlavního města Prahy (GHMP) 34 milionů korun na umělecká díla, která vzniknou ve vestibulu stanice pražského metra Florenc a pod nově vznikajícím Dvoreckým mostem mezi Prahou 4 a Prahou 5. Přidělení peněz schválili radní hlavního města, informoval magistrát. Světelná instalace Synapse na Florenci od Jana Poše vyjde na asi 18 milionů korun, soubor děl určených pro Dvorecký most bude město stát zhruba 16 milionů korun.

Radní Prahy schválili na svém prvním dubnovém jednání realizaci světelného díla Synapse, jehož autorem je Jan Poš. Umístěno bude ve vestibulu stanice metra Florenc v pasáži propojující severní a jižní vestibul metra na lince C. Celkově by měly práce a dílo stát přibližně 18 milionů korun a lidé by jej na místě mohli vidět už v roce 2026. Radní zároveň schválili poskytnutí financí pro GHMP na letošní rok k realizaci botanické zahrady světel veřejného osvětlení z celého světa u Dvoreckého mostu.

Dílo Synapse vzešlo z mezinárodního soutěžního dialogu Světlo pro metro. Umístění nového uměleckého díla by se mělo uskutečnit v roce 2026.„Doprava a umění mají v dnešní době velké a silné průsečíky a já mám moc velkou radost, že se nám daří toto propojení velmi dobře naplňovat. Kultivujeme tím totiž veřejný prostor, v němž se každý den pohybujeme a který má na nás obrovský vliv, což považuji za mimořádně přínosné,“ řekl náměstek primátora Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Stanici metra Florenc, která aktuálně prochází rozsáhlou modernizací, nejen opravíme, ale i rozsvítíme novým uměleckým dílem. Je důležité, aby byl vestibul metra nejen technicky funkční, ale i hezký na pohled. Navazujeme tím na ikonickou plastiku hodin před stanicí metra, kterou se nám podařilo obnovit v loňském roce," sdělil náměstek primátora Prahy pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

O vítězi rozhodla pětičlenná odborná porota. Vítězné dílo bude na čelní stěně podchodu mimo jiné zaznamenávat okolní pohyb cestujících a reflektovat tak přítomnost okamžiku, čímž by se měl ve velké míře oživit tento veřejný prostor. Dokončení instalace světelného objektu je plánováno na rok 2026 a celkové náklady by měly být 18 077 700 korun. 

Hlavní město dále pokračuje ve spolupráci s GHMP při oživení dalších veřejných prostor v metropoli. Jedním z takových projektů je botanická zahrada světel veřejného osvětlení, která bude umístěna u Dvoreckého mostu. Kromě toho na mostě vznikne také neo-kubistická betonová skulptura s elektronicky řízeným vodním systémem, industriální zvětšenina lustru osazena svítidly z pouličního osvětlení, originální ozvučovací sloup se sochařsky pojatými reproduktory nebo lampa nainstalovaná nad vstupem do vody.


Autor: Karel Netolický

Praha 4 hledá členy do komise pro Eurovolby

Dnes ve 14:47

Praha 4 uvítá na doplnění komisí pro Eurovolby 2024 nové zájemce o členství. Vhodné je i pro studenty 18+ a zdatnější seniory. Bydliště na Praze 4 není podmínkou.

Praha 13: Pomozte zajistit hladký průběh voleb

Dnes v 10:46

Ve dnech 7. a 8. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Volební komise, které zajišťují průběh hlasování a následné sčítání hlasů, nejsou dosud plně obsazeny.

Hasiči zasahovali u převráceného návěsu

Včera ve 21:55

Ve čtvrtek 16. května od 18:45 hodin zasahovali hasiči ze dvou stanic v ulici Českobrodská v Praze 10. Převrátil se tam plně naložený návěs. Hasiči museli vyložit náklad před jeho vyproštěním.

Poslední rozloučení s Harapesem bude v Národním divadle

Včera v 18:25

Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77 let, se uskuteční 27. května v poledne v Národním divadle (ND). Informoval o tom mluvčí ND Tomáš Staněk. Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor...

Nadační fond Dvojka srdcem opět nabízí příspěvek dětem na letní tábory

Včera v 07:19

S blížícím se obdobím letních prázdnin přichází Nadační fond Dvojka srdcem s nabídkou pomoci pro rodiny s dětmi, které si nemohou dovolit poslat děti na tábory.

Další články
Nahoru