Nečekaný příval extrémních teplot v dubnu: Meteorolog Martin Štros vysvětluje, co se s počasím děje. O víkendu hrozí až 27 °C

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 4. 2024

První dubnový den se pochlubil nečekaně vysokými hodnotami. Šlo o první letošní letní den, kdy příkladem v Karviné se teplota zastavila až na 26 °C. I když v úterý už lidé pocítili přechod studené fronty, ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek. A následně víkend už by měl být opět letní. Co za až relativně extrémně vysokými hodnotami v rámci dubna stojí, pro ŽivotvČesku.cz přiblížil zkušený odborník Martin Štros ze serveru specializujícího se na kompletní monitoring počasí meteocentrum.cz.

Vysoké teploty o Velikonocích byly způsobeny teplým jižním prouděním, kdy vzduchová hmota ze severní Afriky z oblasti Alžírska se během několika dní přesunula k severu až do střední Evropy.

"Není náhoda, že vysoké teploty byly doprovázeny saharským pískem - vzduchová hmota byla tak teplá právě proto, že pocházela z rozpálené Sahary. Ne každá vzduchová hmota z Afriky s sebou ale nese i písek - k tomu je zapotřebí, aby nad pouští také foukal silnější vítr, což se na konci března stalo. Je také nutné, aby postup nebyl spojen s výskytem deště, protože prachové částice by spadly k zemi společně s kapkami vody," pro ŽivotvČesku.cz vysvětlil věhlasný meteorolog Martin Štros z portálu meteocentrum.cz.

O následujícím víkendu nastane podobná situace, ale tentokrát bude mít vzduchová hmota původ západněji.

"Ta, která k nám dorazí, bude směřovat z oblasti Maroka a bude se k nám přesouvat přes Španělsko a Francii. Písečný prach by se v ní již vyskytovat neměl. Teploty by naopak - i díky tomu, že sluneční paprsky nebude zastiňovat prach - mohly být ještě vyšší než během Velikonoc. Nepřekvapilo by nás až 27 °C," dodal uznávaný specialista pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.