Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Praha 1 otevírá novou výdejnu Potravinové banky: Základní potraviny pro ty, kteří je potřebují

02. dubna 2024
Čtení na 1 minutu
Člověk bez přístřeší v centru Prahy (FOTO: Jana Plavec, se svolením MČ Praha 1)
Člověk bez přístřeší v centru Prahy (FOTO: Jana Plavec, se svolením MČ Praha 1)
Městská část Praha 1 oznámila otevření nové výdejny Potravinové banky, která začne sloužit občanům již tento týden. Nová výdejna, situovaná na adrese Řeznická ulice 14, bude oficiálně otevřena ve středu 3. dubna v 9:00 hodin. Slavnostního otevření se zúčastní ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová a za Prahu 1 radní pro sociální věci a bezbariérovost Ivana Antalová a předseda komise sociální Martin Arden.

Tato spolupráce mezi městskou částí a neziskovou organizací Nový prostor má za cíl poskytnout pomocnou ruku těm, kteří se ocitli v sociální nouzi. „Je skvělé pokud můžeme prostory městské části Praha 1 využít ke smysluplné činnosti, jakou je vydávání potravinových balíčků, a umožnit tak důstojnější život lidem, kteří se ocitli v nelehké životní situaci. I v době covidu zařizoval náš OSPOD na rámec svých povinností nepravidelnou pomoc pro rodiče v nouzi. Nová výdejna bude nyní sloužit každý týden všem potřebným,“ uvedla starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská v tiskové zprávě zaslané zpravodajskému serveru Romea.cz.

Radní Ivana Antalová zdůraznila význam nové výdejny v boji proti plýtvání potravinami a podpoře solidarity mezi občany. „Jsem velmi ráda, že se konečně podařilo na území Prahy 1 otevřít pobočku Potravinové banky, díky které můžeme nabídnout pomoc občanům v sociální nouzi. Zamezíme tak nejen plýtvání potravinami, ale podpoříme i solidaritu mezi lidmi,“ řekla Antalová.

Výdejna bude nabízet základní potraviny jako rýže, těstoviny, konzervy, pečivo, zeleninu a sladkosti. Kromě toho bude možné využít služeb organizace Nový prostor, která se zaměřuje na sociální rehabilitaci.

“Nárůst nákladů na energie a bydlení v historických domech centra Prahy a komplikovaný systém sociální podpory, kdy dochází navíc k opožďování výplaty sociálních dávek, způsobuje, že právě osamělí senioři stěží pokryjí zvyšující se ceny. I proto se nemusí prokazovat doporučením, stačí pouze doklad totožnosti,” uvedla městská část v tiskové zprávě.

Tašky si mohou občané vyzvednout na základě doporučení například sociálního odboru nebo Úřadu práce. Pro potravinovou pomoc si do Řeznické mohou přijít osoby se zdravotním postižením, v seniorském věku nebo osamělí rodiče každou středu mezi 9 až 12 hodinou.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon