Koruna: Netflix často z historických seriálů dělá frašku, ale v tomto případě se dílo povedlo a má spoustu zajímavostí

Koruna: Netflix často z historických seriálů dělá frašku, ale v tomto případě se dílo povedlo a má spoustu zajímavostí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Český čtenář nebaží po bulvárních článcích o královských rodinách, ale když se objeví dobrý seriál z atraktivního prostředí šlechtických rodů a drží se alespoň v základních rysech skutečné historie, potom se většinou setká s početnou diváckou základnou i zde.

To je případ seriálu Koruna (The Crown), který vezme diváky na výlet do nedaleké minulosti a pokračuje až do let a k událostem, které si diváci ve spojitosti s britskou královskou rodinou pamatují. Tvůrce seriálu Peter Morgan se o královskou rodinu příliš nezajímal, ale v roce 2006 napsal scénář k filmu Královna, který mu vynesl nominaci na Oscara. Obsazení Helen Miren do role královny se ukázalo velmi šťastné a z Morgana se stal najednou odborník na královskou rodinu.

Sám scenárista se v roce 2019 nechal slyšet, že ani netuší, jak se k seriálu Koruna dostal, a že z toho nikdy nebyl nadšený. Už v průběhu tvorby seriálu Morgan uvedl, že rozhodně neplánoval několik let svého života věnovat „světu Elizabeth“ a po čase ho to hodně nebavilo. To ale nemění nic na tom, že odvedl dobrou práci.

Původně chtěl vytvořit jen dílo, které by zahrnovalo vztah mladé královny Elizabeth s Churchillem. Jak však získával informace o manželství mladé královny, napadlo ho, že by z toho mohl být hezký příběh. A Netflix byl jeho nápadem nadšený. Dokonce tak moc, že se rozhodl pro jednu z největších investic, kterou zatím do seriálové tvorby dal. Původně se plánovaly 3 série. Nakonec se jich natočilo šest, každá po deseti epizodách.

Herecké obsazení

Vybrat herečku do role mladé a nezkušené Alžběty byl náročný úkol a konkurzem prošlo mnoho hereček. Claire Foy na sebe ničím pozornost neupoutala a tři kola konkurzu prošla téměř bez povšimnutí, neboť ve hře byly známější herečky. Teprve ve čtvrtém kole si jí Morgan všiml a nechtěl věřit tomu, že se o roli ucházela už několikrát.

Možná i proto se nakonec Morgan rozhodl právě pro ni. Podle něj byla hodně podobná královně, brilantně efektivní a zcela neosobní. Úplně splňovala požadavky na mladou královnu. Musela být zároveň úžasně krásná, ale jen letmo. Musela být v pozadí, skoro anonymní, ale pak, tu a tam, mít téměř zničující dopad.

Obsazení role Filipa, královnina manžela, bylo naopak velmi snadné a od samého počátku měl Morgan jasno, že se seriál neobejde bez Matta Smithe. Navíc už při prvních čtených zkouškách to mezi herci neuvěřitelně jiskřilo. Roli Filipa si zkoušelo hned několik známých herců, ale nikdo nebyl tak dobrý jako Matt.

Produkce dostala nelehký úkol. Přemluvit herce, který se do natáčení nijak nehrnul, aby roli vzal. A právě proto byl Matt Smith tak přeplacený, že se ozývaly hlasy ohledně ostudně malého honoráře pro představitelku královny, která za menší peníze odvedla mnohem větší kus práce.

Matt Smith
Matt Smith | Zdroj: Netflix Media Center

I tato situace podnítila celosvětovou debatu o rozdílném odměňování žen a mužů. Představitel Krále Jiřího VI. Jared Harris se nechal slyšet, že jde o tak trapnou situaci, že by měla být Claire Foy dodatečně finančně odměněná, protože i díky jejímu brilantnímu výkonu ve dvou sezónách se seriál tak proslavil.

Claire Foy ale žádnou hořkost vůči hereckému kolegovi nepociťovala. Měla krátce po porodu a aby vypadala štíhlejší, musela nosit pevný korzet, což nebylo moc pohodlné. Na druhou stranu, s odstupem času uvedla, že právě díky korzetu se z ní mohla stát královna, protože ji donutil k úplně jinému držení těla (jako dáma), které se pro její roli hodilo.

Vysněná role nebyla pro Foy úplně dobře načasovaná. V té době kojila, musela odstříkávat mléko, protože plná ňadra jí lezla z kostýmů. Nejednou, když seděla v Land Roveru s odsávačkou mléka, litovala, že roli přijala a nevěnovala se naplno dítěti, což za ni musel zastávat manžel.

V roce 2019 roli převzala Olivia Colman a žádné castingy neproběhly. Byla jedinou kandidátkou na roli a příležitost si nenechala ujít. Roli prince Filipa převzal Tobias Menzies, který udivoval všechny tím, že o královské rodině nic nevěděl. Teprve seriál ho motivoval k tomu, aby se o život Filipa začal zajímat. Uvedl, že to byl zajímavý chlapík se složitým životním příběhem.

Ve třetí sezóně Helena Bonham Carter převzala roli divoké princezny Margaret a měla malou osobní historii, ze které mohla čerpat. S opravdovou princeznou se setkala na hradě Windsor díky svému strýci a měla z ní strach. Doslova uvedla: „Byla docela děsivá."

Jeden z nejdražších televizních pořadů v historii

Všechno na The Crown je pochopitelně přepychové a projevuje se to na produkčním rozpočtu seriálu, který je jeden z nejvyšších ze všech televizních seriálů, které kdy byly vyrobeny. Podle BBC stála výroba každé epizody prvních dvou sérií mezi 6,5 a 13 miliony dolarů. Forbes během páté sezóny uvedl, že show stála přibližně 14,4 milionu dolarů za epizodu.

Královniny svatební šaty a korunovace v první sérii

Zatímco kostýmní oddělení si při výběru oblečení dává spoustu kreativních volností, bylo nutné napodobit královniny šaty, které zná celý svět. Kostýmní návrhářka první řady Michele Clapton (která také pracovala na Hře o trůny) uvedla, že královniny svatební šaty byly nejpropracovanější a časově nejnáročnější kostým, na kterém se svým týmem pracovala.

Královniny mazlíčci nemohli v seriálu chybět

Nedílnou součástí královnina života byli její psi. Nemohli chybět ani v seriálu. Claire Foy prozradila, že psi na natáčení milovali sýr čedar a byli proto celé natáčení krmeni tímto pamlskem v množství, které bylo až děsivé.

Seriál sledovala i královna

Proslýchalo se, že královna Alžběta II. sledovala první sérii seriálu a líbila se jí. Některé události podle ní ve skutečnosti nebyly tak dramatické, jak ukazoval seriál. Během druhé série se jí nelíbilo vykreslení vztahu mezi Filipem a prvorozeným synem Charlesem.

Poslední sezóna se potom věnovala i smrti princezny Diany, což nebylo pro Elizabeth Debicki úplně snadné. Herečka uvedla, že i samotné natáčení momentů, kdy byla jako Diana pronásledovaná novináři, bylo hodně děsivé a nepřeje nikomu, aby takové okamžiky musel zažívat.

Z úcty k zesnulé princezně Dianě se tvůrci rozhodli, že v poslední sérii nebudou zobrazeny přesné detaily smrtelné autonehody.

Zdroje článku: