Finanční opravy a krácení: Vše, co potřebujete vědět

2. 4. 2024

Patříte k žadatelům, kterým byla uložena finanční oprava a nedostali jste celou požadovanou dotaci? V souvislosti s ukončováním Integrovaného operačního programu (IROP) evidujeme více podaných žádostí o platbu. A právě při kontrole Žádostí o platbu může dojít ke krácení nebo nevyplacení požadované dotace, pokud nebylo vše tak, jak mělo. Jakých chyb se příjemci dopouštějí, jak celý proces krácení probíhá a jak se proti němu bránit?

S končícím IROP 2014–2020 se nahromadilo více žádostí o platbu, než je tomu běžně v průběhu období. Nejvíc se jedná o projekty z REACT-EU, které příjemci realizovali ke konci programového období. Ty musíme co nejrychleji zpracovat, aby se finanční prostředky dostaly v pořádku k příjemcům. A právě v této fázi může častěji docházek k finančním opravám.

Přesto Centrum příjemce o finanční opravě vždy informuje a poskytne mu možnost a dostatečný čas si nárokované výdaje obhájit.

Co mohu dělat proto, aby ke krácení u mého projektu nedošlo?

  • Navštěvujte semináře pro žadatele a příjemce, které Centrum pořádá. Zde najdete aktuální přehled.
  • Pozorně čtěte pravidla programů pro žadatele a příjemce a veškerou související dokumentaci, vč. platné a aktuální dokumentace k veřejným zakázkám.
  • U projektů z EÚS můžete využít individuálních konzultací s Kontrolorem, které jsou k dispozici pro každého partnera.
  • Komunikujte s Centrem problémy při realizaci projektu včas.
  • Ptejte se odborníků na regionálních pobočkách Centra.
  • Navštivte zbrusu novou sekci našeho webu – Finanční opravy a krácení – kde najdete vše, co ke krácení potřebujete vědět.
Zjistit víc