mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.04.2024 16:02:00

Výstava českého skla

Výstava českého skla

02.04.2024 / 03:00 | Aktualizováno: 02.04.2024 / 16:02

Velvyslanectví uspořádalo jedinečnou výstavu originálních skleněných výrobků českých umělců žijících a tvořících v Kanadě, Oli Staňkové a Pavla Cajthamla.

České sklo je ve světě velmi dobře známé a tradice českého uměleckého skla je velmi silná. Z tohoto důvodu se velvyslanectví rozhodlo představit díla dvou českých umělců, kteří tuto českou tradici přenesli do Kanady, Oli Staňkovou a Pavla Cajthamla.

Oli Staňková pracuje se sklem od svých 14 let a zaměřuje se na malbu na sklo. Její práce ji zavedla do Jihoafrické republiky, kde pracovala ve sklářském ateliéru a kde také vystavovala svá díla. V České republice spolupracovala s ateliéry Moser a Kolektiv. Její sklářská díla se nacházejí v muzeích a soukromých sbírkách v JAR, Nizozemsku a České republice. V současné době žije a pracuje v kanadském Québecu.

Pavel Cajthaml vyrábí od roku 2009 vysoce kvalitní foukané sklo ve sklárně Baba Jaga v kanadském Coaticooku. Vyrůstal v Novém Boru, českém městě proslulém svým sklářským uměním. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. V roce 2001 se přestěhoval do Kanady, kde založil rodinu. Krátce nato si otevřel sklářské studio a jeho kolekce sklenic odráží jeho touhu uvolnit skleněný materiál pomocí sklářských technik. Každý předmět této kolekce je vskutku jedinečný. Více informací o sklárně Baba Jaga najdete zde a na její stránce na Instagramu.

Pavel Cajthaml také úzce spolupracuje s několika prestižními studii ruční výroby svítidel, jako např. Gabriel Scott, Atelier Anaka, D'Armes, lumifer by Javier Robles, AM Studio a s umělci Stephenem Ponem a Paulem Schwiederem.

Nejprve bylo umělecké sklo představeno v úterý 26. dubna diplomatické komunitě a zástupcům ottawských galerií na rezidenci velvyslance ČR v Kanadě Martina Tlapy a ve středu 28. dubna byla jeho výstava slavnostně zahájena na velvyslanectví.

Jak při zahájení na rezidenci, tak na velvyslanectví velvyslanec M. Tlapa vyzdvihl, že českým sklářům se daří vyniknout na mezinárodním poli zejména díky jejich mimořádné šikovnosti a kreativitě. Zároveň ocenil, že oba čeští umělci šíří povědomí o českém sklářství v Kanadě a spolupracují s kanadskými partnery.

Kromě uměleckého skla byly na rezidenci i velvyslanectví představeny i oleje a grafiky Čechokanaďanky Anshy Massé Cajthaml. Prezentaci na rezidenci hudebně doprovodil kanadský kytarista Vince Vertefeuille.

Na velvyslanectví byla výstava rozšířena i o keramiku další Čechokanaďanky Terezy Černochové.

Výstava bude veřejnosti přístupná do 26. dubna, vždy od pondělí do čtvrtka mezi 13:30 a 16:30 hod. Pro návštěvu prosím zvoňte na recepci.

Galerie


Výstava českého uměleckého skla


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út 11:04  Kdo zásobuje ruský zbrojní průmysl? Research (Česká spořitelna)
Út   9:26  Wiosna powróciła na dobre. Za nami bardzo ciepły i słoneczny dzień Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688