Varujte se konzumu, vyzývá socha růžového králíka v Plzni

2. duben 2024 19:35

Název sochy je Panoptikum, ale v Plzni jí nikdo neřekne jinak než růžový králík. Ve čtvrti Lochotín stojí od r. 2015. Loni na podzim byla opravena a králík je teď znovu jasně růžový. Postupem let se stal lochotínskou ikonou.

„Já se vám přiznám, že když jsem poprvé viděl ten model, málem jsem omdlel. Nakonec se mi pak králík zalíbil. Dokonce jsem tam jednou někoho oddával a dodneška si lidi dávají schůzku u králíka,“ neskrývá hrdost na svůj podíl na existenci růžového králíka v Plzni na Lochotíně Miroslav Brabec, v r. 2014 starosta městského obvodu Plzeň 1.

Tehdy to všechno začalo. Městský obvod věnoval Západočeské univerzitě 500 000 Kč na realizaci tří soch na Lochotíně. Z vypsané soutěže vítězně vyšlo i Panoptikum Adama Trbuška, v té době studenta Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Růžový králík jako jediný ze tří odbornou porotou vybraných objektů přežil do současnosti.

Růžový králík požírající člověka jako memento

„Ta socha je inspirovaná Franciscem Goyou, on měl pocit ohrožení, malbou Saturna požírajícího svého syna znázornil obavu z útlaku, z toho, co probíhalo. Měl jsem podobný pocit z toho, co se děje dnes v rámci nejen konzumu, ale i toho, co ho přivádí na svět a co ho drží. Různé marketingové triky, taková hra, která se děje proti prostému člověku,“ uvedl před několika lety pro Český rozhlas autor Panoptika Adam Trbušek.

Růžový králík v Plzni na Lochotíně

Od roku 2015, kdy byla plastika instalována, ji provázel poměrně bouřlivý osud. Řada lochotínských obyvatel proti ní protestovala, o jejím setrvání na místě vždy těsným poměrem hlasů rozhodly opakované ankety. Několikrát ji poničili vandalové. Časem výrazně chátrala a dlouho čekala na opravu. K té došlo na podzim 2023, králík dostal nový nátěr, díky využití nanotechnologie odolnější proti korozi, solární lampy v očích vystřídal fosforeskující materiál. Obnovu Panoptika nechala na své náklady provést Západočeská univerzita, která následně sochu nacházející se na městském pozemku bezúplatně převedla do majetku prvního plzeňského obvodu.

V budoucnu turisté snáz získají informace o růžovém králíkovi

ÚMO Plzeň 1 slíbil plastiku nejen průběžně udržovat, ale také víc přiblížit návštěvníkům města. První vlaštovkou v tomto směru by měla být informační tabule s QR kódem, kterou navrhnou studenti plzeňské fakulty umění a designu. Růžový králík by ji mohl dostat k 10. narozeninám.

Zajímá vás, jak se Panoptikum krok za krokem rodilo v ateliérech Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity? Poslechněte si tento díl Plzeňských zajímavostí.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio