Pandemie nezměnila jen chování lidí, ale i zvířat

2. 4. 2024 – 20:37 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Pandemie nezměnila jen chování lidí, ale i zvířat
zdroj: Profmedia

Nejvíce patrné je to ve venkovských oblastech. 

Nová studie publikovaná v odborném časopise Nature Ecology and Evolution zahrnující data z tisíců fotopastí po celém světě ukázala, jak se změnilo chování zvířat po pandemii v závislosti na tom, jak se měnilo i naše chování. 

O tom, jak pandemie covidu-19 změnila či ovlivnila chování lidí, vyšla celá řada studií. Výzkum nový se zaměřil na post-pandemické změny v chování zvířat. Celkem 220 vědců z celého světa přispělo záběry z pěti tisíců fotopastí, píše web Futurity

Studie se zúčastnil i Roland Kays, profesor na americké NC State University, jenž přispěl daty z hned několika projektů v Severní Karolíně a daty z průzkumu savců Snapshot USA uskutečněného ve všech 50 amerických státech. 

I v rámci tohoto programu byla data porovnávána s oblastmi v jiných zemích pro získání většího obrazu. „Máme kamery v deštném pralese na ostrově Borneo, v jihoamerických lesích a na mnoha místech ve vzdálené Kanadě,“ řekl Kays. 

Chování zvířat se po pandemii změnilo podle jejich stanovišť. Zvířata ve městech v některých případech zvýšila svou aktivitu po uvolnění pandemických restrikcí spolu s lidmi, protože jsou na ně zvyklá. 

Pozor na dravce 

„Zvířata v městských a rozvinutých oblastech jsou na lidi zvyklá. Je jim vlastně jedno, jestli se přítomnost lidí mění. A v některých případech se dokonce zvýšila jejich aktivita, když vzrostla aktivita lidí,“ vysvětlil profesor. 

Zvířata žijící kolem venkova jsou však na nepřítomnost lidí mnohem citlivější, ukázal výzkum. Jelikož běžně nemají dostatek kontaktu s člověkem, s pandemickými restrikcemi vzrostlo riziko, že budou ještě více plachá a méně aktivní. 

Podle studie se to nejvíce projevilo na predátorech, kteří byli obzvláště opatrní vůči lidem. Zvířata v méně osídlených oblastech a v divočině nemusejí být připravená přizpůsobit se obnovené lidské přítomnosti, varuje studie. 

Lidí se mohou bát a predátoři mohou být v takových případech nebezpeční. „Zvířata žijící v divočejších oblastech jsou poměrně citlivá na náš pohyb krajinou,“ vysvětlil Kays. Některá zvířata navíc byla více aktivní v noci. Cítila se tak více v bezpečí. 

„Mnoho zvířat využívá noc jako bezpečný prostor. Tato studie zdůrazňuje, že je potřeba jim dát potřebný čas a nenechat lidi toulat se v noci divočinou,“ pokračoval Kays s tím, že v těchto oblastech může mít naše přítomnost významný dopad na divokou zvěř.


Zdroje:
Futurity

Nejnovější články