- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KRÁLOVA ŘEČ NAPOSLEDY

foto

 

V polovině dubna se po necelých čtyřech letech na repertoáru budeme loučit s dojemnou historickou hrou Králova řeč, kterou pro naše divadlo režíroval Zbyněk Srba.
Inscenace nabízí nejen silný osobní příběh v kulisách blížící se válečné katastrofy, ale také osvěžující britský humor.

Ústřední dvojici ztvárnili Marcel Rošetzký a Jiří Kraus.

„Mosteckému souboru se pod vedením režiséra Zbyňka Srby podařilo převést tento příběh na divadelní prkna úspěšně. Ústřední dvojice Marcel Rošetzký (Bertie) a Jiří Kraus (logoped Lionel) svými hereckými výkony povyšují toto představení na silný divácký zážitek. Společně pojaté scény patří k vrcholům představení“. (i-divadlo.cz, hodnocení: Romana35).

KRÁLOVA ŘEČ

Příběh prince Bertieho byl v roce 2010 zpracován ve výborném oscarovém snímku Toma Hoopera Králova řeč (King′s Speech). Scenárista David Seidler později příběh o logopedických problémech krále Jiřího VI. přepracoval do divadelní hry, která měla v únoru 2012 premiéru v divadle Yvonne Arnaud v Guilfordu v Anglii.
U nás se s úspěchem hrála na několika českých i moravských divadelních scénách.

David Seidler

Britsko-americký dramatik a filmový a televizní scenárista, autor filmového scénáře a divadelní hry Králova řeč.

Rané dětství prožil v Londýně v židovské rodině z vyšší střední třídy. Jeho matka Doris byla tiskařka a grafička, otec Bernard obchodník s kožešinami, který měl pobočku i v New Yorku. Když byl jejich byt v Londýně vybombardován během druhé světové války, přestěhovali se do Lingfieldu v Surrey a po čase – ještě v době druhé světové války, v létě 1940 – odjeli do Spojených států. Loď, na které se plavili, byla součástí konvoje tří lodí; na cestě jedna z nich, vezoucí italské zajatce ze severní Afriky, byla potopena německými ponorkami. Na základě toho od svých tří let koktal. V New Yorku se usadili ve čtvrti Long Island.

David Seidler zemřel 16. března 2024 ve věku 86 let. Článek o jeho úmrtí zveřejnily Divadelní noviny

 

Královu řeč můžete naposledy zhlédnout v pátek 19. dubna. VSTUPENKY