Test: Trek Slash 8 Gen 6 - první mullet, který mi dává smysl

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.4.2024

Nebudu zastírat, že nejsem fanouškem kol konceptu mullet. Vidím v mixu velkého předního a malého zadního kola více negativ než pozitiv. Minimálně u kol větších velikostí. Díky Trek Slash 8 šesté generace jsem ale názor změnil. Proč?

Mullet, highpivot i kladka 

Loni spatřila světlo světa šestá generace enduro kola Trek Slash. Její zaměření zůstává shodné jako dříve, stále se jedná o vysoko zdvihové enduro kolo. Nejnovější verze, ale do vínku dostala vysoko umístěný čep a v duchu aktuálních trendů nechybí ani řetězová kladka. Od předchozí generace došlo samozřejmě i k úpravě geometrie. Nové je i použití mullet setupu.

Umí vzadu malé i velké kolo

Ještě než jsem kolo dostal, dozvěděl jsem se , že nejnovější Trek Slash je sice mullet, ale může být i devětadvacítka. Stačí drobné úpravy na rámu, vyměnit zadní kolo za větší a tradá. Každopádně dám Slashovi šanci, ať se ukáže i s malým kolem. Po první jízdě jsem zažil šok a uvažovanou výměnu na 29" kombo zavrhl, na terény, které zde v okolí Brna máme, není třeba velkého zadního kola. Tohle fakt říkám? Já, který mullet fakt nemusím? Ano, u Slashe ano.

Základní model

Měl jsem možnost výběru kola k otestování, k mání byl top model nebo základní hliníková verze. Srdce tíhlo k top modelu za raketu, ale rozum říkal, zkus základ, ten si asi koupí víc lidí. Takže jsem nafasoval Trek Slash 8, úplný základ, který má ale osazení, který vídáme u mnoha značek až u vyšších modelů.Odpružení Fox, pohon Shimano XT, kokpit, sedlovka, vypletená kola, pláště a další doplňky nesou logo Bontrager. Jediné, vizuálně trochu slabší místo jsou brzdy, mimořadové Shimano M6100 resp. M6120, nicméně jejich výkon rozhodně dostačuje. Ač se jedná o základní verzi rozhodně není třeba žádné další investice nebo nutné výměny jakéhokoliv komponentu.
Celková hmotnost atakuje 17 kilogramů (na bezduších bez pedálů), není to málo, zásadně se to nevymyká průměru kol enduro kategorie.

DNA zůstává

Šestá generace Slashe má v sobě stále DNA dřívějších modelů Slash. Mimořádně elegantní přímá linie horní rámové trubky navazující na sedlové vzpěry zadní stavby stále zůstává zachována. Stejně jako Active Braking Pivot, koncentrický čep zadní stavby a zadního náboje. 
Došlo ale k výraznému posunu v umístění hlavního čepu zadní stavby, ten Trek posunul výrazně vzhůru a zásadně tak Slashe od předchozí generace změnil. Hlavním rozdílem je odlišná kinematika zadního kola, to, stejně jako u všech highpivot systémů, při zdvihu couvá. V podstatě se prodlužuje rozvor kola a zadní kolo uhýbá překážkám vzad. Že to usnadní jejich přejetí je nasnadě. Poznal to jde jak ve sjezdech, tak ve výjezdech. 

Nejtišší highpivot, co jsem kdy jel

Slash bylo vždy líbivé kolo na pohled, šestá generace je už méně elegantní kvůli kladkostroji v okolí šlapacího středu, řetězovou kladku doplňuje i napínací kladka vzadu za převodníkem. Tato oblast mi evokuje sjezdová kola z dávné historie, z dob kdy padání řetězu z převodníku byl častý problém. Ano, bavím se o době před narrow wide zuby na převodnících.

Napínací kladka na Slash nemá za úkol jen zabránit řetězu opustit místo jemu určené, ale také zabránit tahání za spodní část řetězu při chodu zadní stavby. Zjednodušeně řečeno, má za úkol to samé, co horní kladka.
Dvě kladky znamenají dvakrát více tření než žádná kladka. Je jejich existence znát a cítit? Věřte nebo ne, ale v podstatě o nich za jízdy nevím. Nejlepší kladky ever, nejtišší high pivot kolo, co jsem kdy jel. Řetěz jen lehoučko cvrliká, skoro neslyšitelný rozdíl od jiných highpivot kol. Zda-li je to lepším materiálem kladem či jejich (o hodně) větším průměrem netuším. 
Tichý je Slash i při jízdě bez šlapání, řetěz o zadní stavbu nebouchá, nebo bouchá, ale masivní gumový kryt nárazy dokáže utlumit. Za toto jednoznačně Trek chválím.

Takto stoupá 170 mm enduro bike?!

Slash má překvapivě výborné stoupací vlastnosti, efektivita šlapání je doslova neskutečná. Kolo se spoustou zdvihu a nemalou hmotností jede téměř jako lehoučký trail bike. 
Proč nemám vlastně rád mullet? Je to pocit, že mě někdo neustále drží za sedátko a kolo nechce jet dopředu. Tohle u žádné dvacetdevítky nezažiješ. A musím říct, že jsem tento pocit nezažil ani v sedle Slash 8. Nechápu jak to v Treku dokázali, ale funguje to.
Asi jediný limit který jsem pocítil díky menšímu zadnímu kolu bylo zvedání se předního kola V extrémně prudkých výjezdech. V místech, kde vlastně už asi na takovém šlapat ani nechceš. Já se totiž řídím heslem: "neexistuje kopec, který se nedá vytlačit".

Nejen do ultra těžkého terénu 

Na Slash jsem přesedl z Deviate Highlander 2, devětadvacítkového allmountainu a musel jsem si zvykat. Pocitově jsem byl stále těžištěm hrozně nad zadním kolem. Ze začátku jsem se trochu musel posouvat do více k řídítkům, po pár jízdách jsem již byl s kolem v souznění.
Slash má 170 milimetrů zdvihu na obou kolech, obvykle takto nazdvihovaná kola potřebují velkou rychlost a sklon terénu, aby ukázala svůj potenciál. Pokud je vezmu na mírnější pomalejší dráhu má obvykle pocit, že kolo nejede. U Slashe jsem nic takového nevnímal, ale přesto na flow traily bych si jej nepořizoval. Síla Slashe se nachází v hodně rozbitém i rychlém terénu, ale zároveň neztrácí dech ani v utažených zatáčkách. Dvě zásadní vlastnosti jsou stabilita a obratnost. Vlastně nedokážu říct, která dominuje.

První trail a první jízda

Slash je hodně rychlé kolo, výše zmíněné vlastnosti tě zrychlí na nečekaných místech. Tak jako mě. Vyrazil jsem první trail a dal si první jízdu takříkajíc na oťukání. Lehká spíše hladší lajna, nic záludného, nic těžkého. První klopenky projíždím asi jako nikdy v životě, zpomalovací vlásenku prolítnu jako kdyby tam nebyla... to, že jedu o poznání rychleji poznávám na prvním skokánku, který vlastně ani skok není. Jedná se o výjezd z komprese, kde si můžeš vyskočit a nebo, když se hodně snažíš, tak protlumit. Já skáču, a letím... letím o dobré dva metry dál než se obvykle dopadá. Následuje stopka o strom... a v tu chvíli vím, že si se Slashem budeme rozumět. 

Přiblížit se limitu? Nemožné

Aktivní zadní stavba k tomu neustálý dostatek zdvihu k dispozici tvoří kombinaci, která vyhlazuje jakýkoliv trail. Když se k tomu přidá i kinematika zadního kola výsledkem je neskutečná stabilita kola v jakékoliv jízdní situaci. Přiblížit se k limitu kola, to musíš být super jezdec na brutální dráze. Běžný smrtelník nemá šanci. Ale na druhou stranu, Slash mu v náročném terénu jízdu hodně usnadní, díky tomu pojede rychleji a jistěji. Možná z něj neudělá lepšího jezdce, ale rychlejšího určitě. 

Obratnost parádní

Menší zadní kolo a tím pádem kratší celková délka kola byla znatelně cítit ve switchbecích. Tam kde s devětadvácou si zadní kolo musím odhazovat, se Slashem projíždím jak nic. V takových místech mullet jednoznačně překonává 29".
Brždění, to byla zcela jiná situace. Musel jsem se velmi snažit, abych zadní kolo nedostal do smyku. Trocha více síly na páce zadní brzdy a už se zadek smýkal. V tomto ohledu jsou trumfy jednoznačně na straně velkého kola. Možná to bylo ale jen plášti, obě kola byla obuta do Bontrager XR5 Team Issue v 2,5" šířce. Pláště se krásně odvalovaly, byly rychlé, ale na můj vkus s příliš kulatým profilem a nízkými štuplíky. Za sucha relativně fajn, za sebemenší vlhkosti hodně na limitu. Kolo s takovým potenciálem by si zasloužilo mnohem ostřejší gumy.

Vybavuji si ještě jednu vlastnost, která mne hodně potěšila. Slash skvěle pracuje se zadním zdvihem. Trek sice nekomunikuje obvyklou mantru "citlivé na počátku, s oporou ve středu zdvihu a progresivní na konci zdvihu", ale kolo se tak chová. Hlavně cením průběh ve středu zdvihu, ve schopnosti získávat rychlost pumpováním se Slash může rovnat kolům s o poznáním menším zdvihem. Díky tomu nepotřebuješ jet pořád z mega prudkého kopce, i v mírnějším terénu to na Slash pěkně odsýpá.

Uložný prostor i nastavitelnost

Víte, co nezbytně musí mít moderní kolo? Úložný prostor. Minimálně jeden. U Treku to ví, Slash tak dostal do spodní rámové trubky velkorysé úložiště. Stačí pomocí páčky odjistit košík na láhev a jseš tam. Pokud by ti to bylo málo, pod horní rámovou jsou k dispozici ještě dva šrouby, kam lze navěsit něco dalšího, duši, nářadí nebo třeba bombičku.

I nastavitelná geometrie může být přidanou hodnotou, že Slash umí i velká kola jsem říkal, ale navíc přidává možnost změny hlavového úhlu a také změnu progresivity zadního odpružení. Změnou pozice spodního čepu lze volit mezi 20 a 25% progresivitou. Vyzkoušel jsem obojí a jako 90 kg jezdce vyhrála vyšší progrese. 

První mullet, který mi dává smysl

Trek Slash šesté generace je skvělé enduro kolo, ale i univerzálností. Kombinuje v sobě super stoupací schopnosti s obrovským sjezdovým potenciálem. Když k tomu přidám solidní osazení, tak marně hledám slabiny i na tomto základním modelu. 

A říkám upřímně, mullet koncepce mi dává smysl, ale jen pokud bude na kole stejných kvalit jako je Slash. Ano, Trek Slash 8 Gen 6 je první mullet, který mi dává smysl.

Foto: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Adam Grosman (adam.grosman10 (a) gmail.com) 3.4.2024 - 17:10

    Musím říct že tahle recenze na nového Slashe sedí uplně tak jak má, zrovna tento model mám v bílé barvě už od září minulého roku a nemůžu si stěžovat, jen ty gumy jsou docela blbé tak jsem tam nasadil WTBčka a hned to drželo je pravda že brzdy jsou slabší ale s kotouči Galfer to bude lepší.

    • profilová fotka Strejda 4.4.2024 - 9:57

      Jsem jen obyčejný nosič vody, ale k těm brzdám. Měnil jsem u těžkýho kola kotouče a desky ze Sram na Galfer. Prej to bude strašnej rozdíl. No tak brzdí to trošku líp, ale ne tak že bych si z toho sednul. Zásadní rozdíl je v rychlosti sežrání desek, ale to asi víš. Ale proč to píšu? Před 3-4-lety jsem u dvoupístku Deore vyměnil kotouče za XT (s deskama - sintr). A to byl rozdíl jako prase. Dodnes to kolo s mým metrákem brzdí líp než brzděj ty 4pístky Sram Guide i s Galferama. Toť má zkušenost s brzdama. P.S. mullety mám dva (Meta SX4 a HSQ MC6 - takový dva tanky) a protože nemám možnost vyzkoušet nekonečně mnoho kol (škoda) dávají mi smysl hlavně dle podobnejch recenzí který jsem si přečetl před nákupem. ;-) P.P.S. cena testovaného Treku řekl bych s touhle výbavou dost dobrá .

      • anonymní uživatel Ádoš 4.4.2024 - 10:11

        mě ty brzdy od Sramu přijdou zakletý. Kdysi jsem měl na zkoušku Avid Juicy 7 Ultimate. Předtím jsem vozil vepředu Hayes MAG a vzadu Maguru Gustav M. Ten rozdíl byl propastný, takže šly Avidy okamžitě pryč. Před pár lety jsem koupil karbonovu Capru a zase tam byly Sramy, tentokrát Code RS. Sice už nejezdim žádný hardcory, ale stejně mi ty brzdy přijdou takový....řídký, jak když vytřeš starý bábě pudel. V poměru cena výkon jsou na tom o hodně líp klasický Sainty. Zrovna nedávno jsem je viděl v akci na Axit, komplet zadní brzda bez kotouče za 2.999kč, to neni vo čem. Sainty, Hope M4 a Gustav M byly nejlepší brzdy, co jsem měl tu čest vozit.

        • profilová fotka Strejda 4.4.2024 - 10:24

          No zakletý, Giude RSC spíš nebrzděj :-)) Na tý Metě mám Sainty , ale v kombinaci s 2mm kotoučem...světe div se ...od Sram. No dal mi je tam ten co to stavěl. Brzdí to jako prase, ale tuším že až tam jednou hodim chlazenej XT kotouč, budu se bát dotknout brzdový páčky ;-). Mám i s oblečenim tušim 105kg, tak mám potřebu mít naddimenzovaný brzdy :-) (no twl a nebo mi vrtá v hlavě kombinace Saint + Galfer s koutoučema Shark, ale neznám nikoho kdo by mi v týhle volbě poradil)

          • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) lenny) 4.4.2024 - 13:43

            Tak mám páčky saint (zee po letech odešli) a třmen zee (ty zatim držej) v nich galfer desky (fijalový) a kotouče tušim shark. Brzdí, pro mě, parádně. Líp brdí už jen klacek v přednim výpletu. Hlavně servis nula, brzdný výkon sto, blbuvzdornost sto a když už servis, tak jen vyměna kapaliny na parkáči v PB během toho co se vaří oběd a jedes dál. Sram sem jel párkrat a nic horšího snad ani neni. Poměr cena/výkon bez konkurence. Zase ale je pravda že přehazka asi už jen sram. Kvůli ceně sem vozil komplet deore 11st ale po pár jízdách se v ramínku děli takovy vůle, že to řadili jako stará dáčka. Teď, sic asi nejlevnější ale přesto funkční, sram nx hazka a sunrace kazeta (12st) a zatim drží. Takže jak se řiká, sram řadí shimano brzdí, ale nikdy naopak.

          • profilová fotka Strejda 4.4.2024 - 14:01

            ..díky za ,,skoroodpověď ";-)...pořád ale nevím, jestli k Saintům pak koupit XT kotouče, nebo 2x dražší Galfer Shark...a nejde mi jen o brzdnej účinek (asi chápu že Shark nebude brzdit 2x víc jen proto že 2x víc stojí) ale i o výdrž kotouče....fialový Galfer e-bike desky zatím čekají v blistru na svoji příležitost ;-)

        • anonymní uživatel PTBack 4.4.2024 - 13:05

          Hej mám Hope M4 na kole 18-19 let. Za celou dobu jsem neměnil ani hadičky. Jen kapalinu, desky a kotouče. Brdznej projev už asi není tak dávkovatelný ale když je miluješ, není co řešit. Přešel jsem na ně z noname véčkových brzd a taky musím říct, že ten rozdíl byl propastný. :D

          • profilová fotka Strejda 4.4.2024 - 13:30

            ..a od posledního modelu Treku jsme u V brzd (ty už možná ani někteří nepamatují)...pěknej odklon ;-) - jinak i přechod z obyč na V brzdy byla kdysi pecka a co teprve z torpéda :-D))

          • anonymní uživatel PTBack 4.4.2024 - 14:51

            To bylo sjetejch gum na BMX z Velamosu.

          • anonymní uživatel Strejda 4.4.2024 - 15:29

            ..Velamos Sobotín, teta v administrativě tak bylo i BMX...v kanceláři ředitele jsem v půlce osmdesátek (cca 13let)koukal na nějaký kolo ze západu jak na zjevení...mělo to sedlo jakoby pro dva s chrom opěrkou, vysoký řidítka jak choper,drsný drapáky a takovou nějakou odpruženou přední vidlici....blatníky chrom...psal jsem i přes vysokej věk pak ježíškovi, ale asi tušíš jak to dopadlo ;-(....těžko říct co by tam dnes vyráběli, kdyby to tam hned po revoluci nerozkradli...

  • anonymní uživatel Noltan 4.4.2024 - 9:44

    Jak je to s tim padanim retezu co vsude ctu tady u te nove verze s high pivot?

    • profilová fotka Keli 4.4.2024 000 11:04

      Nikdy mi řetěz nespadl.

      • anonymní uživatel Vojta 4.4.2024 - 11:44

        a můžeš zjistit čím to? Kdo ti kolo půjčoval, tak se ho zeptat, co pro to udělal? Z výroby na všech modelech v terenu řetěz padá. díky

        • anonymní uživatel villain (email (a) email.com) 4.4.2024 - 12:35

          youtu.be/...

        • anonymní uživatel Kofi 5.4.2024 - 6:59

          První modely měly 5mm podložku pod vodítkem řetězu, optimální je ale 7mm. U prodejců Treku ti to zdarma vymění. Nová kola už to mají v cajku.

  • anonymní uživatel Lukass 4.4.2024 - 11:25

    Off topic dotaz pro Keliho: boty co tadz mas, nejsou nahou Endura hummvee clipless?

    • profilová fotka Keli 4.4.2024 000 12:50

      Mám tady na fotkách boty Endura Hummvee SPD

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 4.4.2024 - 12:40

    Mam doma nekolik Treku, vcetne predchoziho slashe. A ja se teda priznam, ze za me je 6.generace zklamani. Naprosto rozumim, ze funknce to kolo bude super, nesere me ani mullet, ktery se jinak neprodava- 29 dozadu si musis vzdy dokoupit. Ale co je naprosty ultrahnus fialovej je design gájpivotu. Existuji HP kola, která vypadaji opravdu elegantne jako treba Deviate nebo Forbiden. To jsou kola ktere vzhledove ladi a fakt se nad tim nekdo zamyslel. Ale tady to prekopirovani ulozeni od sessiona je proste vzhledove hnusny tak, ze i kdyby to kolo jelo sebelip tak si ho nekoupim. Tohle se tedy Trekdesignurum fakt nepovedlo a proto se ani tolik neprodava...
    Rozumim ale tomu, ze jako závodni naradi, kde estetika je az na poslednim miste, to muze byt trefa do cerneho. Ale dovolim si tvrdit, ze vetsina populace si takove kolo kupuje protoze se jim i musi libit. A tady je to proste prilis polarizovany...

    • anonymní uživatel Roman 5.4.2024 - 6:18

      Jsem tu honku za designem nikdá nepochopil. Kolo vezmu a jediné co z něj vidím je horní rámovka. Pak ho dám do sklepa a tam je tma.

      • anonymní uživatel Strejda 5.4.2024 - 6:56

        ...Romane, tak snad přece nejde o to co vidíš ty, ale o to co vidí ostatní ne ?....to dá rozum :-))

    • anonymní uživatel Kofi 5.4.2024 - 6:53

      Jen se zeptám - viděl jsi to kolo naživo? Říkám to proto, že mně osobně se nejdřív taky nelíbilo, ale když jsem ho viděl v reálu, tak je to hodně jiná písnička.

      • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 5.4.2024 - 9:09

        Videl nekolikrat a i jsem mel moznost na tom sedet. Za me je to overkill jako prase. Je to v podstate sjezdak na kterym se velmi pekne slape do kopce. Ale to kolo uz zacina malinko postradat zabavnost protoze za tebe vicemene dokaze vse vyresit... Ale budu se opakovat jako zavodni naradi je to neoddiskutovatlne.

  • anonymní uživatel Sc ht (xefta (a) seznam.cz) 8.4.2024 - 11:29

    Hnusnější high-pivot snad neexistuje

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí