Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ve hře je třetí medaile v řadě. Hokejistky rozehrají MS proti Finkám

Cesta za obhajobou bronzu startuje. Finské hokejistky budou prvním soupeřem českých reprezentantek na mistrovství světa. Svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové budou v americké Utice útočit na třetí medailový úspěch za sebou, třetí místo obsadily na minulých šampionátech v Dánsku a Kanadě. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 21:00.

Radost českých hokejistek
zdroj: twitter.com/narodnitymzen

"Každý tým se bude snažit vyhrát medaili a my nejsme výjimkou. Chceme se dostat na pódium, být lepší a neustále růst," řekla MacLeodová v rozhovoru na webu Českého hokeje. "Všichni se připravujeme. Je to velká akce, jsme tu moc rádi a těšíme se na dobrodružství," doplnila jednačtyřicetiletá trenérka, která má k dispozici prakticky shodný tým jako v předešlých letech.

V nominaci je osmnáct hokejistek, které byly součástí loňského týmu na MS. Trojice Klára Peslarová, Viktorie Švejdová a Tereza Radová se podílela v roce 2022 na zisku první medaile pro český ženský hokej. Premiéra na turnaji čeká jen dvě hráčky – útočnici Annu Kalovou a Anežku Čabelovou.

V týmu nechybí ani čtyři z pěti českých hokejistek, které působí v nové zámořské soutěži PWHL – obránkyně Aneta Tejralová a útočnice Denisa Křížová, Kateřina Mrázová a Tereza Vanišová. Chybí zraněná obránkyně Dominika Lásková.

"Dominika je out do konce sezony. Mrzí nás, že v týmu nemůže být, protože pozice beka je pro nás velice důležitá. V útoku jsme obecně v klidu, stejně jako u reprezentace do 18 let. Beci nás ale trápí. Je to pro nás velká ztráta, ale věříme, že holky, které byly nominované, se budou chtít ukázat," řekla generální manažerka Tereza Sadilová.

České hokejistky se na MS představí v elitní skupině A a v první části turnaje se postupně utkají s Finskem, USA, Kanadou a Švýcarskem. Bez ohledu na výsledky mají jisté čtvrtfinále, kam projdou i tři týmy ze skupiny B.

"Máme dobrý tým. Samozřejmě to nebude jednoduchý turnaj, nikdy vlastně nebyl. Týmy se zlepšují stejně jako my. Když jsme byly dvakrát bronzové, jsou na nás větší očekávání. Myslím si, že si to nemůžeme moc připouštět. Jen hrát svůj hokej a bavit se tím," řekla Vanišová.

Titul obhajují Američanky, které na loňském MS ve finále porazily Kanadu 6:3. Pouze jednou od roku 1990, kdy se ženský šampionát konal poprvé, se o titul utkaly jiné týmy. Před pěti lety získaly stříbro Finky, jež v domácím prostředí v semifinále přehrály Kanadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články