Poklad, který můžete mít i vy v peněžence. „Běžná“ dvacetikoruna se prodává za 127 tisíc

Chybně vyražená dvacetikoruna, která byla ještě nedávno v oběhu, poputuje do aukce – startovací cena mince převyšuje 120 tisíc korun. Numismatik Milan Holub pro CNN Prima NEWS popsal, v čem spočívá její výjimečnost. Je přitom možné, že v oběhu jsou i další podobné mince.

Pečlivě kontrolovat mince v peněžence se může vyplatit. Své o tom ví „nálezce“ vzácné dvacetikoruny mířící do dražby. „Našla se v oběhu,“ popsal pro CNN Prima NEWS odborník a majitel aukčního domu Kendro, kde se bude prodávat, numismatik Milan Holub.

ČTĚTE TAKÉ: Dukát za 300 tisíc eur, stokoruna za 20 tisíc Kč. V Praze se chystá mimořádná aukce

A v čem je právě toto kovové platidlo s nominální hodnotou 20 korun speciální? „Má na averzní i reverzní straně vyražený stejný motiv, je tam použité stejné razidlo,“ nastínil Holub. Obě strany vyobrazují svatého Václava na koni.

Není přitom známo, jak k chybě došlo. „Je to opravdu unikát. Chyboražby se do oběhu vůbec nedostávají. Když vezmeme v potaz, jak je celý proces výroby kontrolovaný, včetně vstupní i výstupní stránky a mezioperačních kontrol, tak je to rarita,“ zdůraznil numismatik. Nevyloučil však, že existují i další podobné kusy, které můžete mít třeba i vy v peněžence.

Cena nepovedených mincí může šplhat ke statisícům. Dvacetikoruna se stejným motivem na obou stranách má v dražbě startovací cenu pět tisíc eur, v přepočtu na české koruny téměř 127 tisíc. O kolik a zda cena ještě vzroste, ukáže dražba 9. dubna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poklad nedozírné ceny vypátrali v Říčanech. Hrnec ve sklepě ukrýval mince z dob Karla IV.

Tagy: