Délka 12 metrů, šířka 2,4 metry a výška 2,8 metru. To jsou rozměry lodních kontejnerů, jež přepravují zboží po celé planetě. Tyto ocelové skříně však často absolvují pouze jednu cestu, a proto, i přestože jsou zachovalé, končí na skládkách.

Tento fakt zarazil nejen milovníky ekologie, ale také architekty. Před několika lety se tak ve světě začala objevovat kovová skladiště, kavárny, bistra, sauny, dobíjecí stanice pro kola, ale také chaty a domy.

Tento trend neušel ani designérce a ilustrátorce Karolíně Strykové, která si chtěla pořídit víkendové útočiště v přírodě. 

„Hledala jsem různé možnosti na internetu a objevila stavení z vyřazených lodních kontejnerů. Odkaz jsem následně poslala tátovi, jenž se ve stavebnictví pohybuje už od revoluce. Nápad se mu líbil a dva boxy na zkoušku dovezl,” říká mladá žena v rozhovoru pro iDnes.cz.

S pomocí stavařů a techniků z jejich okolí postupně zjišťovali, co vše tyto skříně umožní. A nestačili se divit.

Kontejnerové bydlení

Sami si zvolili, kam vyřežou díry na okna, aby byli co nejvíce v kontaktu s přírodou. Povrchová rez byla zbroušena a natřena základovou barvou. Celá konstrukce se zateplila a na podlahu umístilo pěnosklo. 

Zdroj: Youtube

Vnější stěny byly izolovány tvrdou stříkanou pěnou a na ní nakonec instalovány dřevěné obklady. Na střechu byl umístěn pozinkovaný plech.

Ze dvou kontejnerů nakonec vznikla malebná chata o 70 m2 se dvěma ložnicemi, kuchyňským koutem, koupelnou a toaletou. Teplo zajišťují krbová kamna.

Projekt celou rodinu natolik nadchl, že se Karolína rozhodla založit firmu, která chaty nebo domy z vyřazených lodních boxů vyrobí zákazníkům přímo na míru.

Bydlení za levno

„Je to jako lego,” říká její matka Zdena Zlatová. „Máme několik designů, ale každý si může sám vymyslet, co potřebuje. Zatím největší dům, jaký stavíme, je z pěti kontejnerů.”

Firma celý komplex vyrobí ve svém areálu a poté ho již hotový přiveze na kamionu. Následně ho umístí na betonové patky.

Zdroj: Youtube

„V případě, že byste se stěhovali, dům můžete vzít s sebou,” doplňuje Zlatová. Vlastní domov má tak rodina zajištěný na celý život.

Cena kontejnerového bydlení se odvíjí od použitých materiálů. Například 3+kk o ploše 100 metrů čtverečních včetně terasy tak vyjde od dvou milionů bez DPH.

Zdroje: www.blokki.cz, www.idnes.cz, www.e15.cz