asseco Aimtec murr

14metrová Eiffelovka z 3D tisku

Kopie Eiffelovy věže, která bude u jezera Most stát v červenci a srpnu v době konání Olympijských her, bude mít hned několik unikátů. Bude vyrobena kompletně 3D tiskem, a navíc z originálního recyklovaného materiálu oPET.

 
Věž bude vysoká 14 metrů a vážit 1,36 tuny. Kompletně ji vyvinula a staví pro Olympijský festival česká firma 3DDen. Tento unikát je součástí spolupráce 3DDen a Českého olympijského výboru.

Každý sportovní fanoušek má právo si prožít výjimečný zážitek nadšení a emocí, které přinášejí olympijské hry. Proto Český olympijský výbor vytvořil projekt Olympijský festival. Během olympijských her v Paříži, které se budou konat 26. července až 11. srpna, proběhne již šestá edice Olympijského festivalu, tentokrát u jezera Most.

„Olympijský festival nabídne přes 50 sportů k vyzkoušení, což je nejvyšší číslo v historii akce,“ říká ředitelka projektů Naďa Černá. „Zároveň se těšíme na společné fandění českým sportovcům, neboť po dlouhé době budou olympijské hry ve stejném časovém pásmu. Poprvé budeme mít i olympijský kemp pro fanoušky a věříme, že si návštěvníci užijí nejen celý den na Olympijském festivalu, ale i usínání v blízkosti naší verze Eiffelovky. Bude to náš Most do Paříže.“



Již nyní v pražských Horních Počernicích vzniká tato originální verze Eiffelovy věže. Systematicky na ní denně pracují 3D tiskárny vlastní výroby společnosti 3DDen. Celý proces bude trvat téměř 3 měsíce a bude při něm třeba vyrobit a zkompletovat cca 1500 ks vytištěných komponent.

Zcela nový recyklovaný materiál oPET je z plastového odpadu vyloveného z oceánu, a může být řešením problému zamoření planety plastem vyrobeným často pro jednorázové účely. Český start-up 3DDen jej jako první na světě používá při inovativním 3D tisku na svých tiskárnách.
 
Publikováno: 3. 4. 2024 | Počet přečtení: 345