Dnes Čtvrtek - obcasny-dest 20°C
Zítra Pátek - bourky 21°C
Čtvrtek 30. 5. 2024
Svátek má Ferdinand
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Lovec trendů má jasno: Do interiérů opět vtrhnou osmdesátky
11 dub
14 dub
Veletrhy
Veletrh interiérového designu se koná 11. až 14. dubna. Foto: PVA EXPO PRAHA

Lovec trendů má jasno: Do interiérů opět vtrhnou osmdesátky

11. 4. 2024 - 14. 4. 2024
Výběrový veletrh interiérového designu DESIGN SHAKER, který se koná 11. až 14. dubna v PVA EXPO PRAHA, s sebou přináší i konferenci Matriál + Trend. Jedním z řečníků bude i skandinávský expert na trendy Stefan Nilsson. Pokud jste příznivci moderního designu a architektury, tak si tuto událost rozhodně nenechejte ujít. 
stefan-nilsson-noresize

Stefan Nilsson

„Jsme posedlí barvami“, říká skandinávský trend expert Stefan Nilsson, který míří do Prahy. Na veletrhu DESIGN SHAKER totiž bude jedním z významných zahraničních řečníků na konferenci Trend + Materiál, která se koná hned první veletržní den. Jaký má podle něho význam slovo trend? „Trend je změna. Je to něco, co děláme a co je nové, nebo co jsme už dlouho nedělali. I nová technologie může být trendem, stejně jako nové chování, jako je například vintagehunting. Když se tím řídí hodně lidí, je trend velký a naopak, když se tak chová jen úzká skupina lidí, je trend úzce profilovaný. Mým úkolem coby lovce trendů neboli trend huntera – specialisty na trendy je shromáždit tato nová chování a pokusit se zjistit, zda mají společné vlákno. Mou prací je také předvídat, kdy se toto nové chování prosadí a stane se komerčním, aby značky, respektive firmy mohly pracovat s trendy,“ uvádí světově uznávaný expert na trendy a přibližuje, kde trendy hledá a odkud čerpá informace o těch nových. „Pracuji se čtyřmi zdroji. Čtu všechny druhy statistik, které se mi dostanou do rukou. Čísla a hodnoty jsou důležité, když mluvíme o změnách. Pak je to mnoho rozhovorů a debat, kde se o tomto tématu bavíme a řešíme jej. Za třetí: dívám se do historie. Už jsme to někdy dělali? Existují podobnosti a změny? A začtvrté jezdím po světě na 20 až 30 veletrhů nebo týdnů designu ročně. To mi dává informace o tom, co se skutečně objeví na trhu. Důležitá je také návštěva světových měst jako Londýn, Paříž, New York, Tokio a Milán. Musím vidět, co se tady děje na ulicích,“ upřesňuje Nilsson.

Energie i nostalgie
A jak je to s nejvýznamnějšími trendy tohoto období v interiérovém designu? „Stále máme post pandemické období, kdy vidíme, že setkání lidí jsou nesmírně důležitá. Chceme chodit do restaurací a cestovat. I maloobchod se kvůli tomu mění. Nikdo nechce být doma – místo toho je klíčové nakupovat v kamenném obchodě. Tento energický trend je vidět v používání barev, jde o výrazné, jasné barvy a vzory. Všichni máme „digitální únavu“. Zároveň je vidět obrovský trend v nostalgii. Hotely jsou postaveny v nostalgickém stylu. Věci, které kupujeme, jsou nostalgické, atd.  
Po delší době uvidíme návrat 80. let. Lesklé povrchy, pop music, pruhy, a také elitářství…Zmínit lze hesla jako snové pastely, umělá inteligence, folklór s červenými barvami, tropická zeleň…Děje se mnoho věcí,“ dodává Nielsen.

Také letos se můžete 11. až 14. dubna těšit na atraktivní souběh veletrhů DESIGN SHAKER, FOR INTERIOR a FOR GARDEN. Kromě expozic nabitých novinkami budou k dispozici i poradenská centra a bohatý doprovodný program.  

 


Autor: Cen

FEL ČVUT na Veletrhu vědy ukáže robotickou zoo i robozáchranáře

Včera v 08:27

Chystáte se na letošní Veletrh vědy? Pokud ano, neopomeňte stanoviště Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT). I letos chystá zajímavý program pro malé i velké návštěvníky a návštěvnice, při němž se lidé pobaví i přiučí něco z techniky.

Den zdraví v Praze 5 na radnici

26. května 2024 v 08:51

Nechte si zdarma otestovat své zdraví ve středu 29. května mezi 13:00 – 17:00 hodinou v jednacím sále zastupitelstva radnice Prahy 5.

V Galerii 1 je nová kavárna

23. května 2024 ve 12:10

Minulý týden byla ve Štěpánské ulici slavnostně otevřena nová kavárna a představena hostům. Kavárna Bílá vrána v Galerii 1 je sociální podnik, který dává zaměstnání lidem s mentálním a kombinovaným znevýhodněním. Těmto lidem umožňuje dlouhodobé zaměstnání a příležitost získat dovednost...

Kde končí zdravé nasazení a nastává neřešený problém? České pracovní prostředí je tavicím kotlem všemožných závislostí

21. května 2024 v 16:17

O závislostech na pracovišti se v dnešní době stále příliš nemluví, přitom je toto téma aktuálnější než kdy dříve. Rapidně totiž přibývá těch, kteří práci obětují příliš mnoho, ale i těch, kteří si mezi své kolegy přinášejí jiné látkové závislosti zvenčí. V obou případech je to pomyslná prohra jak...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

20. května 2024 v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

Další články
Nahoru