Generál Cavoli navštívil Mnohonárodní uskupení na Slovensku

Autor: kapitán Jakub Moravec

Vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) generál Christopher G. Cavoli navštívil 27. března na pozvání náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky, generála Daniela Zmeka, Centrum výcviku Lešť.

Návštěva SACEUR na Slovensku začala už v úterý 26. března slavnostní přehlídkou v Bratislavě za doprovodu ministra obrany Slovenské republiky Roberta Kaliňáka. Následující den se generál Cavoli přesunul do Centra výcviku Lešť. Po příletu do prostoru se setkal se zástupci jednotlivých národních uskupení a s velitelem Mnohonárodního bojového uskupení, plukovníkem Petrem Blechou, který představil hlavní úkoly a stav jednotek pod svým velením. Slova se také ujal španělský velitel přítomných jednotek na Slovensku, který před generálem poděkoval české armádě za profesionální přístup a logistické zajištění svých vojáků. Také dodal, že pevně věří v hladký průběh předání velení Španělskému království v polovině tohoto roku.

Během úvodního brífinku promluvil i generál Cavoli: „Děkuji Armádě České republiky za rychlou reakci a nasazení svých jednotek zde na Slovensku. Odvádíte zde skvělou práci, čehož si velmi cením.“

Delegace se posléze přesunula do výcvikového prostoru na statickou ukázku mezinárodní techniky a zbraní, kde SACEUR obdržel detailní výklad. Všechny zahraniční jednotky zastoupené v úkolovém uskupení měly možnost prezentovat své schopnosti a generál Cavoli jim poděkoval za nasazení a podporu, kterou prokazují Slovenské republice svojí přítomností. Návštěva byla ukončena po prohlídce hlavního místa velení, jež bylo vystaveno v rámci cvičení Charging Bear.

Podle plukovníka Petra Blechy tato návštěva nejen zdůraznila význam českého velení na Slovensku, ale rovněž potvrdila klíčovou úlohu, kterou bojové uskupení sehrává při posilování obrany východního křídla Aliance společně se spojenci.  

  • Generál Ch. G. Cavoli

Generál Christopher G. Cavoli se ujal funkce vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) 4. července 2022. Od roku 1987 sloužil u americké pěchoty na nejrůznějších pozicích ve Spojených státech, Evropě a Asii. Velel 1. praporu 32. pěšího pluku, 3. pěší brigádě 1. obrněné divize, Velitelství výcviku 7. armády či 25. pěší divizi. Absolvoval stáže na Univerzitě národní obrany nebo v Centru George C. Marshalla pro evropská bezpečnostní studia. Vystudoval Princetonskou univerzitu a Yaleovu univerzitu. Je držitelem Bronze Star Medal a řady dalších vyznamenání.