Začal hon na čarodějnice, zaznělo na tiskové konferenci Aliance za nezávislost ČR

Jedinou cestou, jak se zbavit kontroverzních kroků z Bruselu, je spojování vlasteneckých stran. Uvedli to představitelé Aliance za nezávislost ČR, která má v programu vystoupení z EU, na dnešní tiskové konferenci v Praze. Koalici tvoří oficiálně pět politických stran a hnutí, které doplňují ještě další tři subjekty. Superlídrem je stávající europoslanec Hynek Blaško, jenž byl v posledních eurovolbách zvolen na kandidátce SPD.

Koalici vlasteneckých stran a hnutí pro červnové volby do Evropského parlamentu tvoří Aliance národních sil, Rozumní, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Národní demokracie a Bezpečné ulice.

Předsedkyně Aliance národních sil Vladimíra Vítová na úvod tiskové konference informovala o tom, že byla podána kandidátka koalice, jejíž oficiální název je ALIANCE ZA NEZÁVISLOST ČR – PROTI PŘIJETÍ EURA. »Máme 28 kandidátů, a když se podíváte na úřad pro dohled nad politickými stranami nebo na wikipedii, jsme tam na prvním místě, a proto tam má na úvod foto i pan generál Blaško. Podle abecedy jsme první, teď uvidíme, jaké si vytáhneme volební číslo,« řekla Vítová.

Právě Blaško následně poděkoval všem, kteří měli zásluhu na vytvoření takto široké koalice. »Je nanejvýš potěšitelné, že jsem byl včera pozván Českou televizí k natáčení pořadu, který bude vysílán tuto sobotu ve 12.30 hodin, a že se dává v České televizi prostor i pro takzvaně malé strany. Jedna věc mě strašně mrzí. Myslím, že absolutně není dobře, když nás někteří lidé absolutně podceňují a vykládají, že jsme marginální, že nic nedokážeme a že jsme předurčeni, abychom se ztratili někde v nekonečnu a zavřela se za námi voda. Já to tak nevidím a myslím, že máme potenciál k tomu, abychom se dostali na vlnu. Jestli je pět procent dosažitelných, to se uvidí. Musíme samozřejmě máknout. Není to jen o tom, že se někde objeví můj obličej, ale že budeme makat všichni, bez toho to zkrátka nejde,« řekl Blaško.

»Jestli uspěju já nebo někdo jiný, je jedno, musíme udělat všechno pro to, aby aspoň někdo z nás uspěl. Věřím, že se nám to podaří,« připojil Blaško. »Vážím si úsilí, které se vyvinulo k tomu, aby se koalice vytvořila. Věřím, že nám voliči dají důvěru k tomu, abychom mohli prosazovat náš program,« dodal europoslanec.

Podle předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase je podání kandidátky úspěchem nás všech, co jsme se na tom podíleli. »Spojením můžeme uspět proti bruselskému molochu. To je jediná šance,« konstatoval Vandas.

»Mrzí mě, že nás lidé obviňují, že tím, že kandidujeme, tříštíme vlastenecké síly. Musím se nad tím pozastavit. Jaký je jiný důkaz, že se snažíme o úspěšné spojování, než když je na naší kandidátce osm stran a další spolky. To, že SPD s Trikolorou půjdou spolu, bylo jasné. To, že jde Rajchl sám, respektive s někým, aby se kandidátka mohla jmenovat ‚PRO Jindřicha Rajchla‘, také. A když se komunisté skryjí pod pseudonázev STAČILO!, to není důkaz vlastenectví. Nemůžeme vyklidit pozice. Pokud chcete volit skutečné vlastence, a ne ty, kteří váhají, jestli Brusel ano nebo ne, tady máte šanci,« řekl Vandas. »Brusel není cesta ke svobodě, ale stále tužší totalita, která nám utahuje okovy. Cesta do absolutní bídy. Pokud se tomu teď nepostavíme, není z této cesty úniku,« dodal.

»Jsem velmi optimistický, protože jsem zaregistroval nejen mezi svými známými a mezi občany, ale i mezi médii, že naší Alianci dávají šanci. Na takovém serveru, jako je Seznam, který nám nemůže fandit, jsme byli uvedeni mezi 10 nebo 12 subjekty, které mají šanci překročit pět procent,« připojil předseda politické strany Rozumní Petr Hannig.

Předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš opakovaně vyzval k mírovému řešení situace na Ukrajině a kritizoval zákaz serveru Voice of Europe z minulého týdne. »Došlo k zákazu alternativního serveru, který jsme ani neznali. Česká vláda jednu společnost zařadila na sankční seznam, protože je proruská. Ani jsem nevěděl, že existuje sankční seznam, a když jsem tu zprávu slyšel poprvé, nevěřícně jsem koukal,« uvedl Bartoš. Celá záležitost, kterou rozjela BIS, má podle něj mezinárodní rozměr. »Není to náhoda. Je to řízená operace, která byla vypuštěna v čase před evropskými volbami. V zahraničí začal s odvoláním na Českou republiku hon na čarodějnice. Hon na opoziční strany, které by měly posílit před evropskými volbami. To, že by byl europarlament jiný a sedělo tam více stran, které jsou proti válce, se zřejmě někomu nelíbí,« dodal Bartoš.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června tohoto roku a České republice patří 21 křesel ze 720. Podle včerejší informace ministerstva vnitra se o ně bude ucházet 30 uskupení, vítězství obhajuje hnutí ANO. 

(pk)

Související články

7 KOMENTÁŘŮ

  1. Je to tak, fialový režim ohrožuje lidská práva. Teď zase popotahuje jednoho jenom kvůli Z na oblečení.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy