Jedlá soda (soda bicarbona) je levná a snadno dostupná. Může posloužit nejen při čištění v domácnosti, ale i k odstranění zápachu nejrůznějšího druhu. Sáček jedlé sody dokáže zázraky. Máme pro vás lidové tipy na využití sody.

Soda čistí

Soda může vyčistit nejrůznější předměty. Příkladem jsou třeba špinavé hřebeny. Lžíci sody nasypeme do teplé vody, kam dáme i hřeben a chvíli necháme působit. Kartáčkem pak špínu jemně odstraníme.

Soda vyčistí i odpad, stačí nasypat velkou lžíci sody do výlevky a zalít ji teplou vodou. Vyčistit můžete i další špinavé věci a prostory – od prkének, přes pracovní plochu až po sporák. Drobné skvrny stačí jemně zasypat, navlhčit a setřít. Při větším znečištění ze sody připravíme kašičku a naneseme ji na špínu. Necháme působit asi čtvrt hodiny působit, a pak otřeme navlhčeným hadříkem.

Soda proti zápachu

Zápach z úst není nic příjemného a soda poslouží i tady. Nasypte lžičku sody do skleničky vody a promíchejte. Výslednou směsí si pár minut kloktejte.

Je dobré vědět

Při přípravě jídla mohou začít ruce přejímat vůni potravin. Klasickým příkladem je cibule. Odstranit zápach z rukou pomocí sody je rychlé. Smícháním tří dílů sody a dílu vody vytvoříte směs, kterou potřete ruce a několik minut je mnete. Pak ruce omyjte.

Poradit si můžete i se zápachem z bot. Nasypte sodu do boty a botou zatřeste, aby se prášek dostal všude po spodní části. Nechte několik hodin působit, a pak důkladně vyklepejte. Je to možná alternativa ke klasickému praní bot, která je funkční a zároveň šetrnější než praní v pračce.

Bez zápachu v lednici. Když nasypete sodu do mističky nebo hrnku a dáte ho do lednice, pohltí z ní všechny pachy. Podobně můžete naložit i se zapáchajícím odpadkovým košem.

Od usazenin, zápachu a mastnoty vyčistí soda také pračku. Stačí nasypat zhruba půl hrnku sody do pračky a nastavit na krátký prací program. Pračku je vhodné pustit bez prádla, aby se dobře vyčistila. Podobně můžete vyčistit i myčku.

Připáleniny a mastnota

Soda si dobře dokáže poradit s úklidem v kuchyni. Nejenže nádobí odmastí, ale pomůže i s připáleninami. Stačí lžičku sody přidat do vody na mytí nádobí nebo z vody a sody připravit kašičku a tou pak potírat nádobí. Podobně se s kašičkou dají odstranit i skvrny od čaje, které zůstaly na nádobí.

Špinavé prádlo

Soda se uplatní i při praní prádla. Lidové rady ji doporučují jak na velké znečištění, tak i mastnotu nebo skvrny od krve. Vyplatí se ji nechat nanesenou delší dobu. Aby bílé prádlo nezešedlo, doporučuje se místo jedlé sody sáhnout po sodě na praní (uhličitan sodný).

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: