ČESKÁ REPUBLIKA: Druhou letošní útulnu dokončily Lesy ČR pod Klínovcem

ČESKÁ REPUBLIKA: Druhou letošní útulnu dokončily Lesy ČR pod Klínovcem

 

Druhou z dvaceti letos postavených nouzových přístřešků na přečkání noci nebo chvilkového nepříznivého počasí dokončily 3. dubna pod Klínovcem Lesy České republiky.

Podnik buduje útulny v rámci programu Lesy pro život na dálkových turistických trasách v zemi, a to v odlehlých místech, kde není komerční ubytování, pokud možno na rovinatém terénu a u přírodního zdroje vody. Jedna vyjde asi na 200 tisíc korun. V útulně se vyspí až čtyři osoby.

Klínovská https://mapy.cz/s/pebetanehu útulna je áčkového typu, stejně jako ta první postavená ve Šluknovském výběžku nad osadou Severní. Liší se od ní jen průhledným plastovým sklem, které tvoří venkovní příčku.

„Dnes jsme stavbu dokončili položením plechové střešní krytiny a instalací dřevěných lavic,“ uvedl Václav Bašta, severočeský oblastní ředitel podniku a dodal: „Přístřešky stavíme pro poutníky, aby v nich našli krátkodobé útočiště. Ti už obvykle vědí, že nemají na místě nechávat odpadky a v okolí rozdělávat oheň“.

Lesy ČR letos na útulny vyčlenily čtyři miliony korun a projekt bude pokračovat i v dalších letech. Přístřešky podnik postaví ve všech regionech.

 

Text a foto: (tz-lčr)


 

Informovali jsme:

 

 

Dvacet nouzových útulen letos postaví Lesy ČR u Stezky Českem

Hradec Králové, 15. ledna 2024 – První z dvaceti plánovaných letošních útulen, v nichž mohou lidé nouzově přenocovat na své pouti po Stezce Českem, postavily koncem roku Lesy České republiky nad osadou Severní, asi dva kilometry od nejsevernějšího bodu České republiky.

V rámci Programu Lesy pro život chce podnik umístit v regionech i další útulny. „Myslíme na turisty, takže když je zastihne déšť, vánice nebo noc, bude pro ně útulna vítanou záchranou. Mohou si v ní ale taky jen na chvíli odpočinout,“ říká ekonomicko-správní ředitel podniku Zbyněk Šmída a pokračuje: “V letošním rozpočtu jsme na útulny vyčlenili necelé čtyři miliony korun. Nyní vybíráme vhodná místa pro jejich stavbu a připravujeme projektovou dokumentaci s jednotným designem dvou variant – horských objektů se šikmým sklonem střechy a těch ostatních v nižších polohách“.

Podnik bude stavět na státních pozemcích, které spravuje. Vybudování jedné útulny potrvá přibližně měsíc, částka by neměla přesáhnout 200 tisíc korun. „V chráněných oblastech samozřejmě projednáme náš záměr se zástupci ochrany přírody,“ dodává Šmída.

První dokončenou severočeskou útulnu naleznete zde: https://mapy.cz/s/hetarukoco. V dřevěném „áčku“ zastřešeném plechovými šablonami je stůl s lavicemi, vyspí se tam až čtyři osoby.

Další útulna těsně pod Klínovcem čeká na dokončení. „Až to počasí dovolí, položíme střechu a dřevěné pódium na spaní. Na jaře bude hotovo,“ upřesňuje Václav Bašta, severočeský ředitel Lesů ČR.

Text a foto: (tz-lčr)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře