Report: HEIpark Bikerally Tošovice - 221 lidí na startu, nejrychlejší Petr Janeček

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 4.4.2024

Velikonoční víkend v Tošovicích se nesl v rytmu zahájení sezony WBS 2024. Nádherný areál tošovického HEIbikeparku pod taktovkou Ivo Martiníka a jeho crew nabídla luxusní zázemí. Slibná předpověď počasí pak napovídala hodně bohatou účast. To potvrzovala i online registrace, a se startovním číslem odcházelo od registrace 221 riderů! Snad ještě zajímavější čísla jsou: 49 střelců do 15 let, 94 juniorů do 18 let a více než 80 nováčků v rámci WBS závodů. To s sebou přineslo celou řadu nových výzev - jak pro nás, tak pro jezdce. V průběhu pátečního tréninku tak museli pořadatelé i jezdci řešit spoustu drobných prekérek, aby vše probíhalo, jak má. Od zásadnějších nedostatků v bezpečnostní, informativní a technické výbavě některých jezdců, přes občasné zahlcení eRZet, až po neschopnost nováčků reagovat na bikerally prvky, které musí být součástí rychlostních zkoušek oproti klasickému bike-trailu.

Se vším jsme se ale vypořádali na jedničku, a za to jde první velké poděkování směrem k jezdcům i WBS+HEIpark crew, protože všichni ukázali, že mají hlavu na správném místě. Pořadatelská parta má určitě pár jasných vodítek ke zlepšení manipulace se znatelným nárůstem účastníků, směrem k závodníkům pak apelujeme na zodpovědnější studium propozic před závodem, nekompromisní dodržování povinných chráničů, a více respektu při procházení, načítání a najíždění tratí! Tyto nedostatky byly u spousty jezdců dost alarmující a plynulému průběhu tréninků to moc nepomáhalo. Znovu ale cením sebereflexi a prozření, které bylo z pátku do sobotního závodu jasně patrné! Bikerally se "na slepejše" zkrátka jezdit nedá.

Závod se jel na 3 rychlostní zkoušky, kdy tratě byly oproti loňskému ročníku lehce upravené v lesních pasážích. Vhledem k počasí a povrchu ale nabídly jezdcům možnost jet neskutečnou palbu od startu až do cíle, a tak bylo na co se dívat - raketové průlety, nespočet krizovek a desetinové rozdíly držely diváky i jezdce ve varu do posledního průjezdu! Pojďme se tedy podívat, jak se bikerům vedlo v jednotlivých kategoriích:

Absolutní pořadí

Dá se očekávat, že David Herclík po zisku WBS titulu upravil kalendář a nebude mířit za obhajobou, a tak se rozjíždí boj o nové jméno na putovní trofeji - už v Tošovicích úřadující šampion na startu chyběl. Mezi hlavní adepty můžeme pasovat jména Janeček, Malý, Huňa, Brázdil nebo Lošák. V první RZ však všem zkušeným vypálil rybník junior Jakub Bednařík a ujal se průběžného vedení. Petr Janeček však překvapení nedopustil a s pomocí geniálních stop si díky RZ 2 a 3 zajistil vítězství. Kuba Brázdil z Barney cycle se po skvělém výkonu blýsknul nejrychlejším časem v RZ3 a probojoval se díky tomu na 2. místo absolutně, o rovnou vteřinu za vítězným Janečkem. Nejrychlejší junior Kuba Bednařík si po skvělém úvodu první flek neudržel, bylo z toho ale i tak perfektní 3. místo absolutně.

Muži

První dvojka - Janeček, Brázdil zůstala logicky beze změny i mezi Muži. Na bedně je pak doplnil na 3. fleku Martin Kulhánek, který byl v absolutním pořadí na 5. místě, když před ním v absolutním figuroval právě junior Bednařík a gentleman Huňa. 

Junioři

Juniory poměrně jasně ovládl Jakub Bednařík. Ikdyž ale dlouho bojoval o absolutní vítězství, tak to ani mezi juniory neměl jasné. V absolutní desítce se totiž pohybovala spousta pekelně rychlých mladých dravců. Nejrychlejší Bednaříkův pronásledovatel byl nakonec Shredémon Jakub Čáp, který si z Tošovic odváží stříbro se ztrátou 2,4s. O pouhé 0,3 vteřiny za ním skončil bronzový Standa Mlčák.

Střelci

Mezi Střelci nebylo o nejrychlejším jezdci nejmenších pochyb. Rozdílem třídy všechny válcoval úřadující šampion S15 Oliver Fiala, který nadělil druhému Samuelu Nohavicovi bezmála 10 vteřin, a zároveň zajel TOP20 v absolutním. Jako třetí střelec pak zaletěl se ztrátou 1,5s na dvojku Jan Karafiát. Za zmínku pak stojí číslo 44 střelců, kteří viděli cíl všech eRZet. Kromě hvězdných rychlíků se tak můžeme opřít i o širokou základnu mladých talentů, kteří se budou starat o pokračování DH a bikerally tradice v ČR. 

Mini - U12

Stejně velkou radost nám pak udělala kategorie Mini do 12 let, kde jsme měli 7 kluků, z nichž nejmladší Jonáš Strakoš je ročník 2017! V nejmladší kategorii by ještě neměl být kladen velký důraz na výsledky, je ale třeba smeknout klobouček před těmi nejrychlejšími. Závodu vévodila rychlá dvojka Dominik Kopecký a Jiří Luska, kdy Dominik byl nakonec o 1,9s rychlejší a zapisuje si vítězství. Na bedně je pak doplnil bronzový "Čoklík" Kuba Macháč, který je už ve svém útlém věku WBS stálicí!

Ženy

Dámy předvedly v Toškách úžasný a vyrovnaný výkon, který v této kategorii příliš často k vidění není. Rozdíly mezi první čtverkou nepřesáhly celou vteřinu, a začal se rýsovat souboj o vítězství mezi Machovou a Markovou, a o trojku mezi Fučkovou a Šantavou - v případě sebemenší chyby pak bylo ve hře jakékoli umístění. Zkušenou Míšu Šantavou bohužel ve druhé RZ ztrestal všudypřítomný poryv větru na závěrečném skoku a Myška se dost nekomfortním způsobem poroučela k zemi a přes veškerou snahu musela se zraněným ramenem ze závodu odstoupit - přejeme brzké uzdravení a rychlý návrat na bike! Trojku si tak pohlídala Bety Fučková ze Snow and Bike Klobúky. Před Bětkou ale zuřil boj o každou desetinu mezi mladicemi Machovou a Markovou. Nejrychlejší žena loňské sezony Verča Machová (TUFO Cyklozákladna Otrokovice) začala lépe, ale neskutečnou poslední eRZetou strhla vítězství na svou stranu teprve 14-letá Sára Marková (Flowride). V kategorii žen tak máme zaděláno na krásné souboje do zbytku sezony.

Hardtail

Pevňáci dali hned v úvodu sezony jasně najevo, že se žádná změna nekoná, a budou zde panovat nejtěsnější souboje ze všech kategorií. Borci ženou své stroje na limity a potvrzují, že technika a styl jízdy se podobá legendární skupině B v rámci automobilové rally. Atmosféra soubojů přivedla zpět HT harcovníka Dominika Slováčka, který byl celý závod v přímém kontaktu se špičkou, nakonec z toho ale byla "jen" brambora se ztrátou 1,4s na vítězství. O pouhé 2 desetiny vteřiny rychlejší byl na třetím místě Max Cielecký. O jedničku pak bojovali Ondrové Krhánek a Pagáč. Ondra Pagáč prokázal pevné nervy a čistou stopu, když v každé jízdě tahal za rychlejší konec. Úvodní RZ dal Kikinovi 0,3s, v RZ 2a3 pak přidal pokaždé po jedné desetině. Nakonec tedy vítězství start-cíl s konečným náskokem 0,5vteřiny na druhého Kikina. Za všechno pak mluví výsledek 3.RZ, kdy 5 nejrychlejších pevňáků dělily pouhé 2 desetiny!

Paradownhill

Od quadařů letos také očekáváme zase o level větší show! Kromě našich bikerally specialistů Honzy Malce a Jirky Kudrny bychom se měli dočkat i více startů od extrémního univerzála Majkla Kosíka, a také na účast polského borce Slawomira Jedrzejka. Sláwa bohužel v pátečním tréninku tzv. po polski ujebal důležitý komponent na svém speciálu a oprava do závodu už nebyla možná - musel tedy z boje nedobrovolně odstoupit. Zbývající trojice pak rozjela krásný souboj hned v první RZ, kdy se kluci seřadili v minimálních rozestupech v pořadí Kudrna, Kosík, Malec. Borci z Monoski Zlín ale oba podobně chybovali v RZ2, a nechali tak Majkla odskočit. Michal Kosík (Horsefeathers bike team) už pak v poslední eRZetě nenechal nic náhodě a dojel si pro úvodní vítězství sezony. Z Monoski pak udržel rychlejší stopu Jirka Kudrna a bere stříbro. O pouhé 3 vteřiny pak dokončil třetí Honza Malec.

U Paradownhillu je potřeba si uvědomit, jaká je materiálová a logistická náročnost tohoto sportu - jakože prostě dost hodně moc velká... věci jsou dražší, víc se ničí, hůř se shání... dostat se na závod a pak na kopec je taky složitější. Kluci na závodech předvádějí neskutečné výkony, ale je to i o věcech okolo, kdy parta z Monoski Zlín v čele s Karlem Vondráčkem dělá spoustu dalších věcí pro ty, kteří neměli tolik štěstí a nemohou se naplno spolehnout na vlastní fyzické síly. To stojí čas, prachy, úsilí, srdíčko... a proto se snažíme co nejvíce pomoci, aby jim to nejen na WBS tratích klapalo - letošní zisky z prodeje WBS triček i nadrámcové finance plynoucí z vyššího počtu účastníků jsme se tedy rozhodli věnovat právě aktivitám Karla Vondráčka a Monoski Zlín! Po WBS Heipark Tošovice předáváme 5.000,-Kč - děkujeme Vám za chuť pomáhat s námi!

Gentlemen

Gentlemani se letos dočkali nástupu dvou silných jmen z popředí absolutních statistik, včetně nejúspěšnějšího jezdce historie WBS Tomáše Huni. Nebylo tak překvapení, že to byla v Toškách trochu gentlemanská one-man-show, a Huňa zvítězil téměř o 8 vteřin při 4. místě absolutně. Druhým nováčkem mezi stárnoucími je Radek "Zejk" Matějík, který dokončil na druhém místě právě za Huňou. Zejkův náskok na třetího Čokla Pavla Macháče už ale tak přesvědčivý nebyl, takže souboje do zbytku sezony určitě nějaká dramata nabízejí. Tom Huňa bude navíc možná přemýšlet, zda nepožádá o přeřazení do Mužů, kvůli větší motivaci.

Legendy

Legendy nám zrají jako víno, a při pohledu na rozdíly mezi jezdci diváka zahřeje u srdce. Vlasta Hynčica podle předpokladu vévodil kategorii - na jedno z nejzvučnějších jmen české MTB scény vůbec ale nebyl rozdíl tak obrovský. Další legenda Míra Křížek ztratil na Hynču necelých 7 vteřin, a za ním už se opět závodilo hodně na těsno: 3. místo si zajistil jen o 1,9 vteřiny za Křížkem Radek Wojnar. 

Tolik z epického zahájení WBS sezony 2024! Mockrát děkujeme stovkám závodníků a diváků ze brutální atmosféru a výkony, desítkám pořadatelů za neúnavnou práci a nasazení, a taky všem 33 partnerům a sponzorům, díky kterým je to všechno možné!

Mega se těšíme na 2. závod, který nás čeká už 27. 4. 2024 v Mostkovicích u Prostějova, v místě neméně krásných Hanáckých stezek!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí