Regina Rázlová exceluje ve stejné roli, kterou ve filmu ztvárnila Meryl Streepová

Velké herečky si zaslouží velké role. Jednu takovou, konkrétně Violet, právě v Divadle na Vinohradech hraje vynikající Regina Rázlová. Zajímavostí je, že ve filmovém zpracování hry Tracyho Lettse stejnou roli zahrála skvěle Meryl Streepová.

Reklama

A obě velké herecké dámy spojuje nejen role Violet. I když byly jejich osudy naprosto odlišné, obě zažily vzestupy i pády. Na paní Reginu toho život naložil přece jen trochu víc. Nejdřív ale zpět k divadelní hře.

Ta se v originále jmenuje „August: Osage County“, ale u nás se uvádí pod názvem „Srpen v zemi indiánů“. Tracy Letts ji napsal v roce 2007 a patří k nejoceňovanějším nejen mezi jeho díly, ale mezi divadelními hrami všech dob.

„Podíváte-li se na internetu na nejrůznější ankety sestavující žebříčky nejlepších divadelních her všech dob, často tam právě tento titul najdete. Letts programově navazuje na velikány americké i světové dramatiky, volí však dnešní prostředky a hra je navýsost originální a současná. Jeho hrdinové touží po lásce a štěstí a musejí se přitom vyrovnat s vlastní minulostí a prohrami,“ uvádí na svém webu Divadlo na Vinohradech.

Základem všeho jsou složité rodinné vztahy a tajemství jednotlivých členů rodiny. Ta se začnou rozplétat během setkání po mnoha letech v rodinném domě v Oklahomě.

„V bizarních dialozích plných sarkastického humoru se postupně mezi řádky začne odvíjet složité předivo vzájemných vztahů. Na světlo světa pomalu vycházejí menší i větší tajemství jednotlivých postav a začíná se ukazovat, že ne vše je v rodině tak idylické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Mýtus amerického snu se začíná rozpadat před očima, aby se ukázalo, že jediným nositelem skutečných mravních hodnot je indiánská služebná, která dokáže žít bez přetvářky a v souladu s tradicemi svého kmene,“ uvádí Divadlo na Vinohradech.

Ve filmovém zpracování hry „August: Osage County“ z roku 2013, které bylo v českých kinech uváděno jako „Blízko od sebe“, si roli Violet zahrála fenomenální Meryl Streepová. Za roli získala svou další nominaci na Oscara, stejně jako její filmová dcera Julia Robertsová. Na Vinohradech hraje Violet Regina Rázlová. Věkově je dělí jen dva roky, osudově ale minimálně světelný rok.

Meryl Streepová patří k nejslavnějším a také nejoceňovanějším herečkám všech dob. „Meryl Streepová, která je mnohými kritiky považována za nejlepší žijící herečku, byla na Oscara nominována celkem v neuvěřitelných 21 případech a třikrát ho získala,“ píše web IMDb.

Má také Zlaté glóby a řadu dalších ocenění. Je skvělá v jakékoli roli od dramat přes komedie až po muzikál. Za všechny zmíním jen pár, v kterých ji mám nejradši: Kramerová vs. Kramer, Sophiina volba, Vzpomínky na Afriku, Ďáblice, Pohlednice z Hollywoodu, Smrt jí sluší, Ďábel nosí Pradu, Mamma Mia! a Železná lady.

Žije životem bez skandálů, ale i ji potkala životní tragédie. V roce 1978 zemřel její tehdejší přítel a herec John Cazale na rakovinu, a to jen pár týdnů po dokončení jejich společného filmu Lovec jelenů. Celkem nenápadně se rozešla i s manželem Donem Gummerem, s nímž strávila více než 40 let a mají spolu čtyři děti. Ale jinak se zdá její soukromí celkem bezproblémové.

U Reginy Rázlové je to komplikovanější. Patřila k československým filmovým i divadelním hvězdám, ale čelila kritice, že to bylo díky protekci. Její otec byl totiž vysokým komunistickým funkcionářem i členem vlády.

Ale jak sama Regina Rázlová dodala v pořadu České televize 13. komnata: „Ale jen někdy měl funkce.“ V roce 1968 nesouhlasil se vstupem cizích vojsk, a dokonce srazili sovětští vojáci autem Reginina bratra do příkopu a on zahynul. Ale i tak ji po získání angažmá v Národním divadle ne všichni vítali: „Byli samozřejmě i tací, kteří si mysleli, že jsem tam z protekce,“ řekla Regina Rázlová.

Velmi brzy se vdala za spolužáka z DAMU Petra Štěpánka, ale manželství se rozpadlo. Regina sama řekla, že jí zlomil srdce. Jejím druhým manželem byl opět herec Petr Oliva, ale ani tento vztah nevydržel. Povedlo se to až na třetí pokus v manželství s architektem Jindřichem Santarem, který ale v roce 2013 zemřel.

Později začala také učit na DAMU a její žačka Bára Hrzánová o ní řekla: „Byla přísná, byla spravedlivá a nebyla svině. Ke mně se vždycky chovala na rovinu a férově, ať mi to bylo příjemné, nebo ne.“ Ale ne každému se její přímost a také ambicióznost líbila. Od roku 1992 přestala v Národním dostávat role a jeden čas dokonce prodávala chlebíčky v bufetu, aby sebe a děti uživila. Ale tím její životní trable neskončily.

Jak uvedla v 13. komnatě Jana Klusáková, tatínek Stanislav Rázl se angažoval v podniku Skloexport a navrhl, aby se zapojila i jeho tehdy nezaměstnaná dcera Regina a později i její děti. V roce 1994 tak vznikla firma Skloexport Group. Ale v roce 1997 bylo na Reginu a další členy rodiny podáno trestní oznámení za takzvané vytunelování podniku. „Nebylo mi jedno, že moje jméno a jméno mé rodiny bylo pošpiněné, ale nebyla jsem schopná s tím nic dělat,“ řekla Regina Rázlová ke svému obvinění.

Nakonec skončila na 11 měsíců na samotce ve vazbě. Po propuštění se u ní projevila roztroušená skleróza a také psychické problémy. Stíhání nakonec bylo zastaveno prezidentskou milostí v roce 2013 a nikdo nebyl potrestán. Regina Rázlová se pak vrátila na televizní obrazovky i filmové plátno. Za svou roli ve filmu Tancuj Matyldo byla nedávno nominována na Českého lva i cenu České filmové kritiky.

Regina Rázlová ve hře Srpen v zemi indiánů

Jak by se asi vyvíjel život obou hereček, kdyby musely žít v podmínkách té druhé? Nevím. Obě jsou krásné a nesmírně talentované. My máme štěstí, že za Reginou Rázlovou to máme na Vinohrady blíž. Běžte se podívat a porovnejte si její Violet s tou, kterou předvedla Meryl ve filmu. Určitě to bude úžasný zážitek.

Autor: Magdalena Boukhemisová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama