Váží 8,43 gramů, má třináct hran a je vyrobena z ocele plátované slitinou mědi a zinku v poměru 750:250 a galvanicky pokovenou slitinou mědi a zinku v poměru 720:280. 

Na první pohled je proto zcela totožná s běžnými dvacetikorunami.

Zatímco obyčejné zlaté penízky mají na jedné straně českého lva a na druhé svatého Václava, u vzácného kousku z neznámých důvodů došlo k chyboražbě.

Mince má proto na obou svých stranách postavu jezdce na koni. Chybí ji tedy letopočet, jenž by napověděl, z kterého roku pochází. Díky tomu ji obestírá rouška tajemství.

„Od majitele jsme zároveň dostali minimum informací. Našel ji jednoduše v peněžence,” říká Milan Holub z aukčního domu Kendro Numismatika.

Vzácná dvacetikoruna

Záhadou je také to, jak k chyboražbě došlo a jak je možné, že se mince dostala do oběhu. 

„V mincovnách je vše kontrolované a hlídané. Od vstupního polotovaru po konečný produkt. Nikdo proto netuší, jak se něco takového dostalo z budovy ven,” přiznává Holub.

O padělek se prý ale nejedná. Potvrdila to největší společnost na světě pro ověřování pravosti Numismatic Guaranty Company. Dvacetikoruna z celkem 70 bodů získala 64.

Máte ji v peněžence?

Podle odborníků podobných mincí vzniklo více. Je tedy možné, že její sestry se stále pohybují v oběhu. Získat je tedy může každý.

Konečná hodnota se následně odvíjí od kvality penízku a zájmu dražitelů. Vyvolávací cena se obecně pohybuje kolem 5000 eur, tedy 126 000 korun. Loni se jedna z objevených dvacetikorun prodala za 140 tisíc.

Tato zlatá mince je zatím jediná, která se dá označit za vzácnou. Kusy, jež zdobí orloj, jsou sice ojedinělé, z pohledů sběratelů ale nemají žádnou hodnotu. Tzv. vzor milénium byl totiž vyražen na celkem deset milionů polotovarů.

V případě, že by se ale některá z dvacetikorun objevila v ražbě proof, tedy, že by se na ni použilo leštěné razidlo, měla by hodnotu stovky až tisíce korun.

Zdroje: www.numismatikasova.cz, www.cs.wikipedia.org, www.tn.nova.cz, www.cnn.iprima.cz