Hlavní obsah
Cestování

Památky, které můžete navštívit zdarma nebo jen za symbolické vstupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Zřícenina hradu Lichnice

Konečně jsme se dočkali jara a zahájení návštěvnické sezony na hradech, zámcích a dalších pamětihodnostech. No a co si budeme povídat, takový výlet po stopách historie může znamenat citelný zásah do našeho rodinného rozpočtu.

Článek

Dnes se tak nestane, neboť se vypravíme na cesty po památkách a krásách naší vlasti, kde se vstupné neplatí nebo pouze symbolické. Tudíž vaše peněženka rozhodně nezhubne.

Naše putování začneme na pomezí východních a středních Čech na hradě Lichnice, jenž se tyčí nad městečkem Třemošnice v Železných horách. Autem můžeme dojet až těsně pod hrad, kde zaparkujeme zdarma. Po krátkém nenáročném výstupu projdeme vstupní branou, kde nás vítá velice sympatická paní pokladní a průvodkyně v jedné osobě. Zaplatíme vstupné 50 Kč, děti a senioři 30 Kč a můžeme se kochat nádhernými výhledy do kraje z rozhledny Milada, která je postavena v jedné hradní věži, vyslechnout si poutavé vyprávění o historii hradu nebo si dokonce vyrobit na středověkém razidle vlastní minci. Nebývají tu davy turistů, ale duch středověku, klid a pohoda. A taky akce pro děti a folkové festivaly.

Z hradu sjedeme dolů do městečka Třemošnice, kde najdeme několikero restaurací a obchodů. Ale ty dnes nehledáme, my za pouhých 20 Kč (děti a senioři polovic) navštívíme zdejší zemědělské muzeum, kde se dozvíme, jak se kdysi obdělávala pole a sklízela úroda a uvidíme historické traktory, secí a žací stroje, mlátičky obilí a různé zemědělské nástroje.

V těsném sousedství muzea stojí Berlova vápenka, v níž najdeme expozici vápenictví v Železných horách, která nám ukáže, jak se kdysi vyrábělo vápno z vápence, který se dodnes těží v nedalekých lomech. Ani zde vás vstupné nezruinuje, 80 Kč dospělí, 50 Kč děti a senioři. A co nebývá až tak obvyklé v muzejních expozicích, vystavené nářadí si můžete i osahat a taky třeba vlézt do komína.

A putujeme dál, do údolí řeky Chrudimky k přehradní nádrži Seč. Zde stojí za vidění hráz přehrady z roku 1934, vystavěná mezi skalami, na nichž se nacházejí zříceniny hradů Oheb a Vildštejn. A na první z nich se vydáme. Od parkoviště za hrází (parkovné zdarma) nás k němu dovede zelená turistická značka. Z poměrně rozlehlého komplexu zříceniny se nám naskytne úchvatný pohled na přehradu, okolní lesy a údolí řeky Chrudimky. Vstupné zdarma a prohlídka bez průvodce.

Stejnou cestou se vrátíme zpět a pokračujeme dál do Trhové Kamenice. Abychom si trochu oddechli od historie, půjdeme na rozhlednu na Zuberském kopci. Zařadila jsem si ji do kategorie rozhleden pro lenošné, neboť se dá vyjet autem až k ní. Abychom přece jen udělali něco pro své zdraví, vyšlápneme 182 schodů. Odměnou nám bude nádherný výhled na Železné hory, Vysočinu, Žďárské vrchy a za dobré viditelnosti můžeme spatřit i vrcholky Krkonoš a Orlických hor. Vstupné vpravdě symbolické: dospělí 20 Kč, děti a senioři za půlku.

Tak jsme se pokochali panoramaty a jedeme dál směr Hlinsko. Po dvou kilometrech odbočíme doprava do vesničky Svobodné Hamry. Tady neopomeneme navštívit Hamerskou krčmu. Tak se nazývá historická hospoda. První zmínky o ní najdeme již v roce 1613 a jako hostinec funguje nepřetržitě od té doby až dodnes. Řadí se tak k nejstarším hospodám nejen v Čechách, ale i v Evropě. A výborně tam vaří!

A jak název vesnice napovídá, další památkou, kterou navštívíme, bude vodní kovací hamr, který je jednou z několika expozic Souboru lidových staveb Vysočina. Jeho historie sahá do středověku, kdy se v tomto regionu začala rozvíjet výroba a zpracování železa. Dílně dominuje velké kladivo, poháněné vodou, kovadlina a výheň. A v přilehlém objektu najdeme mlýnici se zařízením na výrobu krup a jahel. Vstupné vás také nepoloží: dospělí 50 Kč, děti a senioři 30 Kč.

A na závěr jsem si nechala lahůdku pro milovníky techniky, letectví a pro kluky všech věkových kategorií. Tak se otočíme a jedeme zpět až do Pardubic, krajské metropole na Labi, jenž je rodištěm slavného českého aviatika Ing. Jana Kašpara. Právě jemu je zasvěceno muzeum, do něhož vás nyní pozvu. Najdeme ho na pardubickém letišti. Expozice mapuje celý život průkopníka letectví a můžeme tu vidět letuschopné repliky prvních letadel, která se vznášela na obloze na počátku minulého století. A dokonce si tu můžete vyzkoušet pilotování různých letounů na simulátoru a v některém z leteckých exponátu se i vyfotit. A vstupné? 65 Kč dospělí, 45 Kč děti.

Doufám, že vás dnešní výlet nevyčerpal, naopak obohatil. Příště zamíříme do severních Čech a vypravíme se po stopách Karla Hynka Máchy. Tak šťastnou cestu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz