fbpx

Ostropestřec mariánský je pomocník pro vaše játra. Pomůže vám pročistit tělo i duši1

V dubnu je jaro doslova v plném proudu. Užíváme si slunečních paprsků i bující přírody. A právě její dary mohou pomoci posílit naše zdraví. Podívejte se na jednoduché recepty a návody, které vás v tomto směru mohou hezky inspirovat.

Zdroj: Tvoříme srdcem

Duben v kuchyni

V kuchyni můžete hojně využívat planou zeleninu (kopřivu, bršlici, ptačinec, žabinec, medvědí česnek, mladý jetel, listy pampelišek a řebříčku).

Trochu nasekaných mladých listů planých rostlin přidejte do salátů polévek, na vařené brambory a rýži. Uvidíte, že v malých pravidelných dávkách udělají moc dobře nejen vašemu tělu, ale i peněžence. Ušetříte tak totiž za drahé multivitaminové preparáty, které navíc náš organismus nedokáže zpracovat a využít tak dobře, jako vitaminy a stopové prvky z bylinek.

Reklama

Zdroj: Tvoříme srdcem

Na dezerty použijte jedlé květy fialek, petrklíčů, sedmikrásek nebo macešek. Krom toho, že je krásně nazdobí, jsou tyto květy opět přínosné pro naše zdraví. Víte třeba o tom, že fialka a polní maceška jsou přebornice v čištění krve?

Jarní salát z pampelišek

Salát z pampeliškových listů je vynikající jarní pokrm, který nabízí nejen svěží chuť, ale i množství zdraví prospěšných látek. Mladé listy pampelišky jsou známé svým mírně hořkým nádechem, který dokonale oživí každý jídelníček. Tento recept kombinuje sladké, kyselé a hořké chutě pro vytvoření celkového harmonického dojmu.

Ingredience:

  • 2 hrsti mladých listů pampelišky (dobře omytých)
  • 1 středně velká červená cibule, tenké plátky
  • 1 velké zralé avokádo, nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku ořechů vlašských, hrubě nasekaných
  • 1/2 šálku čerstvých jahod nebo mandarinek, nakrájených
  • 1/4 šálku nasekaného čerstvého bylinkového mixu (např. petržel, bazalka, máta)

Dresink:

  • 3 lžíce olivového oleje extra panenského
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička medu (nebo agáve sirupu pro veganskou variantu)
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Příprava listů: Mladé listy pampelišky dobře omyjte a nechte oschnout. Pokud jsou listy příliš velké nebo máte raději jemnější texturu, můžete je nahrubo nasekat.
  2. Dresink: V malé misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, citronovou šťávu, sůl a pepř, dokud nevznikne hladký dresink.
  3. Salát: Do velké mísy dejte omyté listy pampelišky, přidejte tenké plátky červené cibule, kostičky avokáda, nasekané ořechy, čerstvé ovoce a nasekané bylinky.
  4. Dochucení: Salát přelijte připraveným dresinkem a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a listy byly rovnoměrně obalené dresinkem.
  5. Servírování: Salát podávejte ihned, nejlépe na velkém talíři nebo v salátové míse. Můžete jej ozdobit pár celými listy pampelišky nebo čerstvými bylinkami.

Podívejte se také na náš článek o Zpracování medvědího česneku.

Duben a zdraví

V jednotlivých názvech českých měsíců máme krásně obsaženou jejich charakteristiku. Duben je například měsícem, kdy se v přírodě k životu probouzí duby. A sílu z tohoto klidného silného stromu můžete získat i vy.

Zdroj: Tvoříme srdcem

Posilující koupel z dubové kůry

Pro přípravu koupele budete potřebovat 3 lžíce sušené dubové kůry (snadno ji seženete i v lékárně) a 2 hrsti mladých výhonků smrků a borovic.

  1. Vše dejte do nekovové nádoby a zalijte studenou vodou. Směs nechejte louhovat nejlépe 12 hodin a večer ji dejte vařit.
  2. Nechejte vše přejít mírným varem a 5 až 10 minut nechejte pod pokličkou odstát.
  3. Nálev sceďte přes plastové sítko do vany, kterou dopusťte vodou.

Samotnou koupel si pak užívejte maximálně 20 minut a poté se uložte ke spánku. Uvidíte, že se ráno budete cítit jako znovuzrození!

Zajímavé informace najdete také v článku o březové míze.

Autor: Bára Kocmánková