Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Dallas: Jak rodinné intriky a ropný boom ovládly televizní obrazovky

Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?
Dallas
Jak rodinné intriky a ropný boom ovládly televizní obrazovky

04. 04. 2024

04. 04. 2024

Dynastie Ewingů

Když se řekne “Dallas”, mnohým se vybaví obraz rozsáhlých texaských plání, kde se tyčí ropné věže a nekonečný boj o moc a peníze. Tento legendární americký televizní seriál, který poprvé vstoupil na scénu v roce 1978 a běžel až do začátku 90. let, definoval celou éru a stal se synonymem pro dramatické rodinné ságy. Příběhy rodiny Ewingů, která v Dallasu v Texasu vlastnila ropnou společnost Ewing Oil a ranč Southfork, přitahovaly před obrazovky miliony diváků po celém světě.

Moc a intriky

Základní osou příběhu je neustálý boj o moc mezi členy rodiny Ewingů, zejména mezi charismatickým J.R. Ewingem, kterého nezapomenutelně ztvárnil Larry Hagman, a jeho mladším bratrem Bobbym. J.R. je příkladem bezskrupulózního podnikatele, který neváhá použít jakékoli prostředky, aby dosáhl svých cílů, zatímco Bobby představuje morálnější a čestnější stránku rodiny. Tento kontrast mezi hlavními postavami dodává příběhu nejen napětí, ale i hloubku, protože divák je nucen přemýšlet o ceně úspěchu a o tom, co je v životě opravdu důležité.

Seriálové ženy

Dallas nebyl jen o mužích a jejich bojích. Seriál přinesl na scénu i silné ženské postavy, jako je Sue Ellen Ewingová, Pamela Barnes Ewingová nebo Lucy Ewingová, které se musely vyrovnávat nejen s osobními a rodinnými dramaty, ale často i s vlastními kariérními ambicemi. Tyto postavy ukázaly, že ženy mohou být stejně silné a rozhodné jako muži, a často představovaly morální kompas příběhu.

Jedna z nejoblíbenější postav Sue Ellen Ewingová. Podívejte se, jak se její postava vyvýjela.

Dallas v Československu: 33 let od premiéry

Nejen v Americe, ale i v tehdejším Československu si “Dallas” našel své místo. Vysílání prvního dílu v únoru 1991 bylo významným momentem, který představil československým divákům nový druh zábavy. A právě nyní, kdy uplyne 33 let od tohoto historického okamžiku, je ideální příležitostí zavzpomínat na to, jak “Dallas” obohatil televizní kulturu v naší zemi.

K TÉMATU  Jablečné rolky se skořicí. Tenhle jednoduchý recept si zamilujete!

Fenomenální dabing

K oslavě 33 let od prvního vysílání “Dallasu” v Československu patří i připomenutí herců, kteří propůjčili své hlasy klíčovým postavám. Mezi nezapomenutelné hlasy patří Helena Kružíková jako Miss Ellie Ewingová, Karel Bartoň daboval Jocka Ewinga, Jiří Dvořák Bobbyho Ewinga, Karel Janský se ujal role J.R. Ewinga, a Drahomíra Kočová vyprávěla příběhy Pamel Barnes Ewingové. V dalších rolích se objevili například Eva Gorčicová jako Sue Ellen Ewingová či Rostislav Čtvrtlík, který propůjčil svůj hlas Rayu Krebbsovi​

Podívejte se na úvodní znělku v “českém znění”

Nová éra Dallasu

V roce 2012 byl “Dallas” oživen s některými původními postavami společně s novou generací Ewingů. Toto pokračování se snažilo zachytit ducha originálu zatímco představilo nové příběhy pro novou generaci diváků, ukazující, že intriky a boje o moc jsou časově neomezené.

Jak se dabovala nová serie Dallasu? A vrátili se původní dabéři do svých rolí?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

7 dokumentů na Netflixu, které vás chytnou a nepustí

Brenda z Beverly Hills konec snů: Před smrtí se vzdává svého velkého plánu




Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?
Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.
S online kurzy se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Když nebylo možné setkávat se offline, podnikatelé se nalodili na online vlnu a rozjeli to právě ve světě internetu. A tak vznikly nejen kurzy týkající se výuky cizích jazyků, ale i efektivní způsoby, jak zlepšit své schopnosti nebo se naučit něčemu úplné novému, a to třeba FB reklamě nebo působení na sociálních sítích. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí nějakého konkrétního online kurzu, seznamte se s několika věcmi, které se vyplatí vědět a znát.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.
Nákup vánočních dárků se často mění v noční můru, každý z členů rodiny totiž obvykle všechno má, nic nepotřebuje a zejména starší lidé zkrátka nic nechtějí a je velmi těžké se jim zavděčit. Také každý rok řešíte tohle dilema? Nevíte, čím potěšit a obdarovat své nejbližší a docházejí vám nápady? Podle čeho vlastně dárky vybírat a opravdu se trefit? Nikdo nechce dát dárek, který nepotěší. Jděte na to letos chytře.
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Můžete si nastavit také vyhřívání na chatě nebo chalupě a nikdy se vám tak už nestane, že přijedete do nepříjemné zimy. Zároveň v době nepřítomnosti můžete ušetřit náklady na topení.
Obvykle to bývají muži, kteří se snaží ženu zaujmout tak trochu mimo rámec nepsaných pravidel nebo dokonce mimo zákon. Stále častěji se ale objevují i ženy, kterým o klasické seznamování a hledání lásky vůbec nejde.
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.
Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.

Výběr článků

Otevřete se předpovědi pro svůj životní kompas v roce 2024. "Co vám hvězdy předpovídají v novém roce" je průvodce vaším osudem podle astrologie. Od lásky po kariéru a osobní růst, objevte, jak se konstelace planet postaví do vaší přízně a jak můžete využít jejich vliv pro úspěch a štěstí v nadcházejícím roce. Připravte se na dobrodružnou cestu za hvězdami, kde vás čekají překvapení a nové možnosti.
Modrý oceán a nekonečná pláž. Radost pohledět? Nejen to! Tahle atmosféra působí preventivně proti celé řadě nemocí. Také vás okamžitě nabije energií a navodí šťastné emoce. Ovšem i na hubnutí má příznivý vliv!
Nezapomínejte, že víkend je hlavně o odpočinku! Co vám přinesou volné dny napoví horoskop, který připravila astroložka Naďa Šmídová.

Nepřehlédněte

Pesimisté vám řeknou, že zvládat puberťáka je opravdu otřesné, a dá se jenom v co největším klidu vyčkávat, až toto náročné období přejde. Na straně druhé si můžete vyslechnut tvrzení, že právě v pubertě se z vašeho dítka stává dospělák a sklízíte plody toho, co jste v něm zaseli. Někdy se doslechnete, že pokud se dítěti adekvátně věnujete v předchozích letech, žádná puberta s ním vlastně necloumá. Ať už vnímáte situaci jakkoliv, pokud vás článek upoutal, zřejmě u vás v rodině nastávají změny spjaté právě s výchovou puberťáka.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek