Varovali nás

Klára Dohnalová a David Pavel, podnikatelé a nadšenci, kteří před lety rozjeli v Kambodži úspěšný startup se zdejším vynikajícím pepřem, nás před výletem do Sihanoukville varovali. „Je to hnusné čínské město, byť v minulosti šlo o pěknou rekreační přímořskou destinaci. Nemá moc smysl tam jezdit.“ Měli pravdu, což se ostatně dalo předpokládat, protože Kambodžu perfektně znají. A to jak z té světlé, tak i stinné stránky. Ze Sihanoukville pořád odjíždějí lodě vezoucí turisty na nedaleké ostrovy s resorty a krásnými plážemi nebo do mořského národního parku Koh Rong, leč samotné město, původně ospalé, přímořské a příjemné, ztratilo pro klasického turistu na přitažlivosti. Tedy pokud nejste gambler.

Stavba ďábelským tempem

Z historického centra města vedla nově budovaná prašná cesta a z původní zástavby se nám podařilo objevit jen jednu starou zeď, ke které se s nepříjemnou pravidelností blížila rypadla hloubící základovou jámu. „Asi hotel nebo obchoďák,“ usoudili jsme na základě toho, že právě tyhle podniky kolem rostly extrémním tempem. Jestli něco Číňané umí, tak rychle stavět. Domy, železnice, dálnice. Pokud nebudeme hledět na kvalitu, tak rychlost je naprosto fascinující. V porovnání s Českem až fantasmagorická. V jednom z budovaných hotelů se v horních patrech prováděly dokončovací práce, ale před lešením už stál livrejovaný vrátný a uváděl hosty do funkčního kasina v přízemí.

Čínská kriminalita

V roce 2013 žilo v Kambodži přibližně 80 000 čínských státních příslušníků. Do roku 2019 se jejich počet zvýšil na 250 000. Na vrcholu přílivu žilo 200 000 těchto čínských státních příslušníků v Sihanoukville. Tento nárůst byl doprovázen také nárůstem trestných činů spojených s čínskou emigrantskou komunitou v pobřežním městě, které se stalo centrem desítek kasin provozovaných Číňany,“ píše Sokvy Rim v deníku The Diplomat. Pravidla pro jejich provozovaní jsou totiž mírnější než v Číně.

Otázky čínské kriminality se dotkl i Taing Vida v deníku Khmer Times. „Národní policie podle souhrnné zprávy zatkla 341 osob, z toho 241 čínských státních příslušníků, 49 vietnamských státních příslušníků, 26 thajských státních příslušníků, čtyři Jihokorejce a tři Američany.“ Většina trestných činů byla spáchána v provinciích Preah Sihanouk a Siem Reap a v Phnompenhu.

Zdroj: Youtube

Potok z výkalů

Zatímco kolem rostly výškové budovy, krámky Kambodžanů byly vytlačené na okraj rozkopaných ulic, často za příkopy, do kterých se pokládala kanalizace či kabeláž. Kdo chtěl přežít, musel své služby začít inzerovat v čínštině. Rozkopaná kanalizace zaplavila celý chodník páchnoucí vrstvou. „Máme dvě možnosti, buď se tím probrodit, nebo se vrátit,“ zvažovali jsme další postup. Zvolili jsme první možnost, což znamenalo mít zanesené sandály a nohy po kotníky něčím odporným. Místní nechápali, proč evidentní turisté, s batůžkem na zádech a foťákem na krku, do něčeho takového jdou. „Normální“ turista jde přece do přístavu na loď, která ho odveze na pláž. Naštěstí jsme po pár desítkách metrů našli funkční kohout na vodu a nohy vrátili do jejich původního stavu. U sandálů to trvalo o něco déle.

Čínská ekonomická zóna

Čínský vládní server nepokrytě píše o tom, že „kambodžský“ Sihanoukville je vlastně čínská moderní industriální zóna. „Zvláštní ekonomická zóna Sihanoukville o rozloze 11,13 km čtverečních se nachází v okrese Prey Nob v provincii Preah Sihanouk v Kambodži a sousedí s největším přístavem v zemi - Sihanoukville. Společně jej provozují čínský konglomerát Hodo Group a Cambodia International Investment Development Group,“ píší Číňané a snaží se navodit dojem, jak zásadním způsobem zdejší oblast modernizují. Celková výše investic podle nich v tomto místě dosáhla 657 milionů USD a celková hodnota produkce činí přibližně 1 miliardu USD. Zároveň zde tady mělo vzniknout 22 000 pracovních míst. Už od pohledu je vidět, že většinou ne pro Kambodžany. V obchodním domě obsluhovali Číňané, stejně tak byli vidět na lešeních, v jeřábech či bagrech, které pomalu likvidovali původní město.

Když se dnes zeptáte běžného Kambodžana, jak hodnotí vztahy mezi Čínou a svou vlastí, řekne vám, že Kambodža se prakticky stala další čínskou provincií,“ píše bývalý čínský zpravodaj CNN Tomáš Etzler ve své knize Novinářem v Číně 2. Sihanoukville je víc než krystalický důkaz jeho slov.

Koh Rong National Marine Park v Kambodži

V únoru 2018 vyhlásil kambodžský parlament první mořský národní park v zemi. NP Koh Rong zaujímá prostor 52 000 ha a jeho úkolem je chránit korály pod vodou, porosty mořské trávy na dně a mangrovové porosty na březích. A samozřejmě vše živé, co žije a roste mezi tím. A to včetně unikátního delfína orcely tuponosé (Orcaella brevirostris), dugongů či několika druhů mořských želv. „Cesta k založení národního mořského parku Koh Rong nebyla jednoduchá. Vyskytlo se mnoho problémů, včetně neregulovaných nároků na půdu, znehodnocování suchozemských lesů, rozšiřování silnic, nezákonného využívání přírodních zdrojů, nadměrného rybolovu, znečištění z nesprávné likvidace odpadních vod, narušování korálových útesů a dna mořské trávy neregulovanými turistickými praktikami a vlečnými sítěmi,“ píše na svých stránkách Světový svaz ochrany přírody (IUCN). To, že byly problémy s nelegálními praktikami není vzhledem k těsné blízkosti Sihanoukville nijak překvapivé.

Zdroje: IUCN, Etzler T.: Novinářem v Číně 2, The Diplomat, Khmer Times