Přejít k hlavnímu obsahu
Testy a žebříčky

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra – hardwarové nebe, AI jen nálepka

Michal Bareš 04.04.2024

Galaxy S24 Ultra je zase o něco dokonalejší kus hardwaru a momentálně je to nejlepší smartphone současnosti. Ale není to díky trikům tzv. "umělé inteligence".

Kapitoly článku

Při uvedení nových vlajkových modelů Galaxy S24 kladl Samsung zásadní důraz na využití tzv. “umělé inteligence” a hardwarové inovace telefonu S24 Ultra zmiňoval jen tak mimochodem. Po několika týdnech reálného používání jsme si ověřili, že je S24 Ultra špičkovým telefonem právě díky hardwaru. Těch pár triků umělé inteligence, které v kombinaci s češtinou fungují, jsme si vyzkoušeli, ale při každodenní práci je jejich využití prakticky marginální.

Umělá inteligence Galaxy AI se týká prakticky dvou věcí, úprav fotografií a práce s textem, hlavně pak robotického překladu a tlumočení. Možnost přesouvání nebo mazání objektů na fotografiích včetně retuše pozadí je skvělá, ale jak často ji opravdu potřebujeme? Natočení na šikmo pořízených snímků s dopočítáním rohů je také fajn, ale také to není důvod, proč si kupovat telefon za více než 30 000  Kč.

Googlování objektů na fotografiích pomocí zakroužkování je z nabídky současné Galaxy AI asi nejpoužitelnější, ale něco podobného zvládne “obyčejná” aplikace Google Lens. Překlady a tlumočení telefonních hovorů češtinu zatím nepodporují, stejně jako ji nepodporují funkce zpracování nebo shrnutí textů a poznámek.

Abychom mohli Galaxy S24 Ultra označit jako skutečný “smartphone s umělou inteligencí”, chtělo by to něco víc než jen pár pěkných triků a praktických drobností. Představujeme si například inteligenci, která je pevně integrována do operačního systému a se kterou můžeme komunikovat, jako bychom byli lidé, ale to bude asi bude ještě nějakou chvíli trvat.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Díky matnému povrchu zobrazovacího panelu Samsung Galaxy S24 Ultra je obsah displeje krásně vidět i na slunci
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Fantastický displej, velmi dlouhá výdrž

Navenek je Samsung Galaxy S24 Ultra samozřejmě podobný svému předchůdci, novinkou je ale poctivý titanový rámeček, který dodává telefonu na pocitu odolnosti a luxusu. Tedy pokud smartphone hned po pořízení raději nezasadíte do ochranného obalu.

Novinkou je i nyní naprosto rovný displej, který již nepřetéká přes boční okraje. Vizuálně záleží na vkusu každého uživatele, ale z praktického hlediska je rovný povrch displeje určitě použitelnější, zvláště pak pokud používáte integrovaný stylus S Pen.

OLED displej prezentuje ostrý obraz ve vysokém rozlišení QHD Plus se skvělými barvami a bohatými kontrasty. Nová generace přinesla i zvýšení maximální hodnoty jasu na 1 709 cd/m². Co se nám ale na displeji líbí nejvíc, je perfektně matný povrch displeje, který výrazně zlepšuje čitelnost displeje při vnitřním i venkovním použití.

Výdrž na baterii a dobíjení

Obnovovací frekvence na maximální úrovni 120 Hz zajišťuje dokonale plynulé zobrazení, ale také zvyšuje spotřebu telefonu. V našem standardním testu vydržela Galaxy S24 Ultra při 120Hz frekvenci skvělých 14 hodin a 45 minut, málokterý jiný telefon vydrží na 120 Hz déle.
Pokud frekvenci displeje přepneme zpět na 60 Hz, výdrž na baterii se zvýší na 16 hodin a 40 minut, což je také výborná hodnota. Při testu surfování internetem na síti typu 5G zvládne Ultra na 60 Hz celkem 15 hodin a 55 minut.

Celková doba nabíjení na úrovni 90 minut není zrovna krátká, ale vzhledem k výdrži budete telefon i při intenzivním používání dobíjet jen jednou za den. Pokud by se náhodou stalo, že potřebujete rychle dobít telefon na pár hodin provozu, tak po 30 minutách v zásuvce zvládne S24 Ultra dalších téměř deset hodin provozu. Galaxy S24 Ultra lze samozřejmě dobíjet i bezdrátově.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra a pero S Pen
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Špičkový výkon Snapdragonu 8 Gen 3

Na rozdíl od Galaxy S24 a Galaxy S24 Plus s Exynosem 2400 je základem Galaxy S24 Ultra nejnovější Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 ve vylepšené verzi "for Galaxy", který v benchmarcích doslova září vynikajícími výsledky.

V každodenním životě je ale výkonnostní rozdíl mezi Exynosem 2400 a Snapdragonem 8 Gen 3 sotva patrný a rozhodně výrazně menší, než jsme se obávali.

V zátěžovém testu jsme zaznamenali poměrně zásadní pokles výkonu. S24 Ultra je na tom z hlediska škrcení výkonu při dlouhodobé zátěži o něco hůře než většina jiných testovaných smartphonů. Vzhledem k ohromné zásobě výkonu si toho ale většina uživatelů ani nevšimne.

Šasi a titanový rám se dokáží pěkně zahřát, ale ne až k nepříjemné hranici. Nejnáročnější hry jako Genshin Impact nebo Minecraft s nejvyšší viditelností si tak můžete užívat celé hodiny. Z ergonomického hlediska se nám ostré hrany Galaxy S24 Ultra drží v ruce o něco méně pohodlně než zahnuté okraje dvou menších S24.
 

Samsung Galaxy S24 Ultra
Titanový rám telefonu Samsung Galaxy S24 Ultra
Zdroj: Chip
Samsung Galaxy S24 Ultra
Vedle USB-C konektoru a šuplíku na dvě nanoSIM je uloženo i pero S Pen
Zdroj: Michal Bareš, Chip

Skvělý čtyřnásobný fotoaparát

Hlavní roli hraje ve čtyřnásobném fotoaparátu hlavní 200Mpx fotoaparát. Tomu sekundují 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv se 120° zorným polem a 10Mpx teleobjektiv s troj-, pěti- a desetinásobným optickým zoomem.

Snímky z teleobjektivu vypadají díky novému snímači a softwarovým algoritmům jednoznačně špičkově. Fotografie jsou stejně detailní jako u loňského modelu S23 Ultra, ale mají o něco lepší barvy a kontrast. Maximální 100x digitální zoom je rozhodně lepší než u předchůdce, ale i v tomto případě je spíše orientační.

Lepší než u předchozího modelu jsou i běžné fotografie. Snímky, které jsme během testu pořídili, snadno konkurují nejlepším současným fotoaparátům. Ostrost, detaily, barvy i kontrast jsou doslova prvotřídní. I po uvedení špičkových fotosmartphonů od konkurence Honor Magic6 Pro (recenze zde) nebo Vivo X100 Pro (recenze zde) můžeme potvrdit, že je S24 Ultra z hlediska kvality fotoaparátu na naprostém vrcholu našich srovnávacích testů.

Při focení v noci S24 Ultra velmi pěkně rozjasní scénu a pořídí detailní snímky. Videa natáčí v rozlišení až 8K, ve 4K pak i při 60 fps. Přední fotoaparát s rozlišením 12 Mpx je identický u všech Galaxy S24 a pořizuje přesvědčivé fotografie.

Srovnání fotografií S24, S24 Ultra a iPhonu 15 Pro
Srovnání fotografií S24, S24 Ultra a iPhonu 15 Pro
Zdroj: Chip
Srovnání fotografií S23 Ultra a S24 Ultra
Srovnání fotografií S23 Ultra a S24 Ultra
Zdroj: Chip

Ergonomie a výbava

Díky titanovému rámu a matnému sklu "Corning Gorilla Glass" na zadní straně působí S24 Ultra nejen extrémně luxusně, ale také se pohodlně drží. Hmotnost 232 gramů není nezanedbatelná, ale s ohledem na rozměry a téměř jedenáctimilimetrovou tloušťku je pochopitelná. Hranatý design je otázkou vkusu, nám se ale líbí.

Vnitřní paměť námi testovaného telefonu měla kapacitu 512 GB, ze kterých je po počátečním nastavení k dispozici 460,2 GB. Slot pro paměťovou kartu samozřejmě chybí, ovšem do rámečku lze umístit dvě nanoSIM karty s podporou 5G. Samozřejmostí je i podpora eSIM. Tělo telefonu je chráněno proti prachu a vodě v souladu se standardem IP68.

USB-C konektor přenáší data rychlým standardem USB 3.2, klasický sluchátkový výstup jako obvykle chybí. Galaxy S24 Ultra přenáší data po Wi-Fi 7, podporuje 5G sítě a Bluetooth 5.3. Ve výbavě nechybí NFC pro mobilní platby.

Pokud jde o rozpoznávání obličeje, Samsung zaostává po telefonech od Applu nebo Honoru. K identifikaci uživatele používá pouze povrchní selfie kameru, která navíc spolehlivě pracuje jen za dobrých světelných podmínek.

Pro identifikaci uživatele slouží také snímač otisků prstů, který je ukrytý pod displejem a reaguje přesně a rychle. Výborný je i zvuk stereofonních reproduktorů.

Technická data

Samsung Galaxy S24 Ultra


Displej (úhlopříčka / rozlišení) 6,8" / 3 120 x 1 440 / OLED / 1-120 Hz

Displej (max. jas / šach. kontrast) 1 709 cd/m2 / 167 : 1

CPU / GPU / RAM Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy / 8x 364 MHz - 3 400 MHz / Adreno 750 / 12 GB

Výbava 2x 5G, eSIM, Wi-Fi 7, USB-C (3.2), BT 5.3, NFC, 200+12+10 / 12 Mpx, 5 000 mAh, indukční dobíjení, IP68, S Pen

Uživatelská paměť (int. / ext. / USB OTG) 512 GB (460,2 GB) / ne / ano

Výdrž na baterii (on-line): 60 Hz / max. Hz / dobíjení 16:40 / 14:45 / 1:33 h:m

PCMark 3.0 / GFX Bench 18 967 bodů / 163 fps

3DMark WLE / GeekBench 6 5 010 bodů (30 fps) / 7 039 bodů

Operační systém Android 14

Rozměry a hmotnost 163 x 78 x 8,9-10,8 mm, 233 g

Výkon (18 %) 1,1

Výbava (18 %) 1,3

Výdrž na baterii (18 %) 1,4

Displej (18 %) 1,0

Fotoaparát (18 %) 1,0

Obchod s aplikacemi (10 %) 1,0

Cena 38 490 Kč

Mohlo by vás zajímat


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud