Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

V Baskicku došlo k těžké kolizi. Vingegaard si zlomil klíční kost a žebra, spadli i Evenepoel a Roglič

Peloton na závodě Kolem Baskicka postihl těžký pád ve sjezdu. Zamotali se do něj největší favorité. Nejhůře kolize, při které jezdci zřejmě narazili do odvodňovacího kanálu a kamenů vedle trati, dopadla na Jonase Vingegaarda, který si zlomil klíční kost a několik žeber. Remco Evenepoel má zlomenou klíční kost a lopatku a čeká jej operace. V pádu skončil také Primož Roglič. Etapa byla pro peloton neutralizována, o vítězství závodil jen únik, v němž Karel Vacek obsadil třetí místo. Zvítězil Louis Meintjes.

Jonas Vingegaard
zdroj: ČTK / Profimedia

Hromadný pád se odehrál necelých 40 km před cílem v ostré pravotočivé zatáčce, kterou někteří jezdci nevytočili a ve vysoké rychlosti vyjeli ze silnice. Někteří narazili do vybetonovaného příkopu.

Nejhůře podle televizních záběrů dopadl Vingegaard, který dlouho ležel na zemi bez hnutí a po několikaminutovém ošetřování byl dopraven na nosítkách do sanitky se zafixovaným krkem. Podle informací, které vydal jeho tým Visma-Lease A Bike, si dvojnásobný vítěz Tour de France zlomil klíční kost a několik žeber.

Na rozdíl od dánského cyklisty Roglič a Evenepoel brzy po pádu vstali a z místa nehody odkulhali. Mistr světa v časovce Evenepoel si stejně jako Vingegaard zlomil klíční kost a také lopatku, v Belgii jej čeká operace. Roglič, který měl pád už ve středu, závod opustil také. Nemusel být ale odvezen v sanitním voze.

Etapa byla po nehodě na několik desítek minut zastavena, protože veškerý lékařský doprovod se musel starat o zraněné. Po restartu dostala povolení závodit o etapové prvenství jen šestice uprchlíků včetně Karla Vacka, která byla v úniku v době karambolu. Peloton musel jet do cíle volně.

Třiadvacetiletý Vacek ze španělského týmu Burgos-BH roztrhal skupinu nástupem ve stoupání, krátce poté sám nestačil na atak Jihoafričana Louise Meintjese, jenž si po sólu dojel pro vítězství. Vacek v souboji o druhé místo podlehl Novozélanďanovi Reubenu Thompsonovi. Třetí pozice v závodě WorldTour je pro staršího bratra mistra republiky Mathiase Vacka druhým nejlepším výsledkem kariéry po loňském druhém místě v jedné z etap Gira d'Italia.

"Nejsem moc rychlý na rovině a ve spurtu, takže jsem to musel zkusit v kopci. Jsem rád, že jsem dokázal, že se ve stoupání dokážu udržet s nejlepšími. Do poslední chvíle jsem bojoval o vítězství, bohužel to nevyšlo, ale stejně jsem na stupních vítězů, což je pro tým dobré," řekl Vacek.

Čas etapy se vzhledem k neutralizaci do celkového pořadí nezapočítával, novým lídrem se nicméně vzhledem k odstoupení prvního Rogliče a druhého Evenepoela stal dosud třetí Mattias Skjelmose z Dánska.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články