Nejvyšší diplomaté NATO rozhodli o vytvoření mise bloku na Ukrajině

Severoatlantická aliance vytvoří misi na podporu Ukrajiny, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski po setkání nejvyšších diplomatů NATO v Bruselu.

»Přijali jsme rozhodnutí o vytvoření mise NATO na Ukrajině. Neznamená to, že vstupujeme do války, ale spíše to, že nyní budeme moci využít koordinační, výcvikové a plánovací schopnosti NATO k lepší podpoře Ukrajiny,« citovalo polské ministerstvo zahraničí jeho slova na sociální síti X.

Již dříve Sikorski oznámil plány na vytvoření takové mise před jednáním v Bruselu. Poznamenal, že mise se nebude účastnit bojů na Ukrajině.

Francouzský prezident Emmanuel Macron 26. února uvedl, že přibližně 20 západních zemí, které se účastnily nedávného pařížského setkání o další pomoci Kyjevu, diskutovalo o možnosti vyslání pozemních jednotek na Ukrajinu. Podle francouzského lídra nebylo v této otázce dosaženo shody, ale takovou možnost nelze v budoucnu vyloučit. Po skončení jednání většina zemí, které se ho zúčastnily, včetně Polska, uvedla, že nemá v plánu vyslat na Ukrajinu vojáky a staví se proti myšlence přímého zapojení do vojenských operací proti Rusku.

(cik, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy