The Capitals: V USA panuje klid, přestože hrozí manipulace s volbami, říká Jourová

© European Union 2024

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


INSTITUCE EU

V USA panuje klid, přestože hrozí manipulace s volbami, říká Jourová. Pokud jde o hybridní hrozby, ve Spojených státech ohledně nadcházejících prezidentských voleb panuje jistá míra „klidu“, uvedla pro Euractiv.cz místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Jourová koncem března odcestovala do USA, aby s tamními úřady hovořila o úsilí EU v boji proti dezinformacím před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Volby se blíží i v USA. Na rozdíl od EU však v USA nejsou hybridní hrozby horkým tématem.

„Přijela jsem do USA jasně říct, co děláme v EU pro to, aby letošní volby nebyly zmanipulované a upozorňovala jsem na to, že se tato otázka nesmí podceňovat,“  řekla Jourová redakci.

„Ptala jsem se i na zkušenosti z voleb minulých,“ dodala.

Po posledních prezidentských volbách v USA vtrhli 6. ledna 2021 do Bílého domu příznivci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Podle výboru Sněmovny reprezentantů USA, který byl zřízen k vyšetření případu, Trump záměrně zpochybnil legitimitu voleb, využil dezinformační kampaň k získání podpory veřejnosti a vyprovokoval své příznivce k tomu, aby se uchýlili k násilí.

Příští prezidentské volby se budou v USA konat letos na podzim. Proti sobě budou stát stejní kandidáti, takže situace bude opět napjatá.

„Mluvila jsem o tom s řadou lidí, kteří mají volby na starosti. Panuje tam jistá míra klidu, ale ujistili mě, že situaci budou monitorovat tak, aby každý Američan mohl volit svobodně a ne pod vlivem manipulací,“ řekla Jourová. Více zde.


BERLÍN

Německo reformuje Bundeswehr, chce být připraveno na válku. Aby vláda vzkřísila skomírající německé ozbrojené síly, reorganizuje jejich operační velení. Z kybernetiky a informačních technologií hodlá udělat plnohodnotné vojenské odvětví na stejné úrovni, jako jsou námořnictvo, letectvo a pozemní síly. Ve čtvrtek (4. dubna) to oznámil ministr obrany Boris Pistorius. Více zde.


LISABON

Ministr: Portugalsko už neváhá ohledně vstupu Ukrajiny do EU. Nová portugalská vláda premiéra Luíse Montenegra se ke vstupu Ukrajiny do Evropské unie nestaví nejednoznačně, prohlásil ve čtvrtek nový portugalský ministr zahraničí Paulo Rangel a kritizoval váhavost předchozí vlády.

„Premiér Luís Montenegro dal jasně najevo, že je pro rozšíření EU. To je něco, co bylo podle mého názoru třeba vyjasnit, protože Portugalsko mělo (v minulosti) určité pochybnosti, zejména když byl loni (Ukrajině) udělen status kandidátské země,“ řekl Rangel, jak informoval mediální partner Euractivu, Lusa.pt. (André Ferrão | Lusa.pt)


VARŠAVA

Komunální volby v Polsku prověří Tuskovu vládu. Po výrazném úspěchu v loňských parlamentních volbách budou nedělní komunální volby prvním testem podpory veřejnosti čtyřměsíční vlády Donalda Tuska.

Velkou část místních samospráv stále ovládá bývalá vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která je nyní v opozici. Cílem současné vládní koalice proto bude, aby PiS co nejvíce ztratila, řekl Euractivu Piotr Maciej Kaczyński, expert na EU z Nadace Bronisława Geremka.

„Pokud koalice uspěje, PiS zůstane v defenzivě. V opačném případě bude zachován status quo,“ řekl. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)


BRATISLAVA

Liberální demokracie na Slovensku je v ohrožení, varuje expert. Slováci v sobotních prezidentských volbách budou vybírat mezi diplomatem Ivanem Korčokem a koaličním partnerem Roberta Fica Peterem Pellegrinim. Opozice a analytici varují, že v sázce je osud slovenské demokracie.

Politolog a předseda Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov míní, že vítězství Pellegriniho může ohrozit liberální demokracii na Slovensku: „V těchto volbách půjde o zachování liberální demokracie. Neříkám ale, že už je zničena nebo že liberálně-demokratický prezident jako Korčok může zachránit vše. Nemůže, protože nemá takovou moc jako vláda“.  (Natália Silenská | Euractiv.sk)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář