Přeskočit na hlavní obsah

Špitální bacil Stafylokok

Mezi nejvíce rezistentní bacily, to je bakterie odolné antibiotikům, patří bakterie zlatého stafylokoka  staphylococcus aureus, označován jako MRSA. V těle mohou nastat takové podmínky, že se stafylokoku daří a rozmáhá se. Imunitní systém jej nevidí, nedovede jej sám zničit. Tato bakterie MRSA bakterie je odpovědná za obtížně léčitelné infekce u lidí, protože dokáže odolat vůči velké skupině antibiotik nazývaných beta-laktamy, mezi něž patří např. peniciliny a cefalosporiny.  

Stafylokok často není hlavní příčinou, ale nejspíše jen spouštěčem onemocnění. A mohou působit i další faktory. Přitom útok na bacil není prioritním útokem na příčinu, nýbrž na následek.

Mezi lidmi se mu také říká bacil „špitální“, protože se většinou objevuje u pacientů v nemocnici, kteří jsou dlouhodobě nemocní, anebo mají otevřenou ránu (např. proleženinu). Přítomnost takového bacilu je pro ně i pro lékaře noční můrou, protože jej nelze dost dobře zničit, a to znamená, že přivodí komplikace, jako nehojení operační rány, píštěl, abscesy, septické stavy apod. Lékaři zavádějí nová pravidla, jak bojovat proti těmto superbakteriím, přesto počet infekcí každoročně nezadržitelně stoupá, také u dětí. Zdá se, že odolný bacil v nemocnicích zakořenil. 

U zdravého jedince se silnou imunitou stafylokok nepochodí

Normální zlatý stafylokok se podle odhadů vyskytuje u šedesáti procent veškerého zdravého obyvatelstva. Pokud je u nich všechno v pořádku, imunitní systém pracuje v normě, lidé ani nevědí, že mají třeba v nose bacil. Běžný staphylococcus aureus je bakterie, která se normálně přenáší na kůži či v nose zdravých lidí. Občas může staphylococcus způsobit infekci. Stafylokokové bakterie jsou nejčasnější příčinou kožních infekcí. Většina těchto infekcí je nevýznamná (boláky, uhry) a lze je vyléčit bez antibiotik. 

Stafylokok útočí v nemocnici na oslabené

Jakmile dojde v organismu k narušení nerovnováhy, např. stresem, vyčerpáním, vyhořením, začne stafylokok dávat o sobě vědět nemocí a jedinec se stane pacientem. 

A pokud je nutno takového pacienta hospitalizovat, přichází do nemocnice zpočátku jako nositel normálního stafylokoka. Když se tam však dostane do situace, kdy je přítomen odolný stafylokok, pak jeho neškodný stafylokok je vytěsněn a nahrazen mutantem, odolným bacilem. Problémy na sebe pak nenechají dlouho čekat. Stafylokokové bakterie pak mohou způsobovat vážné infekce, např. infekce chirurgických ran a zápal plic.

Musíme se bát nákazy "špitálního" styfylokoka?

Pokud žijete zdravě, nekouříte, nepijete alkohol a sportujete, tak kolem nemocnice maximálně projíždíte. Ostatní takové štěstí mít nemusí.

Diabetici - cukrovka podporuje podmínky pro stafylokoka, stejně tak jako pro kvasinkovou infekci, která sama o sobě dokáže imunitu člověka hodně zaměstnat. 

Špatná střeva - stafylokok se snadno usadí, když má dotyčný narušenou rovnováhu mezi kmeny bakteriální flóry

Astmatici, lidé s autoimunitou - když pacient užívá kortikosteroidy (syntetické sloučeniny, které napodobují přirozené kortikoidy nadledvinek a ovlivňují funkce imunity), jejich imunitní systém je díky nim ve své přirozené ochranné roli oslaben. V případě úrazu či operace dochází ke špatnému hojení ran a stafylokok dostává šanci se prosadit. Na jedné straně kortikoidy „léčí“ základní nemoc, ale současně na druhé straně se tím otvírá cesta pro jinou nemoc. 

Ženy s hormonální antikoncepcí -  ženy, které užívají umělé napodobeniny hormonů, jsu na tom podobně, jako uživatelé kortikosteroidů. I jejich imunitní systém je oslaben vůči nemocničním stafylokokům. 

Kuřáci - svým počínáním stafylokokům doslova pomáhají

Našli jste se v nějaké kategorii? Pak se zamyslete nad svým životním stylem a začněte na sobě pracovat. Lepší radu ode mě nedostanete. Je to jen na vás, zda cestu stafylokokovi vydláždíte. 

A jak bych nákazu stafylokokem řešila já? 

Kdo mě pravidelně sleduje, tak kdykoliv by měla být ve hře antibiotika, tak bych si raději nasadila koňské dávky Pink grapu.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv