Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi stále častěji pěstují vlastní zeleninu na zahrádkách

Ilustrační foto: Pexels

Rostoucí ceny plodin v obchodech motivovaly Čechy, aby se pustili do pěstování vlastní zeleniny. Díky tomu uleví svým peněženkám. Čerstvou zeleninu pěstuje už více než půl milionu domácností, jejichž produkce má takřka pětinový podíl na celkové tuzemské sklizni, která například v roce 2022 obnášela 303 034 tun zeleniny, informoval server Ekolist.

Podle odhadů ZUČM nyní produkuje čerstvou zeleninu zhruba 570 tisíc domácností a průměrná pěstební plocha činí 70 metrů čtverečních. Celková plocha těchto záhonů se zeleninou tak dělá přibližně 4 000 hektarů. Plocha polí se zeleninou určenou pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl přitom loni činila 11 015 hektarů a v meziročním srovnání byla o 288 hektarů menší. Samozásobení zeleninou je na vzestupu nejen na venkově, ale díky komunitnímu pěstování i ve městech. „Samozásobitelské pěstování zeleniny má stále největší tradici v oblastech menších sídel a venkova, zajímavou odnoží je sdílené a komunitní pěstování zeleniny ve městech. Nejvíce pěstovanými druhy v domácnostech je především plodová zelenina, tedy nakládačky a salátové okurky, rajčata, papriky. A také zeleninové druhy nenáročné na pěstování, jako je například cibule, mrkev či hrášek,“ uvedla Zelinářská unie Čech a Moravy, podle které bude trend pěstování zeleniny v domácích podmínkách dál pokračovat.

Průměrné spotřebitelské ceny zeleniny v posledních dvou letech výrazně vzrostly, což zvyšuje motivaci k jejímu pěstování na zahrádkách.

Související články

Zaručeně zlepší den

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Umění se správně ptát může do značné míry ovlivnit a proměnit naše životy. Špatné odpovědi totiž…